Élet-Stílus

Kedden zúz Madonna kedvenc punkzenekara

A kedden a Petőfi Csarnokban fellépő Gogol Bordellót először Bartók Béláról nevezték el, de nem hozott sikert a magyar zeneszerző, utána viszont senki nem állíthatta meg a gipsy punkot játszó zenakart.

Először másfél éve a Sziget egyik sátrában, rá egy évvel délutáni időpontban a nagyszínpadon láthattuk őket Magyarországon. Tavaly novemberben már nagyon korán elfogytak a jegyek, így aki ezekről lemaradt, vagy repetát szeretne, azok kedden megkapatják a magukét.

Eugene Hütz a Sziget-koncerten (Fotó: Horváth Viktóra)

Eugene Hütz a Sziget-koncerten (Fotó: Horváth Viktóra)

A Gogol Bordello ma talán a világ legizgalmasabb zenekara. Az ukrán-orosz-roma gyökerű tagok New Yorkba települve némi punkalapokkal fűszerezték meg a magukkal hozott cigányzenét, sanzonokat és népdalokat, amit olyan kirobbanó erővel adnak elő, hogy szinte lehetetlen nem táncra perdülni. Erre késztet a nyakigláb bajszos frontember, Eugene Hütz is, aki a közönséggel együtt a lelkét is kitáncolja a színpadon.

Hütz Csernobil környékén zenélgetett ukrán esküvőkön, de az 1986-os katasztrófa után evakuálták őket Nyugat-Ukrajnába. Ha pedig már elindult meg sem állt egész New Yorkig. Itt meg is alakította az orosz-lakodalmas csapatát, de rendre bekerültek a zenekarba különböző New York-i figurák, akik nagyot csavartak a hangzáson. A létrejött műfajt gipsypunknak nevezték el. Érdekes kis hazai adalék, hogy a zenekart először Hütz és a Bartók Bélák névre keresztelték el, de aztán a frontember átnevezte, mondván „Amerikában senki nem tudja, hogy ki az ördög lehet Bartók”. A lényeg, hogy mára befutottak. Felléptek Madonnával is, sőt Eugene Madonna filmjének a főszerepét is elvállalta. A kritikusok szerint egyébként csak ennek köszönhető, hogy a popdíva újabb filmes kiruccanása nem torkollt a szokásos csődbe, mint a korábbi próbálkozásai.

Most azonban a lényeg, hogy adott a lehetőség egy hatalmas ugrálós táncolásra a világ egyik legjobb zenekarára kedden a Pecsában. Nincs az a BKV- és MÁV-sztrájk amely megállíthatná a rajongókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik