Élet-Stílus

Szállodaszezon

Akár harminc új szálloda is épülhet idehaza, főleg a fővárosban, de nem marad ki a Balaton környéke és a fürdővárosok területe sem a pezsgésből.

Miután telítődik az új építésű lakások piaca, s mind több az eladatlan lakóingatlan, az ingatlanberuházók szállodaépítésbe és -fejlesztésbe fognak. Ezzel is magyarázható, állítják ingatlanpiaci szakemberek, hogy az elmúlt néhány évben a fővárosban a szűken vett belvárosi telkek ára stabilan és meredeken emelkedett.

Szállodaszezon 1

Bár a terület még mindig biztos befektetési terepnek számít, idén a keresletben átrendeződés figyelhető meg. A telekárak emelkedésének következtében ugyanis a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részén, valamint az V. kerületben mára már nem minden esetben a telkek lakáscélú hasznosítása jelenti az üzletileg legjobb megoldást. A belvárosi prémiumkategóriában aktív lakóingatlan-fejlesztők egy része növekvő értékesítési kockázatot lát a magas árakban, hiszen gyakran már a tehetősebb külföldi vásárlók sem hajlandóak megfizetni ezeket – olvashatjuk az Otthon Centrum egyik 2007. végi elemzésében.

Fejlesztők nyüzsgése
Ehelyett azonban egyre több szállodafejlesztő cég keres belvárosi telkeket, mert a központi részeken hiány mutatkozik három- és négycsillagos hotelekből. Nagy Tibor, az Otthon Centrum telek- és befektetésiingatlan-divíziójának vezetője is észleli a hotelfejlesztők növekvő aktivitását: „Megfelelő helyszíneket részben a már hazánkban jelen lévő hotelláncok keresnek, másrészt új belépők is érdeklődnek a belvárosi telkek és átalakítandó épületek iránt. Ez utóbbiak kis és közepes, nagyrészt spanyol, portugál, német, olasz és izraeli láncok, jellemzően négycsillagos, 80–100 szobás szállodákat építenének.”

A butikszállósok megérkeztek

A felsőkategóriás boutique-hotellánc, a Yasmin és az üzleti utazóknak elérhető áron jó minőségű szolgáltatást kínáló Jurys Inn brand egyaránt Budapest VI. kerületét választotta a belépéshez. A Yasmin első egységét Prágában nyitották meg, s további 6–8 helyszínt keresnek még a régióban. A Jurys Inn a 90-es évek eleje óta működik Írországban és Nagy-Britanniában, jelenleg 40 egységgel, a következő 12 hónapban 15 házzal bővül Kelet-Közép- Európában. A Quinlan Private neve sem ismeretlen a hazai piacon: beruházója volt a Four Seasons-lánchoz tartozó Gresham-palotának, a jövőben pedig részese lesz az egyik legnagyobb hazai turisztikai fejlesztésnek: tavaly együttműködési megállapodást kötött az SCD Holdinggal a 23 projektet magába foglaló, 450 millió euró értékű Balaton-fejlesztési program lebonyolítására. A központi részeken hiány mutatkozik három- és négycsillagos hotelekből.

A pesti belváros mellett a Balaton partján is vannak már jelei a kezdődő hotelláznak, illetve a jövőben a Ferihegyi repülőtér környéke is hasonló lendületet kaphat. A Nagykörúton belüli területen a beruházók sok átalakítandó épület közül válogathatnak. Nem egy helyen üresen állnak egykori irodaházak, például a Szabadság tér, a Kossuth tér környékén, ezekért most a szállodaépítők magasabb összegeket hajlandóak megadni. Így nem meglepő a továbbra is meredek áremelkedés. Két évvel ezelőtt egy felújítandó belvárosi épület nettó négyzetméterára 150–250 ezer forint volt, mára 220 ezer körüli az indulóár, s akár a félmillió forintot is elérheti – jellemzi a helyzetet Nagy Tibor.

Hogy mi éri meg a fejlesztőknek, arra Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője azt feleli: attól függ, milyen szállodát éri meg építeni, a wellness-hotelekben a magas szobaárak ellenére gyakran van telt ház, holott a járulékos költségek (minibár, étterem, további szolgáltatások) sem különösebben olcsók. Ezenkívül az úgynevezett budgethotelekben is van jövő, már amennyiben olcsón sikerül ilyet felépíteni. (A welnessekhez egyébként hosszú távra időosztásos rendszerben használható apartmanházakat is szoktak építeni, ami szintén jó üzlet lehet.)

Kapacitásbővülés
A fővárosban több új szállodalánc, illetve ebben érdekelt beruházó fogott befektetésbe. Úgy tudni, legalább nyolc–tíz négy- és ötcsillagos szálloda épül majd a következő másfél–két évben Budapesten, és várhatóan ugyanennyi vidéken.
A Magyar Szállodaszövetség szerint ránk is fér ez a gyarapodás. Miközben ugyanis Budapesten 148 hotel működik 34 ezer ágyas kapacitással, addig Bécsben 450 egységben 51 ezer ágy, Prágában pedig 600 szállodában 70 ezer hely várja a turistákat. Nálunk főként a kisebb méretű, igényes szállodák kínálata marad el a szomszédokétól.

Szállodaszezon 2

Jó példa a hiánypótlásra szép számmal akad. Például Pest történelmi kerületében, a Dob utcában található a Hypo Alpe-Adria finanszírozásával épült Queen’s Court apartmanszálló. „A budapesti szállodapiacon is sikeresen jelennek majd meg a kis szobaszámú, belvárosi, egyedi kialakítású, úgynevezett boutique-hotelek” – mutat rá az új irányokra Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója. Ilyen lesz a Podmaniczky és Vörösmarty utca sarkán álló, egykori ÁVO-székház, amelyből 74 szobás, négycsillagos szállodát alakítanak ki.

Új márkák és régiek
Új márkák is megjelennek, ilyen lesz a Marriott-lánc Courtyard márkája. 2009 végén nyílik a Blaha Lujza téren, az Ablon beruházásában. Lesz újabb Ramada és Hilton, a Gellért-hegy lábánál lévő Rác fürdővel egybeépülő hotel az idén készül el. Szállodát épít a spanyol Martinsa-Fadesa, az angyalföldi mellett egy siófoki beruházást is indít. A hazai szereplők közül várhatóan piacra lép a Wallis Ingatlan, és jó ideje beszélnek már az Autóker szállodapiaci terveiről is. Új, saját szállodamárkákkal jelenik meg a magyar piacon a Quinlan Private Golub, Közép- és Kelet-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztője.


Szállodaszezon 3

2007-ben még két jelentős új projekt indult el. A Home Center Holding a VII. kerületben kezdte meg a négycsillagos Hotel Orient építését. A Blaha Lujza téren pedig a multifunkciós Europeum Hotel és Üzletközpont építése indult el, amelynek egyik szárnyában egy négycsillagos szálloda épül.
A „magyar tenger” térségében egyre több új hazai és külföldi fejlesztő jelenik meg. Több jelentősebb projekt is kivitelezés vagy tervezés alatt áll. Láthatóan elkezdődött a régió teljes turisztikai rehabilitációja. Az új ingatlantermékek és -szolgáltatások (mint például yacht- és wellness-klubok) a magasabb minőség felé terelik a kínálatot, igazodva a fogyasztói igényekhez: a szobakapacitás a szállodákon belül a négycsillagos, illetve a wellness-házakban gyarapodott jelentősen. Jó példa ezekre a CIB közreműködésével épült és már megnyitott BL Yacht Club Balatonlellén vagy a Hypo Alpe-Adria Leasing finanszírozta Echo Residence ötcsillagos apartmanszállója Tihanyban.

Fapados hotelek

Irodaépületeket alakít át alacsony költségvetésű szállodákká 500 millió eurós közös közép-európai projektjében a bécsi tőzsdén jegyzett Warimpex AG és a francia Louvre Hotels. Ebből Magyarországon 35–40 millió eurós szállodafejlesztéseket terveznek a következő 1–1,5 évben. Christoph Salzer, a Warimpex szóvivője úgy véli, dinamikusan fejlődik a régióban az alacsony költségű szállodák piaca. Ők a Louvre Hotelsszel közösen elsősorban az üzleti utazókat kívánják megcélozni. Nem kizárólag fővárosokra koncentrálnak, Budapesten kívül a vidéki nagyvárosok is érdeklik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik