Élet-Stílus

BL: dráma az Anfield Roadon

Öt perccel a rendes játékidő vége előtt az Arsenal állt továbbjutásra, de a hajrában két gólt szerzett a Liverpool, és 4-2-re győzedelmeskedett egy fordulatokban gazdag emlékezetes találkozón. Rafael Benítez csapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében - akárcsak tavaly - a Chelsea-vel találkozik, amely hazai pályán lefocizta a Fenerbahcét.

Az Arsenal és a Liverpool együttese egy héten belül harmadik alkalommal feszült egymásnak: az első két meccsen az Ágyúsok pályaválasztása mellett 1-1-re végeztek a csapatok, a BL-negyeddöntő keddi visszavágóján azonban már döntésre kellett vinnie a párharcot. A hihetetlen fordulatos összecsapáson végül a hazai pályán szereplő Liverpool biztosította be a helyét a legjobb négy között a legrangosabb európai kupasorozatban.

A két angol sztárcsapat kezdőjében most is csak elvétve találkoztunk szigetországi játékosokkal: az Arsenalban csupa külföldi labdarúgó kapott helyet, a másik oldalon Jamie Carragher és Steven Gerrard képviselte a „hazai” színeket.

Villámrajtot vett az Arsenal

A meccset jobban kezdte a vendégcsapat, és miután Adebayort többször is lesen állította meg a partjelző, a 13. percben teljesen megérdemelten meg is szerezték a vezetést: Hlebtől kapott remek labdát Diaby a tizenhatoson belül, és két hazai védő szorításában kisodródva a rövidbe bombázott. A vezető gól után gálázott az Arsenal, a rövidpasszos játékukat a hazaiak sokszor szájtátva bámultak.

Galéria

Galéria

Félóra elteltével aztán gyökeresen megváltozott a játék képe, miután a szerződését kedden meghosszabbító veterán Hyypiä egy precíz fejessel kiegyenlített. A gól teljesen megzavarta az addig felszabadultan futballozó vendégeket, jókor jött a szünet Arsene Wenger csapatának.

A fordulás sem hozott változást, a Liverpool uralta a játékot. A mérkőzésnek ebben a szakaszában mind a két együttes a biztonságra törekedett, kezdett ellaposodni a párharc második felvonása, de aztán a hajrára felpörögtek az események. Előbb Torres forgatta meg a tizenhatoson belül Senderost, majd parádés gólt ragasztott a bal felső sarokba.

Szenzációs hajrá

Ekkor a Liverpool állt továbbjutásra, de nem sokkal később a becserélt Theo Walcott valami egészen elképesztő sprintet vágott le a saját térfeléről indulva. Az angol válogatottba többször meghívott fiatal szélső három liverpooli védőt állva hagyott, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Adebayort, akinek 6 méterről csak be kellett passzolnia a tehetetlen Reina mellett a labdát. A 2-1-es állás az Arsenalnak kedvezett.

A vendégszurkolók öröme azonban nem sokáig tartott, a szintén csereként érkező Babelt a másik kapunál buktatta Kolo Touré, és a büntetőt védhetetlenül vágta a léc alá Steven Gerrard. Tombolt az Anfield Road, de még nem volt vége a meccsnek, hiszen a kitámadó Arsenal nagyon nyomott. A végeredményt végül a nyerőemberré avanzsáló Babel szerezte meg egy villámgyors kontrából. Emlékezetes csatában nyert tehát 4-2-re a Liverpool, amely összesítésben 5-3-mal bizonyult jobbnak az Ágyúsoknál.

Csalódást okozott a Fenerbahce

Roman Abramovics összevásárolt csapata egy hete meglepetésre kikapott (1-2) Isztambulban, mégis a londoniak számítottak a párharc esélyesének. A papírformát perceken belül érvényesítette hazai pályán a Chelsea: a 4. percben Lampard jobb oldalról érkező szabadrúgását csúsztatta meg remekül Michael Ballack. Percekkel később kis híján el is dőlt a párharc, Joe Cole lövése azonban a kapufán csattant.

Kattintson!

Kattintson!

Az első találkozón lelkesen küzdő Fenerbahce a Stamford Bridge-en nem sokat mutatott, a Chelsea pedig előnye birtokában nem erőltette a góllövést a teljesen ártalmatlan törökök ellen. Az egyetlen feljegyzésre méltó esemény Cudicini sérülése volt, akit Hilário váltott a kapuban. Az egyik edzésen súlyos arcsérülést szenvedő Petr Cech után tehát a második számú hálóőrét is elvesztette a hazai csapat.

A fordulás után Drogba biztosíthatta volna be többször is a Chelsea négy közé jutását, az elefántcsontparti csatár próbálkozásai azonban elhaltak Demirel kezeiben. Az utolsó tíz percre végre összeszedte magát a Fener, Hiláriónak kétszer bravúrral kellett védenie. A rövid fellángolás azonban nem hozott eredményt, a másik oldalon pedig Essien beadását pofozta közvetlen közelről a hálóba Frank Lampard, beállítva a végeredményt. A Chelsea 3-2-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe, ahol akárcsak tavaly a Liverpool várja. Akkor két elképesztően unalmas meccsen végül egyetlen egy góllal Gerrardék bizonyultak jobbnak.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Liverpool (angol)-Arsenal (angol) 4-2
Gól: Hyypiä (30.), Torres (69.), Gerrard (86.), Babel (92.) illetve Diaby (13.), Adebayor (85.)
Továbbjutott 5-3-as összesítéssel a Liverpool

Kezdőcsapatok
Liverpool: Reina – Carragher, Skrtel, Hyypiä, Aurelio – Aurelio, Gerrard, Mascherano, Alonso, Kuyt (Arbeola 93.) – Torres (Riise 87.), Crouch (Babel 78.)
Arsenal: Almunia – K. Toure, Gallas, Senderos, Clichy – Eboue (Walcott 73.), Diaby (van Persie 73.), Flamini (Gilberto Silva 42.), Fabregas – Hleb, Adebayor

Chelsea (angol)-Fenerbahce (török) 2-0
Gól: Ballack (4.), Lampard (87.)
Továbbjutott 3-2-es összesítéssel a Chelsea

Kezdőcsapatok
Chelsea: Cudicini (Hilário 26.) – Essien, Terry, Carvalho, A. Cole – Ballack, Makelele, Lampard – Drogba, J. Cole (Malouda 85.), Kalou (Belletti 58.)
Fenerbahce: Demirel – Gökhan, Lugano, Edu, Vederson (Bilgin 89.) – Maldonado (Kezman 60.), Aurelio, Kazim – Deivid, Sentürk (Boral 75.), Alex

Szerdai program:
Manchester United (angol)-AS Roma (olasz) 20.45 (2-0) m1
FC Barcelona (spanyol)-Schalke 04 (német) 20.45 (1-0) TV6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik