Élet-Stílus

3D már a Corvinban is

A Corvin Budapest Filmpalotában ősztől háromdimenziós filmeket is vetítenek, ezzel próbálják visszacsábítani az embereket a moziba. Elsőként egy Jules Verne-regényből készült filmadaptációt, az Utazás a Föld középpontja felé című alkotást láthatjuk 3D-ben a Corvinban.

Jelenleg kétféle digitális háromdimenziós rendszer működik Magyarországon, mindkettőhöz speciális szemüveg szükséges. A budapesti WestEndben tavaly november óta működő digitális Real D-moziban ezüst vásznat használnak, a nem sokkal később az Arena Plazában kialakított IMAX-moziban normál, fehér vászonra vetítik a képet.

“A Kabos-termet alakították át úgy, hogy az alkalmas legyen digitális és háromdimenziós film vetítésére is, ehhez azonban sem a vászon kicserélésére, sem a nézőtér átalakítására nem volt szükség” – hangsúlyozta Menyhárt Gábor, a Corvin vezetője. Noha Menyhárt szerint lassanként digitális kópiák fogják leváltani a 35 milliméteres filmszalagokat, a Kabos-teremben a 3D-s vetítések mellett hagyományos filmek is lejátszhatók maradnak.

A Dolby digitális 3D-s képalkotó rendszer kialakítása 30-40 millió forintba került. “Az új technológiára azért van szükség, hogy vissza tudják csábítani a nézőket a mozikba. Ehhez pedig olyat kell kitalálni, amit otthon nem lehet előteremteni” – magyarázta a vezető. A Corvin mozi többi termét annak fényében digitalizálják, hogy mennyi film készül új technológiával, és hogyan reagál a közönség az új rendszerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik