Élet-Stílus

Észak-Koreában járt az olimpiai láng

Észak-Korában több tíz ezer ember üdvözölte az olimpiai lángot, a váltófutás Phenjanban incidens nélkül, az ország és Kína barátságának jegyében zajlott le.

A kommunista ország fennállása óta most először haladt át az olimpiai fáklya a Koreai-félsziget északi részén. A láng útját több tízezer fős, békés tömeg kísérte figyelemmel, egyesek kínai zászlókat lengettek a különlegesen feldíszített útszakasz mentén. Az olimpiai láng világ körüli útjának több korábbi szakaszán tüntetők tiltakoztak Kína Tibet-politikája ellen.

Az észak-koreai váltófutás – a láng útjának 18. állomása – viszont zavartalan volt, mert a phenjani önkényuralmi rendszer nem tűr meg ellenzéket. Tüntetés helyett többek között „Éljen, Phenjan! Éljen, Peking!” és „Észak-Korea és Kína barátsága nemzedékről nemzedékre száll!” feliratú táblákat tartottak magasra az utak mentén a helyiek, akik dugig megtöltötték Kim Szung II Stadiont, és felállva tapsoltak, ünnepeltek, amikor az utolsó futó, az 1999-es atlétikai vb maratoni aranyérmese, Csong Szong Ok a fáklyával meggyújtotta a hatalmas üstöt.

Észak-korai idill (beijing2008.cn)

Észak-korai idill (beijing2008.cn)

A záró ünnepségen Kim Jong miniszterelnök és Csang Ung, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) észak-koreai tagja is jelen volt. A pekingi ötkarikás játékok szervezőbizottságának (BOCOG) alelnökét, Li Binguát meghatotta az ünnepség, azt mondta, nem felejti el phenjani váltófutást.

Az olimpiai láng most Vietnam fővárosa, Hanoi felé tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik