Élet-Stílus

Euro2012: terjed a huliganizmus, lemondanak a vezetők

Lemond a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) teljes elnöksége, jelentette be a szervezet rendkívüli közgyűlésén Michal Listkiewicz szövetségi elnök. A 2012-es foci Eb társrendezőjénél egy a stadionokon végigsöprő erőszakhullám okoz gondokat.

„Szeretnék mindenkitől elnézést kérni azért, mert amit vállaltam, nem tudtam teljesíteni, nem sikerült felszámolni a lengyel labdarúgásban a korrupciót, a nemkívánatos eseményekre sajnos túl későn reagáltunk” – nyilatkozta Listkiewicz.

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok a fenti okok miatt azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit, ám Listkiewicz szerint az alapszabály értelmében legkorábban szeptember 14-én adhatják át a helyüket. „Ha előbb mondanánk le, akkor egy újabb jogsértéssel nehezítenénk a helyzetünket” – jelentette ki a PZPN-t 1999. július óta irányító vezető.

Michal Listkiewicz távozik a lengyel futball éléről (pzpn.pl)

Michal Listkiewicz távozik a lengyel futball éléről (pzpn.pl)

Miroslaw Drzewiecki sportminiszter kijelentette: a szövetség irányítóinak távozása az első lépés a lengyel labdarúgás megtisztulása felé. Hozzátette: a kormány megszünteti a korrupciót a sportágban, bár ez évekig is eltarthat.

Zbigniew Cwiakalski igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a wroclawi ügyészség 2005-ben indított átfogó vizsgálatot bunda és csalások megalapozott gyanújával. Eddig összesen 29 csapatról derült ki, hogy érintett a botrányban, 120 személlyel szemben emeltek vádat, akik között találhatók edzők, játékvezetők, játékosok, de a PZPN vezetői között is vannak ketten, akik várhatóan a vádlottak padjára kerülnek.

Lengyelország kijutott a nyári kontinensviadalra, és négy évvel később Ukrajnával közösen rendezi a 2012-es Eb-t.

—-Terjed a futball-huliganizmus Ukrajnában—-

Veszélyes méreteket öltött Ukrajna-szerte a labdarúgó-mérkőzéseket kísérő erőszak, amely egyes futballvezetők szerint akár a 2012-es Európa-bajnokság megrendezését is kérdésessé teheti.

Az utóbbi hetekben az ukrán futballstadionokon valóságos erőszakhullám söpört végig, így alig egy hete a dnyipropetrovszki Dnyipro szurkolói Harkivban csaptak össze a rendfenntartókkal, míg a napokban Lembergben (Lviv) vívtak ütközetet a lelátókon a helyi Karpati fanatikusai a kivezényelt rendőrökkel – írta hétfői számában a kijevi orosz nyelvű Szegodnya napilap. Az újság szerint az ukrán labdarúgósport vezetői azt gyanítják: a futball-huliganizmust valakik szándékosan szítják, hogy rontsák a négy év múlva esedékes Európa-bajnokságra készülő Ukrajna és az ukrán fociszurkolók hírnevét.

A lembergi incidens kapcsán Olekszandr Jefremov, a Karpati Labdarúgó Klub elnöke a lapnak elmondta: egyre fokozódik a szurkolók agresszivitása, korábban ugyanis sem Lembergben, sem egész Ukrajnában a meccseket nem kísérte erőszak, soha nem volt olyan stadionromboló erőszakhullám, mint az utóbbi fél-háromnegyed évben. A fanatikus szurkolói csoportosulások mintha egymással versengenének, hogy melyikük tud nagyobb balhét csapni – jegyezte meg. Lemberget említve hozzátette: a fiatalkorú szurkolók agresszivitását ideológiai vezetők szítják, akik ráadásul még politikai színezetet is adnak a randalírozásnak. Jeferemov annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a legutóbbi lembergi – mint fogalmazott – stadionpogromot provokációs szándékkal szervezték, hogy meghiúsítsák az EURO-2012 ukrajnai megrendezését.

Ugyanakkor Borisz Voszkreszenszkij, az Ukrán Labdarúgó Szövetség helyettes elnöke a lapnak cáfolta, hogy Ukrajnában bárkinek is érdekében állhatna az Eb rendezésének ellehetetlenítése. Szerinte az erőszak okai a szurkolói klubok szervezetlenségében keresendők. Mint mondta, Ukrajnában mindössze négy csapat – a kijevi Dinamo, a poltavai Vorszkla, az ahtirkai Naftovik és a donyecki Sahtar – szurkolói körében folyik komoly munka. Példaként az utóbbi klub rajongóit említette, akik ezerszám követik csapatukat idegenbe, de a jó szervezésnek köszönhetően velük soha nincs baj, mert aki kihágást követ el, azt legközelebb fel sem engedik az autóbuszra.

Az ukrán rendőrség szerint a “futball-ultrák” soraiba régóta fasisztoid és szélsőséges elemek férkőztek be, ezért például a fővárosi stadionokban nem ritkán láthatók kezüket náci köszöntésre emelő és antiszemita jelszavakat skandáló fiatal huligánok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik