Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex

Hétvégén fellép a Kiscsillag, Hortobágyi László, Harcsa Veronika és a Váradi Roma Café. Az idény utolsó partija lesz a Rudas fürdőben. Érdemes továbbá felkerekedni a cívisvárosba megnézni az Aba-Novák-kiállítást is. Programajánló.

A hétvége akkor is hétvége, ha mindenféle okokból a szombat munkanappá változott. Már pénteken is menjünk tehát el valahova, például a Millenárisra Hortobágyi hangzsonglőr indiai előadására, vagy Gödöllőre Kiscsillagra. Szombaton vagy Rudas vagy Sportaréna. A vasárnap a jazzé. A tévében Woody Allen- vagy Almodovar-filmet válasszunk.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, április 25.

… Hortobágyi László indiai zenei varázslatára

Az 1950-ben született Hortobágyi László tizenhét éves korától kutatta-gyűjtötte Észak-India zenéjét, s közben rudra-vina-, szitár-, surbahar- és tablaképzésben részesült. 1980-ban megalakította a Gáyan Uttejak Orchestrát. A kezdetben hét tagot számláló együttes neve 1989-től Hortobágyi László szóló stúdiómunkáit takarta azzal a célkitűzéssel, hogy nem létező és mitologikus világok zenei hagyományait ötvözze.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 1

Ez a lehetséges, ám soha meg nem valósuló világzene napjainkig több mint ötven – magyar, német, holland, amerikai, indiai, angol, görög és francia kiadású – albumon jelent meg, számos díjat nyert, és a Gáyan Uttejak Orchestra tavalyi újjászervezése óta hangszeres formában is megmutatkozik. A klasszikus észak-indiai zenei rendszer egyben egy élő elektronikai vezérlést és hangszintézist is megvalósít.

… Kiscsillag-koncertre a gödöllői Trafóba

Pénteken üljünk HÉV-re és hagyjuk itt a szmogos, szomorú fővárost, ránduljunk le Gödöllőre! Lovasiék ott fogják ezúttal nyomni, hogy „Állnak a férfiak és nézik a csajokat”, vagy ennek inverz változatát, amikor, ugye a kiscsajok ülnek. A Kispál és a Borz frontembere az együttese jelenlegi és volt tagjaiból szervezte a Kiscsillag zenekart.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 2

A Kispál első dobosával, Brautigam Gáborral, első basszusgitárosával, Ózdi Rezsővel, valamint a Pál Utcai Fiúk frontemberével, Leskovics Gáborral alakította ki „szabadidős zenekarát”. Az első koncerteket klub- és fesztiválkoncertek sorozata követte, majd az újabb számokkal elkészült egy demóanyag, végül a Kiscsillag debütáló albuma. Ezt Lovasi András egyik legjobb lemezének tartják. A frissesség, a kötetlenség, a hobbizenekar-jelleg miatt laza, üde, karcos, spontán anyagról van szó.

—-Szombat: Váradi Roma Café, fürdőparty—-

szombat, április 26.

…Váradi Roma Café-koncertre a Sportarénába

Elsőre nagyszabású tervnek tűnt, hogy a legnagyobb honi fedett helyszínt, a Sportarénát választotta a Váradi Roma Café új lemezének bemutatójára. De ha jobban belegondolunk, az együttes tagjai megtöltötték a Művészetek Palotáját, és telt ház előtt bizonyított a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is. Tehát nincs megállás: irány a Sportaréna!

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 3

A most megjelent Espresso című lemezüket mutatják be, ahol az új dalok mellett természetesen felhangzanak majd a jól ismert slágerek is. A csapat nem a megszokott felállásban lép színpadra. A Váradi Roma Café ugyanis kibővül egy négytagú fúvós szekcióval, valamint egy-egy dobossal, kongással és basszusgitárossal. Az est folyamán a vérpezsdítő koreográfiákat a Botafogó táncegyüttes mutatja be. A színpad díszlete egy pesti kávéházat idéz meg, naná.

… fürdőpartyra a Rudasba

A bulik bulija az éjszakai parti-fürdőzés. A Rudasban ezúttal is a szokásos négy helyszínen lesz lehetőség, hangulat és megmártózási-kedv szerint. Az uszodában a Fine Cut Bodies élő produkciója, Palotai, majd Marvin és Grasshop DJ-duója szolgáltatja a hanghullámokat, az extra látványt – az önfeledt fürdőruhás partizók mellett – az Aquadance, a Fényeső és a Duotrixx performansza nyújtja.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 4

A törökfürdő jellegéből adódóan a változatlanságot szimbolizálja: Kaszi és Jácint az ambient határait úsztatja körbe a hangfalakon, a lehetőség szerint forróból hideg medencébe vándorlás közjátéka pedig Amira és a fürdő hurijai hastánca lesz éjfélkor. Aztán van a két medence nélküli táncparkett – persze ezeket sem ússzuk meg szárazon!

—-Vasárnap: Harcsa Veronika, Barabás Lőrinc—-

vasárnap, április 27.

… Harcsa Veronika-koncertre a Ráday utcai IF Kávézóba

Harcsa Veronika 2004. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének hallgatója. A 2007-es Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe Legjobb Hangja díjat nyerte. Saját jazz-zenekara mellett az Erik Sumo Band énekesnője. Szerepel az Off Társulat Fészek és Szomjas vagyok című zenés kortárs táncdarabjaiban.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 5

Vendégként szerepelt többek között a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Fugato Orchestra, a Korai Öröm, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Colorstar zenekarokkal. Év elején jelent meg a You Don’t Know It’s You című új lemeze, amely az egyik legizgalmasabb, legfinomabb jazzalbum az Óperencián innen és túl.

… Barabás Lőrinc-koncertre az A38-ra

Az Urbitális Majális (Budapesti Urbanisztikai Majális) egy hat héten át tartó, egész Budapestet felölelő eseménysorozat. A rendezvény a város gazdagságát, sokarcú kultúráját, ezerszínű társadalmát mutatja be.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 6

Most épp egy ingyenes zenekavalkáddal és örömünneppel, megannyi remek zenekarral. Fellép például a Barabás Lőrinc Eklektric, amely a jazz és a nagyvárosi stílusok (hiphop, reggae, dub) ötvözését tűzte ki célul. No és itt lesz az isteni Kiss Erzsi Panchan, és a Dunakanyar legviccesebb zenekara a Presszó Tangó Libidó.

—-Mozi, kiállítás—-

… moziba

Franciás érzelmek (Szeretlek, Párizs!, Egyedül nem megy), amerikai cowboy-keménység (Börtönvonat Yumába) és lúzerkomédia (Lepattintva), távol-keleti triáddráma (Vértestvérek) és magyar kísérletező vágy (Lassú tükör). Heti moziajánló.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 7

bővebben>>

… kiállításra

Aba-Novák – a barbár zseni

Magyarország legnagyobb egybefüggő kiállítóterében, a debreceni Modemben 1300 négyzetméteren kap helyet az Aba-Novák-tárlat, amelynek anyaga öt ország köz- és magángyűjteményeiből kölcsönözve áll össze. A kiállításon több mint 180 olajképet és 120 grafikát, pannó-terveket, az 1937-es párizsi világkiállítás magyar pavilonjának mását, fotódokumentációt és eredeti filmfelvételt láthatunk. Picasso barbár zseninek kiáltotta ki Aba-Novákot, most – 46 évvel az ezt megelőző életműkiállítás után – megnézhetjük, miért.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 8

bővebben>>


—-Tévéajánló—-

maradjak…

… tévézni

péntek, április 25.
Duna Tv, 22:20

Kémiai éhség

Dolgozni vagy drogozni? Egy mai metropolisz gyárakkal körülvett külvárosában vagyunk, melynek főterén a környék lakói időtlen idők óta élik megszokott hétköznapi életüket. Itt nőtt fel két barát, akik immár eltérő utakon járnak.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 9

Claudio keményen dolgozik, de a környezetével és az egész társadalommal szemben nagyon kritikus. Manuel viszont a drogterjesztés és a kisstílű bűnözés útját választotta. Sorsuk akkor keresztezi egymást újra, amikor megjelenik a szép Maya.

szombat, április 26.
m2, 23.00

Csak az a szex

Jerry, a fiatal író és Amanda első látásra egymásba szerettek. Na, persze, hogy nem ilyen egyszerű, hisz Woody Allen-filmről van szó. A hölgy egy kicsit hisztis, ideges, bulemiás, örökké elkésik és azonnal kiborul, ha Jerry hozzáér, ugyanakkor szinte betegesen hűtlen.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 10

A fiú Dobellel, egy idősödő tanárral próbálja megbeszélni a problémáit, aki tökéletesen paranoiás, akinek mindenről megvan a véleménye: a nőkről, az életről, a művészetről, a pszichológiáról és főleg arról, hogy hogyan kell megmenteni Jerry és Amanda kapcsolatát. Dobelt maga Woody, játssza, képzelhetik…

vasárnap, április 27.
Duna Tv, 22:05

Rossz nevelés

Pedro Almodóvar filmjében Ignacio és Enrique egy bentlakásos katolikus iskolában kötnek barátságot a hatvanas években. A fiúk a szigorú intézmény falain belül szerzik meg első élményeiket barátságról, filmekről, szerelemről, de megtapasztalják a tökéletes kiszolgáltatottság és megaláztatás érzését is.

Menjek vagy maradjak – Fürdőparty vagy Csak az a szex 11

A főszereplők útja két évtized elteltével újra keresztezi egymást. Ez a találkozás nem várt fordulatot jelent számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik