Élet-Stílus

120 vádlott a lengyel focibotrányban

Egy három éve húzódó korrupciós botrány miatt áll a bál a lengyel labdarúgásban. 29 egyesület érintett a szövevényes ügyben, 120 személy ellen emeltek vádat és több klubot kizárhatnak az élvonalból. A 2012-es Európa-bajnokság előkészületei is lassabban haladnak a terveknél, az UEFA elnöke burkoltan már kilátásba helyezte, hogy elveszik már egyszer odaítélt kontinenstornát a lengyelektől.

Egy hete jelentette be a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) első embere, hogy lemond a teljes elnökség. “Szeretnék mindenkitől elnézést kérni azért, mert amit vállaltam, nem tudtam teljesíteni, nem sikerült felszámolni a lengyel labdarúgásban a korrupciót, a nemkívánatos eseményekre sajnos túl későn reagáltunk” – nyilatkozta Michal Listkiewicz szövetségi elnök.

Stagnál az ügy

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok a fenti okok miatt azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit, ám Listkiewicz szerint az alapszabály értelmében legkorábban szeptember 14-én adhatják át a helyüket. “Ha előbb mondanánk le, akkor egy újabb jogsértéssel nehezítenénk a helyzetünket” – jelentette ki a PZPN-t 1999. július óta irányító vezető.

Beenhakker az Eb-szereplés miatt aggódik (mlsz.hu)

Beenhakker az Eb-szereplés miatt aggódik (mlsz.hu)

Listkiewicz azután lett nemkívánatos személy, hogy a három éve kirobbant korrupciós botrányban nincsen előrelépés. Az utóbbi hónapokban újabb részletek láttak napvilágot a szövevényes ügyben, amelyben a teljes lengyel profi labdarúgás érintett. Az igazságügy-miniszter minapi közlése szerint 29 egyesületnél vizsgálódnak a hatóság emberei, és az sem kizárt, hogy a tovább gyűrűzik a botrány. “Minden egyes meghallgatáson újabb szenzációs részletek látnak napvilágot” – mondta Zbigniew Cwiakalski.

120 gyanúsított

A bomba 2005-ben robbant, amikor a GKS Katowice korábbi elnöke egy interjúban bevallotta, hogy éveken keresztül fizetett le játékosokat és bírókat, hogy az élvonalban maradjon a patinás klub. Piotr Dziurowicznek egy idő után elfogyott a pénze, a Katowice kiesett az „Ekstraklasa-ból”, és csak a negyedosztályban folytathatta az adósságai miatt. A klubelnök ezek után állt a nyilvánosság elé.

Az ügyészség azonnal nyomozni kezdett az ügyben, és rövid időn belül 120 személy (játékosok, bírók, edzők, szövetségi alkalmazottak és a fogadási cégeknél dolgozók) ellen indítottak eljárást. Három élvonalbeli klubot már visszasorolták a másodosztályba, igaz a címvédő Zaglebie Lubin elleni eljárás még nem zárult le.

A kívülről érkező nyomásnak engedve jelentette be másodszor a múlt héten a távozását a PZPN vezetősége. A kormány már tavaly leváltotta a korrupciós botrány felderítésében nem túl aktív szövetség vezérkarát, a FIFA és az UEFA azonban a lépést durva beavatkozásnak minősítette, így maradhattak a helyükön a focivezérek.

Veszélyben az Eb-rendezés?

A lengyel szövetségi kapitány szerint a botrány a válogatott idei Eb-szereplésére is rányomhatja a bélyegét, de problémák adódhatnak a 2012-es kontinenstorna megrendezésével is. Michel Platini, az UEFA elnöke az év elején már közvetve azzal fenyegette meg Lengyelországot és Ukrajnát, hogy elveszik tőlük a nagyszabású eseményt, ha az előkészületek – feltehetően a korrupciós ügyek miatt is – továbbra is lassan haladnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik