Élet-Stílus

Horvát futball évről évre

1906: Zágrábban október 28-án sor kerül az első, horvát labdarúgókat felvonultató barátságos mérkőzésre. A HASK (Hrvatski akademski sportski klub – Horvát akadémiai sportklub) és a PNISK ((Prvi nogometni i sportski klub – Első futball és Sportklub) Marulic téren rendezett találkozója 1:1-el zárul.

1912: június 13-án, az osztrák hatóságok sorozatos adminisztrációs gáncsai ellenére megalakul a horvát sportszövetség (CSF) labdarúgó osztálya.

1914: Horvátországban angol edzők fejlesztik a játékot. James Donelly és Arthur Gaskhell egymást váltva irányítják a Gradanskit (a Dinamo/Croatia Zagreb elődjét), amely legnagyobb sikerét 1936-ban éri el, amikor a magyar Bukovi Márton irányításával barátságos meccsen 5.1-re legyőzi a Liverpoolt.

1919: év elején a horvátok létrehozzák a labdarúgó szövetséget, ám a világháború utáni zavaros időszakban az újítás megbukik – a megalakult jugoszláv királyság szövetségének a horvátok is részesei lesznek.

1939: a válságos évtizedekben előbb horvát bánság, majd királyság labdarúgói önállóságra törekednek. Augusztus 6-án megalakul a horvát szövetség, amely 1941-ben csatlakozik a FIFA-hoz.

1940: a horvát válogatott május elején Budapesten vendégszerepel. A meccs 1:0-s magyar győzelemmel zárul. A decemberi zágrábi visszavágón 1:1-re végeznek a csapatok.

1942: a horvát válogatott első fennállásának legnagyobb győzelmét aratja. Április 12-én 6:0-ra legyőzi Bulgáriát.

1944: a Gradanski barátságos találkozón 4:0-ra legyőzi a magyar bajnok Nagyváradi AC-t.

1945: a második világháború után a horvát labdarúgás ismét betagozódik a jugoszláv sportéletbe.

1990: a függetlenség kivívása után ismét megalakul a horvát szövetség. Október 17-én a horvát válogatott első találkozóján Zágrábban 2-1-re legyőzi az Egyesült Államokat.

1992: a horvát-szerb háború dacára megalakul a horvát bajnokság. Július 3-án a FIFA tagjává fogadja a horvátokat. Nem sokkal később az UEFA is hasonlóan cselekszik.

1994: barátságos találkozón Győrben Kereszturi és Mladenovic dupláival Magyarország és Horvátország 2-2-re végez. November 16-án a palermói Eb-selejtezőn a horvátok Suker két góljával 2-1-re legyőzik a vb-ezüstérmes olaszokat. A két csapat végez a 4. csoport élén, így a horvátok már első selejtezőkörükből továbblépnek.

a 98-as vébé gólkirálya, Davor Suker

a 98-as vébé gólkirálya, Davor Suker

1996: első nagy fellépését a horvát válogatott győzelemmel zárja. Az angliai Európa-bajnokságon, Nottinghamben a Ladic – Jerkan, Bilic, Štimac, Jarni – Stanic, Asanovic, Boban (Soldo), Prosinecki – Suker (Pavlicic), Boksic (Vlaovic) csapat Vlaovic hajrában esett góljával legyőzi a törököket. A címvédő dánok ellen Suker parádézik, két gólját Boban toldja meg, így a 3-0 után a horvátok gyakorlatilag továbbjutnak. A portugálok ellen Miroslav Blazevic legtöbb ászát pihenteti, a portugálok elleni 0-3 azt jelenti, hogy a dánok kiesnek. A nyolc között a németek következnek. A magas színvonal mellett alattomos belemenésekkel és törlesztésekkel tarkított mérkőzésen Klinsmann szerez vezetést büntetőből, Suker az 50. percben egyenlít, ám nyolc perccel később Sammer egy véleményes helyzet – a horvátok faultot reklamálnak a gólt megelőző passznál – végén berúgja a győztes gólt. Stimac a hajrában még palánkhoz keni Möllert, a hátvédet így kiállítják.

1997: az már a selejtezők során sem kérdéses, hogy a rendkívül erős horvát válogatott kijut a franciaországi világbajnokságra. De azért döcögősre sikerül. Sukerék ugyanis az első csoportban Dánia mögé szorulnak; pótselejtezőre kényszerülnek. Ukrajna ellen azonban Zágrábban 2-0-s győzelmet aratnak, míg Kijevben ügyesen megőrzik előnyüket (1-1).

1998: a vb-n a H-csoportban előbb Jamaicát múlják felül Stanic, Prosinecki és Suker találataival (3-1), majd Suker a japánok elleni meccset dönti el (1-0), s az argentinok elleni 1-0-s vereség ellenére Horvátország a nyolcaddöntőbe jut. A csibesárgára festett hajú románok ellen a horvátok pont annyival jobbak, amennyivel komolyabbak (Suker büntetőből lőtt góljával), s két év elteltével megérik az idő a németek elleni visszavágásra. Rune Pedersen norvég bíró döntése miatt ezúttal a németek háboroghatnak – kissé elhamarkodottan állítja ki Wörnst – s mivel Jarni góljával a horvátok fordulhatnak előnnyel, a németeknek emberhátrányban kell rohamozniuk. Nem sikerül, sőt, az utolsó percekben Vlaovic, majd Suker is betalál, egyoldalúvá téve a mérkőzést. A franciák elleni elődöntőben ismét Suker az egyik góllövő, horvát szempontból sajnálatosan Thuram védő létére két góllal a másik – a horvátok így hajszállal ugyan, de lemaradnak a döntőről, a másik ágon kiesett csalódott hollandok ellen viszont 2-1-re nyernek, s a bronzérem mellett még annak is örülhetnek, hogy a hatgólos Suker személyében egy horvát a gólkirály.

2002: a 2000-es Eb-ről lemaradó csapat az ezredfordulóra a szükséges fiatalításon átesve veretlenül vívja meg vb-selejtezőit, s bár Olicékat nehéz az eggyel korábbi generációhoz hasonlítani, nem minden esély nélkül vágnak neki a vb-csoportkörüknek. A mexikóiak elleni mérkőzést ugyan jó szokásukhoz híven elkönnyelműsködikk, ám az olaszokat 2-1-re verik úgy, hogy Vieri találatára Olic és Rapaic három perc alatt válaszol a hajrában. Ecuador ellen azonban ismét szín és lelkedés nélkül futballoznak, s így már a csoportkör után kiesnek.

2004: a portugáliai Eb-tagságot ezúttal is pótselejtezőn, a szlovénok rovására (a zágrábi 1-1 után Prso góljával nyernek Ljubljanában) kivívó horvátok a Svájc elleni 0-0 nyomán mulatják el továbbjutásukat. A franciák ellen ugyanis három horvát is gólszerzőként jeleskedik, apró szépséghiba, hogy Rapaic-csal és Prsóval ellentétben Tudor a saját kapujába továbbít, így Trezeguet gólja is elég az egyenlítéshez. Az angolok ellen már győzelemre kellene játszani, de Rooney-t nem tudják tartani a bekkek, s így végül 1-0-s horvát vezetés ellenére 4-2-es angol győzelem és horvát kiesés a vége.

2006: a horvát csapat a 2006-os vb-re rendkívül magabiztosan jut ki – 10 selejtező-mérkőzésén veretlen marad, s csak 5 gólt kap – ám Németországban csak a brazilok elleni 1-0-s vereség során játszik az elvárásoknak megfelelően. A Japán elleni kínlódást (0-0) megfejelve az ausztrálok ellen arrogáns csapat benyomását keltik Krajncarék – az ifjú Nikót a kispadról apja, Zlatko irányítja – s bár a három kiállítással (köztük a Simunicnak az angol Graham Poll által háromszor is felmutatott sárgával) tarkított találkozón kétszer is vezetnek, ellenfelük mindannyiszor egyenlít, így odalesz a továbbjutás.

2007: az E-csoportot megnyerő horvát válogatott kijut a 2008-as Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik