Élet-Stílus

Jöhetnek az intelligens autók

Az EU szakbizottsága nagy többséggel elfogadta dr. Gurmai Zita jelentését az intelligens autóról. Már csak a parlamenti szabályozás van hátra az ügyben, és jöhetnek az „okos autók".

Az Európai Unió 2010-re 50 százalékkal akarja csökkenteni a közúti balesetekből eredő halálesetek számát a 2001-es szinthez képest. Ebben segíthet az ún. intelligens autó, amelyről dr. Gurmai Zita szocialista európai parlamenti képviselő készített nemrég jelentést, majd bemutatta azt az Európa Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottságában.

Hétfőn a szakbizottság megvitatta a jelentéssel kapcsolatos 34 módosító indítványt, melyek többsége környezetvédelmi szempontokra vonatkozott. Az így módosított jelentést végül 38 igen és egy ellenszavazattal elfogadta a szakbizottság. A jelentésről az Európai Parlament előreláthatólag a júniusi plenáris ülésén szavaz majd, ha elfogadják, nagy számban jöhetnek az intelligens autók.

Az ilyen járművekben az e-call nevű segélyhívó rendszer automatikusan hívja a készenléti szolgálatokat, megadva a jármű pontos helyét. Ha a rendszert teljes körűen kiépítenék, az évente mintegy 2500 ember életét tudná megmenteni az unióban. Emellett 4000 embert menthetne meg, ha minden kocsi rendelkezne menetstabilizálóval. A cél, hogy 2012-től az új autómodellekbe ezt a technológiát már beépítsék.

A képviselők egyetértettek abban, hogy mit sem ér az intelligens autó intelligens sofőrök nélkül. Elengedhetetlen a vezetők megfelelő képzése, a sebességhatárok és az alkoholtilalom betartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik