Élet-Stílus

Erősen kezdte az évet a Volkswagen

admin
admin

2008. 04. 23. 15:42

A német Volkswagen konszern, a világ negyedik legnagyobb autóipari vállalata erőteljesen növelte első negyedévi eredményét: a január-március közötti időszakban az adózás előtti eredmény 28 százalékkal 1,366 milliárd euróra emelkedett.

A wolfsburgi konszern eredményét az elemzők átlagban 1,38 milliárd euróra várták.

Az árbevétel mindössze 1,4 százalékkal 27 milliárd euróra nőtt. Az első negyedben a VW 1,6 millió járművet szállított le a vevőknek, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és ez az eredmény rekordnak számít a konszern történelmében.

Az év egészére tovább bővülő eredményt és forgalmat vár a konszern, amely új modellekkel, köztük a Passat CC kupéval és a sportos Scirocco megújult változatával áll elő. A VW bejelentette, hogy a svéd Scania teherautógyárban meglévő részesedését 68,6 százalékra növeli a jelenlegi 37,98 százalékról.

Ugyanakkor bizonytalanná teszi a konszern jövőjét a fő tulajdonosok hatalmi harca. Egyesek arra számítanak, hogy az alsó-szászországi kormányzat esetleg kivonul a VW-ból, amivel lehetővé teszi, hogy a konszern versenyképesebb legyen. A helyi kormányzat vétójogával élve megakadályozta ugyanis a lényegesebb változásokat – mondják. A legfőbb vita a 20 százalékban rögzített blokkoló kisebbségi arány körül forog, ez ugyanis megilleti a második legnagyobb részvényest, a regionális kormányzatot, amely ezen az alapon él is vétójogával. A Porsche 31 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és részesedését növelni kívánja. A Porsche a konszern alapszabályzatában ennek az aránynak a 25 százalékra történő emelését javasolja, amit viszont Christian Wulff (CDU) alsó-szászországi kormányfő meg akar akadályozni. A társaság holnap tartja éves közgyűlését.

A VW-részvények 1,8 százalékkal, az autóipari cégeket meghaladó ütemben 187,81 euróra estek a délelőtti kereskedés során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.