Élet-Stílus

A padlóról állt fel a Bayern az UEFA-kupában

Dzsudzsák Balázs csapata, a holland PSV Eindhoven az olasz Fiorentinával szemben búcsúzott az UEFA-kupában. A nagy favorit, a német Bayern München is a kiesés szél táncolt, hosszabbítás után, nagy csatában azonban csak bejutott a negyeddöntőbe, ahogy az orosz Zenit és a skót Glasgow Rangers is.

Miután a Bayern München hazai pályán 1-1-et játszott a Getaféval, egyszerű volt a képlet: gólt kellett rúgnia a továbbjutáshoz. Ehelyett a 44. percben hátrányba került. Egy pazar kontratámadás végén az első találkozón is eredményes Cosmin Contra lőtt 10 méterről a bal felső sarokba, és ezzel megszerezte a vezetést a spanyol csapatnak, amely Ruben De la Red kiállítása miatt már a 6. perc óta tíz emberrel játszott.

A folytatásban, ahogy addig is, a vendég Bayern játszott mezőnyfölényben, egyre elkeseredettebben támadt, ugyanakkor sokáig eredmény nélkül. Ráadásul átellenben Nobrega Braulio meccslabdát hibázott, már Oliver Kahnon is túljutott, de a lövés pillanatában elcsúszott. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt Franck Ribery mentette meg a Bayernt, miután egy védőről szerencsésen elékerült labdát kapásból a bal alsó sarokba zúdított. Következett a hosszabbítás, mely során a hazai csapat kétgólos előnybe, a Bayern tulajdonképpen a padlóra került.

A 91. percben Javier Casquero 20 méterről a jobb kapufa segítségével talált a hálóba, majd kisvártatva Brauliót ünnepelte a Getafe lelkes közönsége, miután a 23 éves csatár az ötös jobb sarkáról mattolta Kahnt. De ezzel még nem volt vége. A 114. percben Mark van Bommel ívelt előre egy szabadrúgást, Roberto Abbondanzieri könnyen foghatta volna a labdát, de az kipattant a kezei közül, Luca Toni pedig közelről nem hibázott.


Bajor ünneplés a flúgos futam végén (MTI/EPA)

Bajor ünneplés a “flúgos futam” végén (Galéria)


A világbajnok olasz csatár a 120. percben a továbbjutást érő gólt is megszerezte a Bayern Münchennek: Ernesto Sosa beadása után 6 méterről a földre fejelte a labdát, amely aztán a bal felső sarokba vágódott.

„Nem ugráltunk örömünkben az öltözőben. Egyrészről ez lehetetlen 120 perc után, másrészről, bár boldogok vagyunk a továbbjutásnak köszönhetően, azonban játékunkkal nem lehetünk elégedettek” – foglalta össze a lényeget Phillip Lahm, a Bayern védője. Ottmar Hitzfeld edző így értékelt: „Becsülettel végigküzdöttük a mérkőzést, de hogy megérdemeltük-e a továbbjutást, az más kérdés. Csak gratulálni tudok a Getafének, mert fantasztikusan játszott. Ma a spanyol csapat volt a jobb.”

Ennek ellenére a sorozat nagy favoritja drámai csatában, tárgyszerűen: 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal ment tovább, és az elődöntőben a Zenittel találkozik majd.

A szentpétervári együttes az odavágón simán, 4-1-re nyert Leverkusenben, és ezzel gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését, egyben kötelező programmá, formalitássá tette a csütörtök esti visszavágót. Kényelmes helyzetben kényelmesen játszott a házigazda, a mérkőzés végén még egy tizenegyest is elhibázott. A vizitáló Bayer akart, küzdött, sőt, az orosz Dmitrij Bulijkin fejesgóljával a 18. percben a vezetést is megszerezte, ugyanakkor a továbbjutás kiharcolására semmi esélye sem volt.

Szépen búcsúzott a Leverkusen (MTI/EPA)

Szépen búcsúzott a Leverkusen (MTI/EPA)

Igazából a PSV-nek sem, a Dzsudzsák Balázst végig a soraiban tudó holland bajnok odahaza 2-0-ra kapott ki a Fiorentinától, így 3-1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól. A vendégek Adrian Mutu remekül eltalált lövéssel szerezték meg a vezetést a 38. percben. A román csatár egy legurított szabadrúgás után lőtt 28 méterről a jobb felső sarokba, majd a szünet után duplázni is tudott. Giampaolo Pazzini lövését még védte Heurelho Gomes, Mutu ismétlésével szemben azonban már tehetetlen volt – 17 méterről került a labda az üres kapuba.

A Fiorentina még növelhette is volna a különbséget, de már nem tudott túljárni Gomes eszén, persze így is magabiztosan jutott tovább. A PSV az első félidőben gyengén futballozott, a térfélcsere után már jobban játszott, de még a szépítés sem jött össze, mivel Timmy Simons tizenegyesét is megfogta Sébastien Frey. „Nagyon örülök a góljaimnak, különösen az elsőnek, azt hiszem, az nagyon szép volt. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az utolsó versenyben maradt olasz csapat az európai porondon, és meg is szeretnénk nyerni az UEFA-kupát” – fogalmazott az eindhoveni meccs hőse, Mutu.

A PSV nem bírt a Fiorentinával (MTI/EPA)

A PSV nem bírt a Fiorentinával (MTI/EPA)

A Fiorentina a Rangersszel csap össze a döntőért. A skót csapat idegenben aratott 2-0-ás sikerével harcolta ki a továbbjutást a Sportinggal szemben. A Rangers kontrák végén szerezte a góljait. A 60. percben Jean-Claude Darcheville Steve Davisszel játszott össze, majd 10 méterről a kapu közepébe lőtt. A 92. percben a kegyelemdöfést megadták a glasgowiak, pontosabban Steven Whittaker, aki egy szép szóló záróakkordjaként a jobb alsóba terelte a labdát.

UEFA Kupa, negyeddöntő, visszavágó:
Getafe (spanyol)-Bayern (német) 3-3 (1-0, 1-1, 3-1), h.u.
Gól: Contra (44.), Casquero (91.), Braulio (93.), illetve Ribery (89.), Toni (114., 120.)
Kiállítva: De la Red (6., Getafe)
Továbbjutott: a Bayern, 4-4-gyel, idegenben lőtt több góllal.

Sporting (portugál)-Rangers (skót) 0-2 (0-0)
Gól: Darcheville (60.), Whittaker (90.)
Továbbjutott: a Rangers, 2-0-val.

PSV (holland)-Fiorentina (olasz) 0-2 (0-1)
Gól: Mutu (38., 53.)
Továbbjutott: a Fiorentina, 3-1-gyel.

Zenit (orosz)-Bayer Leverkusen (német) 0-1 (0-1)
Gól: Bulijkin (18.)
Továbbjutott: a Zenit, 4-2-vel.

Az elődöntő párosítása:

Bayern München-Zenit
Glasgow Rangers-Fiorentina
Játéknapok: április 24./május 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik