Élet-Stílus

Elsősorban húsevők voltak a neandervölgyiek

Az 55000–40000 éve Délnyugat-Franciaország területén élt neandervölgyi emberek leginkább vörös húsokat fogyasztottak. Étrendjükön főként a mai bölények, szarvasmarhák és lovak kihalt ősei szerepeltek.


A kihalt hominidák – hiszen az életben maradásért küzdöttek – az állatok szinte minden ehető porcikáját elfogyasztották, magyarázza Teresa Steele, a Journal of Human Evolution folyóiratban hamarosan megjelenő tanulmány egyik társszerzője. Bifsztekvacsorájukon nemcsak a legfinomabb falatokat ették meg, hanem fölfalták a csontvelőt és talán egyes belső szerveket is.

Az új eredmények szerint kevés növényi eredetű élelmet fogyasztottak.

„Feltételezzük, hogy a neandervölgyiek étrendjén szerepelt némi növényi táplálék, de a jelen adatok alapján ez a bevitt fehérje elhanyagolható részét képezte” – mondja Steele, az amerikai California Egyetem antropológusa.

Árulkodó fog

Steele és munkatársai a délnyugat-franciaországi Jonzac nevű, nemrég összeomlott sziklamenedékből előkerült leleteket vizsgálták. Finom port vontak ki egy neandervölgyi ember jobb felső kisörlő fogából. Összehasonlításképpen a lelőhelyről kiásott állati maradványokból is kivonták és elemezték a csontok kollagénjét. A feltárt állatok között szerepelt sztyeppei bölény, európai bölény, ősló, rénszarvas és hiéna.

Elsősorban húsevők voltak a neandervölgyiek 1

A tudósok a gyakori kémiai elemek, a szén és a nitrogén különböző formáira koncentrálták figyelmüket. Ezek az elemek tükrözik az egyén étrendjét a fogak kialakulása idején, általában a gyerekkor vége felé.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben végzett kutatások alapján a neandervölgyi fogában található izotópok megegyeztek a közelben talált nagy növényevő állatok ősmaradványaiban lévőkkel. Az egyetlen kivétel a rénszarvas volt, amely a jelek szerint nem az ember, hanem hiénák áldozatául esett.

A neandervölgyiek étrendje eléggé behatárolt volt a modern emberekéhez képest, mivel már a korai modern emberek is több kis vadat, így madarakat és halakat fogyasztottak. Ez a nagyobb étrendbeli rugalmasság tette lehetővé őseink számára, hogy a populációméretük gyorsabban növekedjék.

Az Európa és a Közel-Kelet egyes részein kis csoportokban élő neandervölgyiek mintegy 30 ezer éve haltak ki, nem sokkal azután, hogy a modern emberek megérkeztek a területeikre. Az új tanulmány tehát azt tárja föl, mivel táplálkoztak a neandervölgyiek – legalábbis Délnyugat-Franciaországban – nem sokkal a közeledő végzetük előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik