Élet-Stílus

Eltűnnek az Alföld vizei?

Az éghajlat melegedése több kimutatható változást okozott a vízkörforgásban, ami várhatóan fokozódni fog. Kontinensünk déli, keleti és középső területein egyre kevesebb a csapadék és hosszabb aszályok várhatók, míg az északon nő a csapadék mennyisége. Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország a kontinensen.

Ami világviszonylatban egy fokos melegedés, az nálunk 1,5-2 fokot is jelent. A szárazodás a nyári időszakban folytatódik, különösen érintve az Alföld, az Alpokalja és a Dél-Dunántúl területeit. A vizes élőhelyek átalakulása miatt számos, vízhez kötött életmódot folytató növény- és állatfaj fennmaradása kerül veszélybe, nem beszélve az ivóvízellátásról és az öntözésről.

A vízgazdálkodás jelenlegi eszközei nem biztos, hogy elegendőek lesznek az éghajlatváltozás hatásainak kivédésére. A WWF Magyarország rendkívül fontosnak tartja a kibocsátás csökkentésen túl az alkalmazkodásra való felkészülést, Magyarország klímaváltozásra való felkészülése során a most folyó és 2009 végén záruló vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésben az ehhez szükséges átfogó intézkedések megtervezésének is most van itt az ideje.

Hortobágy eső után (fotó: MTI)

Hortobágy eső után (fotó: MTI)

A Tisza és az Alföld esetében komplex megoldást kell találni mind az árvizek és a nyári aszályok okozta kár csökkentésére, mind pedig a folyó és a folyómenti területek ökológiai állapotának javítására. Tározók és nagy költségű töltésrendszerek építése nélkül, a tiszai Alföld természetes mélyedéseiben biztonságosan tárolható a Tisza és mellékfolyói tavaszi víztöbblete – véli a WWF Magyarország.

A vízellátás biztonságának növelése a jövőben kulcsfontosságú lesz hazánkban, különösen a korábbi emberi beavatkozások okozta, szárazodást mutató területeken. Az Alföld természetes medencéiben való vízelhelyezés hatékonyan csökkenti az árvízszintet, és kétszer annyi vizet tárolhatnánk így, mint a VTT mesterséges tározóiban. Nem beszélve arról, hogy ennek a megoldásnak a beruházásigénye is sokkal kedvezőbb. A cél olyan komplex megoldás kidolgozása, amely ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból is kedvező – javasolja a természetvédő szervezet a Klímaváltozási Kormányközi Testület jelentésére hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik