Élet-Stílus

Konferencia és kiállítás a zöldenergiáról

admin
admin

2008. 04. 23. 10:17

Földhő-, hőszivattyú, biomassza-, napenergia, és energiahatékonysággal összefüggő környezetvédő és energiatakarékos megoldásokat mutat be április 24-26 között a Renexpo.

A kiállításhoz csatlakozó konferencián Magyarország számára kulcsfontosságú területekre, a bioenergia- és biogáz-hasznosításra, geotermiára, valamint az energiahatékonyságra koncentrálnak.

A Renexpo célja, hogy átfogó és gyakorlatias képet nyújtson a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeiről. A Hungexpon kétezer négyzetméteren megrendezett kiállítás mellé konferenciasorozatot rendeznek bioenergia, energiahatékonyság és geotermikus energia témakörben – közölte a szervező Reeco Csoport.

A biomassza hasznosítása során az egyik legfőbb kihívás, hogy a szolgáltatási oldal – az élő alapanyag és a környezeti feltételek miatt – állandóan változik, míg az energiaszolgáltatási felvevői oldalnak folyamatosan, „nulla toleranciával” kell energiát szolgáltatnia – idézi egy korábbi konferencián elhangzottakat a MindStorm Consulting.

A kutatások most a bioenergetikai folyamatok kölcsönhatásának vizsgálatára koncentrálnak, amely a lehetséges vegyi és hőalapú szinergiákat összesíti. Az ennek nyomán elkészült bioenergetikai modell egyrészt képes lesz hasznosítani az egyes vegyi folyamatok során felszabaduló hőenergiát, vegyi anyagokat, amelyek révén többek között további, jelentős energiát hordozó anyagok – bioethanol, biodízel, stb. – jönnek létre.

Másrészt valamennyi maradék energia valamilyen formában hasznosul, például a hulladékhő hasznosítása révén kommunális fűtési, szennyvízkezelési, és egyéb feladatok láthatók el. A jelenlegi számítások szerint az ilyen módon megújuló energiát hasznosító energiatermelő rendszer esetén többszörösére nő az energiaszaldó, és a megtervezett rendszer lényegében független a hagyományos energiaáraktól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.