Élet-Stílus

Kína tehet a párizsi zavargásokról

A francia rendőrség vezetői kedden a kínai szervezőket okolták amiatt, hogy az olimpiai láng előző napi párizsi körútja káoszba fulladt. Nicolas Sarkozy sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és jelezte, hogy csak akkor utazik el a pekingi játékokra, ha Kína leül tárgyalni a dalai lámával.

A Tibet-barát tüntetők és a rendőrök ismétlődő összecsapásai során 18 személyt vettek őrizetbe, s 80 fáklyavivő eredetileg 28 kilométer hosszúra tervezett váltófutása helyett az olimpiai játékok kínai szervezőbizottságának (BOCOG) döntése nyomán az olimpiai láng többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva “ért célba” a párizsi Charléty stadionban.

Nicolas Sarkozy államfő szerint “kissé szomorú látvány volt” az olimpiai láng párizsi körútja, de “teljesen normális egy demokráciában”, hogy emberek tüntetnek. A francia elnök hangsúlyozta: “A kínaiak szervezték meg a párizsi útvonalat, de érthető, hogy a kínai hatóságok megsértődtek amiatt, ami történt”.

Zavargások Párizsban (Galéria)

Zavargások Párizsban (Galéria)

nem politizálhatnak

Nem nyilváníthatnak véleményt politikai kérdésekben a szerb sportolók a pekingi olimpián. Az ország ötkarikás bizottsága határozottan megtiltotta a résztvevőknek, hogy a versenyhelyszíneken vagy az olimpiai faluban – akár öltözékükön viselt feliratokkal is – kifejtsék álláspontjukat az emberi jogokról vagy egyéb kényes témákról. A szerbek ezzel többek közt annak kívánják elejét venni, hogy megismétlődjön az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon történt botrány. Akkor Milorad Cavic az 50 méteres pillangó eredményhirdetésén “Koszovó Szerbiáé” feliratú pólóban állt fel a dobogó tetejére.

Hozzátette: “Még inkább szükségessé vált az, amit korábban írásban kértem a kínai elnöktől”, nevezetesen, hogy Kína és a dalai láma között induljon párbeszéd a politikai megoldásról a tibeti helyzet kapcsán. A francia elnök szerint el kell kerülni, hogy az olimpiai láng “egyébként nagyon nyugtalanító kérdések túszává váljon”.

Sarkozy jelezte: a párbeszéd felvételének függvényében fogja eldönteni részvételét a pekingi olimpiai játékok megnyitóján. A köztársasági elnök nyilatkozatát megelőzően Bernard Kouchner külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a párizsi tüntetések “bonyolulttá tették Sarkozy elnök feladatát”.

A France 2 közszolgálati televíziónak és a France Info hírrádiónak nyilatkozó párizsi rendőri vezetők valamennyien úgy vélték, hogy az olimpiai láng biztosítására kirendelt háromezer rendőr ellenére a kínai szervezők indokolatlanul állították meg többször a menetet, és helyezték el biztonsági buszban a fáklyát.

Az egyik váltófutó, David Douillet olimpiai bajnok cselgáncsos felháborodásának adott hangot, amiért a világoskék melegítőben az olimpiai láng mellett futó kínai szervezők döntöttek mindenről, és egy szó nélkül kivették a kezéből a fáklyát. A Francia Olimpiai Bizottság atlétikai bizottságának elnökeként kérte, hogy a párizsi váltófutáson részt vett sportolókat fogadja Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, hogy személyesen mondhassák el, mit éltek át.

Michele Alliot-Marie belügyminiszter vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy ki adott utasítást a rendőröknek a tibeti zászlók elvételére a tüntetőktől, és ki ütötte meg a közszolgálati televízió operatőrét. Az eszméletét vesztő tévés volt az egyetlen sérültje az olimpiai láng párizsi körútjának.

—-Megérkezett az olimpiai láng Észak-Amerikába—-

Szigorú biztonsági körülmények között megérkezett az olimpiai láng egyetlen észak-amerikai állomására, San Franciscóba, helyi idő szerint kedd hajnalban.

A láng nem sokkal 4 óra előtt érkezett a nyugati parti városba, ahol egy titkos helyre szállították – közölte az olimpiai láng világfutásának helyi szakaszát szervező bizottság. Bár a repülőtéren nem voltak tüntetők, a szigorú biztonsági intézkedésekre és a titkosságra a várható Kína-ellenes tiltakozások miatt van szükség.

A fáklya útját megzavaró londoni és párizsi zavargások után nagy tüntetésekre számítanak San Franciscóban is, ahol sok Tibet-párti gyűlést és virrasztást tartottak az utóbbi hetekben. A kínai jogsértések ellen tiltakozók egy csoportja hétfőn felmászott a Golden Gate hídra, ahol egy tibeti zászlót és két, a szabad Tibetet éltető transzparenst feszítettek ki 45 méteres magasságban.

“Ez a tibetiek számára élet-halál kérdés” – mondta a hídmászást szervező, a Tibet függetlenségét követelő diákcsoport egy tagja.

A tervek szerint 80 fáklyavivő fut végig a lánggal szerdán egy 10 kilométeres szakaszon a San Francisco-öböl partján. A rendőrség közölte: részben teret engednek a tiltakozásoknak, tiszteletben tartják a tüntetők véleménynyilvánítási jogát, egyben garantálják az esemény biztonságos megrendezését. A hatóságok cáfolták azokat a híreket, hogy esetleg lefújják az olimpiai futás San Franciscó-i szakaszát. Az útvonalat – amely a kínai negyedet elkerüli – viszont még módosíthatják.

Az olimpiai láng Észak-Amerika után a tervek szerint Dél-Amerikában folytatja útját, San Franciscóból Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazik. A láng további mintegy tucatnyi ország érintésével május 4-én érkezik meg Kínába 136 ezer kilométeres, öt kontinensen áthaladó út megtétele után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tiltakozások miatt fontolóra veszi az olimpiai láng világútjának lefújását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik