Élet-Stílus

A sörivók nyerik a foci Eb-t

A Raiffeisen Zentralbank (RZB) szakértői egy olyan számítási modellt dolgoztak ki, amely a betáplált adatok alapján a cseheket hozta ki a júniusi, svájci-osztrák közös szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság győztesének, méghozzá tizenegyesrúgásokkal.

A mindennapi munkájukban amúgy részvényárfolyamokkal, alapkamatokkal és valutakurzusokkal foglalkozó szakértők fölöttébb különböző és a sporthoz nem szükségszerűen közel álló szempontokat egyaránt figyelembe vettek.

Bekerültek a modell adatbázisába például a részt vevő országok legutóbbi FIFA-helyezései (itt Olaszország a legjobb európai), az általuk produkált hazai össztermék (GDP) nagysága, a sportolókra fordított befektetések összege (Franciaországban a legtöbb), a bukmékerhányad (Németország büszkélkedhet a legmagasabb kvótával), az ár-teljesítmény arány (Lengyelországban a legkedvezőbb), a játékosok piaci értéke – és még jó néhány egyéb “ismérv”, egészen a sörfogyasztás mértékéig (Csehországé a pálma).

Négy éve a csehek a későbbi győztes görögöktől kaptak ki az elődöntőben (MTI)

Négy éve a csehek a későbbi győztes görögöktől kaptak ki az elődöntőben (MTI)

A modell alapján arra az eredményre jutottak, hogy az Eb-t a csehek fogják megnyerni, méghozzá úgy, hogy a spanyolokkal játszanak a döntőben, de a rendes játékidő letelte után a hosszabbítás sem hoz döntést (0-0), így a tizenegyes rúgások következnek: itt a “sörivók” diadalmaskodnak 5-3-ra.

A két csapat előzőleg Németországot és Olaszországot üti el a döntőbe kerüléstől, rajtuk kívül még Lengyelország, Portugália, Oroszország és Hollandia verekszi el magát a negyeddöntőig. A két vendéglátó országot nem sok jóval kecsegteti a Raiffeisen számítása: ők bizony már a csoportmeccseken sem jutnak túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik