Élet-Stílus

Woodstock sztárja és Jiři Menzel Győrött

Több mint ezer film, a legendás 1968-as esztendő megidézése, koncertek, konferenciák, fesztiválhangulat – április 26-án nyit a győri Mediawave.

A „Fényírók Fesztiválja – Another Connection” szlogenű eseménysort idén április 26. és május 3. között rendezik meg Győrben és számos környező településen. Az idei rendezvény 1968 negyvenéves évfordulója jegyében zajlik majd. A Széchenyi Egyetem tudományos konferenciát szervez, „1968 – Fordulópont?” címmel, korabeli mozgalmi plakátkiállítás nyílik, vendégként ott lesz az 1968-ban a Szigorúan ellenőrzött vonatokért Oscar-díjat kapott Jiři Menzel, de koncertet ad a woodstocki Ten Years After zenekar is. (Kis szépséghiba, hogy a zenekar volt frontembere, a gitárvirtuóz Alvin Lee már nem tagja a csapatnak.)

Woodstock sztárja és Jiři Menzel Győrött 1

Filmek, koncertek, egyebek

A fesztivál alapja természetesen a filmmustra lesz. Idén több mint ezer alkotásból válogatott az előzsűri 61 versenyfilmet és még 30-40, a panorámaprogramban futó művet. A fesztivál – hagyományosan – másik erőssége a jazz- és világzenei koncertek sokasága. A Ten Years After mellett olyan világsztárokat várnak, mint az amerikai fekete jazz nagyágyúja, David Murray és a Black Saint Quartet, az amerikai fekete népzenét a blueszal és a templomi, vallási zenével, a gospellel elegyítő világhírű amerikai Campbell Brothers.

Győrbe tart Alvin Lee a Woodstockot is megjárt gitárja

Alvin Lee már nincs a Ten Years Afterben

A feltörekvő európai sztárok közül tiszteletét teszi többek közt a gyönyörű norvég énekes csillag, Kristin Asbjornsen sajátos spirituáléprogramjával, a francia Le Tigres Des Platanes nevű csapat Eténèsh Wassié etióp énekesnővel,vagy a Djabe eggyüttes John Nugent kanadai szaxofonossztárral és Malik Mansurov azerbajdzsáni tarvirtuózzal.

A Mediawave mindemellett – ahogy azt megszokhattuk – számos programot tartogat a fesztiválozóknak: kiállítások, konferenciák, szabadtéri programok, traktortúrák, kirándulások közül választhatnak a mozitermekből kiszabadulók.

Díjat kap Menzel

Durst György, a Mediawave Alapítvány elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyolcnapos fesztivál megnyitó ünnepségén, április 26-án szombaton átadják a Párhuzamos Kultúráért Díjakat. Az elismerésben az idén a fesztivál egyik díszvendége, Jirzí Menzel cseh filmrendező, Jeles András filmrendező, Kovács Ferenc etno- és dzsesszmuzsikus, zeneszerző, Nagy József színész, táncos, rendező, koreográfus, Mike Hoolboom kanadai kísérleti filmes és David Murray szaxofonos részesül.

A Párhuzamos Kultúráért Díjas Menzel (fotó: Gáti András)

A Párhuzamos Kultúráért Díjas Menzel (fotó: Gáti András)

A versenyfilmeket nemzetközi zsűri értékeli, melynek tagjai Kőrösi Zoltán József Attila-díjas író, Török Ferenc filmrendező, Ella Davletsina orosz rendező, Samira Sinai iráni színésznő, rendező, képzőművész, díszlet- és jelmeztervező, valamint Mike Hoolboom. Idén először a zsűrit az öttagú országos diákzsűri is kiegészíti.

Durst György beszámolt arról is, hogy az idei fesztiválon a magyar újhullám tavaly elhunyt legendás alakja, Gaál István előtt tisztelegnek egy retrospektív vetítéssorozattal, de kiállítják a rendező 30-40 fotóját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik