Élet-Stílus

Punk a dzsungelben, világsztárok Győrött

Szombaton már a hivatalos megnyitó előtt gőzerővel beindul a Mediawave-fesztivál. Rögtön egy világsztárt is köszönthetünk: színpadra lép a legendás szaxis, Dave Murray.

A győri központú összművészeti fesztivál filmes programját egy különleges német-indonéz film nyitja meg szombaton fél egykor. A „Világ-képek/zenei filmek szekcióban bemutatott Andreas Deiger-film címe, A punk él – a dzsungelben. Az otthon már lankadó népszerűségnek örvendő dél-német punkzenekar, a Cluster Bomb Unit ázsiai turnéra indul, és mialatt Jakartából Baliba ér, ráébred, hogy a punk igencsak messze áll a kihalástól: Dél-Ázsiában óriási mozgalommá nőtte ki magát. Csak a jelszó más, Indonéziában, a világ legnagyobb iszlám országában nem a „Nincs jövő”, hanem a „Csináld magad”.

Punk a dzsungelben

Punk a dzsungelben


Feltűnnek a kurdok

De már ezen a „félszabad” szombaton megkezdődik a játékfilmes, kisjátékfilmes, animációs filmes, és a dokumentumfilmes szekciók alkotásainak vetítése is. E mellett számos kiállítást, workshopot, konferenciát nyitnak meg a szervezők. Este a Rómer Háznál térmozira is sor kerül: a Kalandorokat nézhetik meg az érdeklődők a Széchenyi téren.

A Fényírók fesztiválja másik nagy erőssége hagyományosan a zenei program. Ezúttal már kora délután elárasztja Győrt a különböző népek zenéje, amivel párhuzamosan lesz egy sor néptáncbemutató is. Már szombaton felhangzik az elmaradhatatlan kurd duó, a Sarikamis fúvós-dobos produkciója, amit hastáncosok tesznek külön izgalmassá.

David Murray

David Murray


A fekete szentek a zsinagógában

Az igazi csemege, a modern jazz fenegyerekének, az amerikai David Murraynek és a Black Saint Quartett nevű zenekarának koncertje lesz a volt zsinagógában. A “Black Saint” korszakos zenei értékeket kiadó, megmentő lemezkiadó volt a 70-es évektől, a jazz új, avantgarde- és free jazz-hullámainak kiadója. Murray és társai e lemezcégre emlékeznek együttes nevükkel. Murray előszőr 2001-ben járt a Magyarországon a Mediawave-fesztiválon, amely koncert (Nagy János Trióval) rögvest az év koncertje is lett a Gramofon kritikusainak szavazatai alapján.

Késő este egy másik különleges produkció is belakja a zsinagógát. A – többek közt Kovács Ferenc, Dresch Mihály és Balogh Kálmán nevével fémjelzett – Grand Magony Orchestra lép színpadra. Kovács Öcsi továbbgondolta a Magony együttesben elindított és elnevezett “kortárs paraszt zene” stílust, amely eredetileg elsősorban vonós hangszerekre épült. Most a vonós szekció mellett létrehozta annak ellentétpárját, a fúvóst. E fúvós – vonós billegést központozza Balogh Kálmán (húros) cimbalomjátéka. E míves muzsikában éppúgy előbukkan a Balkán, mint a cigány és magyar zene, improvizatív köntösben. Naná, hogy ha már összetalálkoznak Dave Murray-ékkel, nem fogják megállni, hogy együtt muzsikáljanak.

A két koncert között pedig hivatalosan is megnyitja a fesztivált Kara Ákos, megyei alelnök, és Borkai Zsolt, polgármester, valamint Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratórium elnöke és Gáspárik Attila színész, fesztiváligazgató.

Punk a dzsungelben, világsztárok Győrött 3


Versenyfilmek, világsztárok, 1968

A „Fényírók Fesztiválja – Another Connection” szlogenű eseménysort idén április 26. és május 3. között rendezik meg Győrben és számos környező településen. Az idei rendezvény 1968 negyvenéves évfordulója jegyében zajlik majd. A fesztivál alapja természetesen a filmmustra lesz. Idén több mint ezer alkotásból válogatott az előzsűri 61 versenyfilmet és még 30-40, a panorámaprogramban futó művet.

A jazz- és világzenei koncertek mindig is az egyik legvonzóbb programpontja a Mediawave-nek. Idén fellép Murray-ék mellett többek közt a Ten Years After (1968 jegyében) vagy az amerikai fekete népzenét a blueszal és a templomi, vallási zenével, a gospellel elegyítő világhírű amerikai Campbell Brothers.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik