Élet-Stílus

Energiafalók helyett

Az elavult kazánt a növekvő gázárak miatt is ajánlatos előbb-utóbb lecserélni. A hagyományos energiahordozók és a megújuló energiák kombinálásával is meg lehet oldani a fűtést. Magyarországon a fa még mindig az egyik legolcsóbb energiaforrás.

A hírekben szereplő szén-monoxid-mérgezésekért legtöbbször a kéménybe kötött, régi kazán, illetve a kémény jó szelelését akadályozó tényezők, például a kedvezőtlen időjárási viszonyok okolhatók. Amennyiben a kazán nem kap elegendő levegőt, s a kémény sem működik megfelelően, a mérgező gáz visszaáramlik a lakótérbe. „Ezért füstgázelszívó ventilátorral vagy annál is modernebb, égéslevegő-ventilátorral működő kazánt szereltessünk be a régi helyett” – javasolja dr. Halász Antal, a Hoval-Thermodtrade Kft. irodavezetője. Egyébként nem biztos, hogy az elavult kazán cseréje önmagában elegendő. „Az úgynevezett perifériáknak, vagyis a beavatkozó, beépített segédrendszereknek és magának a fűtési hálózatnak is alkalmasnak kell lennie arra, hogy új, modern fűtési rendszerünk illeszkedjen a meglévőhöz” – hangsúlyozza Versits Tamás, a Vaillant Saunier Duval Kft. műszaki vezetője.

Energiafalók helyett 1

Ha belevágunk lakásunk, házunk gépészeti felújításába, igen fontos hogy időben és megfelelően megterveztessük egy arra jogosult szakemberrel. A fűtéshez szükséges energiahordozó kiválasztásához ismerni kell az épület energiafelhasználását. A jó szigetelés is fontos tényező. Új fűtésrendszerrel körülbelül 25 százalékos, homlokzat- és tetőszigeteléssel ugyanekkora arányú, az ablakok cseréjével 15 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el.

A felújítás mellett szól, ha magas a fűtésszámlánk, a fűtőberendezésünk 15 évesnél idősebb, átépítést, tatarozást, beépítést tervezünk, vagy az elavult, elöregedett elemeket szeretnénk kicserélni. A fűtés korszerűsítése során egyaránt sor kerülhet készülékcserére, illetve a fűtési rendszer összetételének megváltoztatására. Felújításkor vegyük figyelembe a törvényi előírásokat és azt is, hogy milyen állami támogatás könnyítheti meg anyagilag a nagy munkát.

Javított hatásfok
A gázfűtés ára folyamatosan emelkedik, a világpolitikai változások is hatással lehetnek az árra. Ennek ellenére energiahordozóként a földgáz szinte kínálja magát, hiszen nem kell tárolni, folyamatosan rendelkezésre áll. Ráadásul kitűnően alkalmazható energiatakarékos, így a kondenzációs technológiákhoz.

A hagyományos hőfejlesztő berendezéseknél a hőcserélőben a füstgázok hőt adnak át a fűtővíznek, miközben maguk meghatározott hőmérsékletre lehűlnek. Az így felhasznált hőmennyiséget érzékelhető melegnek nevezik. Emellett az égéstermék tartalmaz nem érzékelhető meleget is. Ez az úgynevezett kondenzációs meleg azonban az égés közben keletkező vízgőzben lekötött állapotban van. „Amíg a hagyományos hőfejlesztő berendezéseknél ez a hőmennyiség a füstgázokkal együtt a kéményen távozik, addig a kondenzációs fűtőkészülékek egy különösen nagy felületűre méretezett vagy többfokozatú hőcserélő segítségével ezt a többlet-hőenergiát is hasznosítják” – vázolja Versits Tamás a kondenzációs technika működését.

A kondenzációs gázkazánok melletti érv, hogy hatásfokuk 100 százaléknál is nagyobb. Ez első hallásra lehetetlennek tűnik, pedig van rá magyarázat. A tüzelőanyagoknál különbséget kell tenni a felső fűtőérték, azaz az égéshő és az alsó fűtőérték között. A hatásfok megadásakor az előbbi szolgál alapértékként, és ez a hagyományos készülékeknél, bármilyen modernek is, mindig 100 százalék alatt marad. Egy kondenzációs kazánban az égéshő értéke viszont pontosan az égés során keletkező vízgőz rejtett hőtartalmával magasabb, mint a fűtőérték. Ezért a hatásfok akár 109 százalék is lehet!

A kondenzációs kazánok kínálata rendkívül széles, hazai terjedésüket viszont gátolja, hogy az ilyen készülék ára durván kétszerese a hagyományosnak. Pedig a kondenzációs kazán beépítésének többletköltsége már az üzemeltetés harmadik évétől megtérül a hagyományos, zárt égésterű kazánnal szemben, mert energia- és költségtakarékosan üzemel.

Kiegészítő kandalló
Magyarországon a fa még mindig az egyik legolcsóbb energiaforrás. Emiatt alternatív megoldás a hagyományos energiahordozóval, a földgázzal szemben. Az utóbbi két-három évben jelentősen nőtt az érdeklődés a fatüzelésű, faelgázosító, illetve faapríték-tüzelésű berendezések iránt. Fatüzelésű, vízfűtéses kandalló-kazán helyettesítheti vagy kiegészítheti a gázkazánt, ebben az esetben ugyanazt a fűtési rendszert használja. A központi fűtésrendszerre köthető kazán az egész ház fűtési igényét képes kielégíteni, használati meleg víz előállítására is alkalmas.

Fával úgy is varázsolhatunk meleget otthonunkba, hogy nem kell tűzifát rendelnünk, fát vágnunk. Helyette pelletet használunk. Ez rendkívül magas kalóriatartalmú, környezetbarát tüzelőanyag: hengerformára préselt, színezék- és vegyianyag-mentes fűrészpor és faforgács keveréke. A nagy keménység eléréséhez a fában található természetes ragasztóanyag szolgál összekötő anyagként. Két kiló pellet annyi hőenergiát szolgáltat, mint egy liter fűtőolaj. „Egy pellettüzelésű mobilkandalló előnye a fatüzelésűvel szemben az önállóság” – hangsúlyozza Bodri Gabriella, az Edilkamin International Kft. ügyvezetője.
A pellet égése úgynevezett szabályozott égés, a pellet adagolásától és a befúvott levegő mennyiségétől függ. Vegyes tüzelésű kazánt is használhatunk erre a fűtésre, ha külön pelletégőt szereltetünk bele. A speciális pelletkazán nem olcsó, viszont komfort és könnyű használhatóság tekintetében alig marad el a modern olaj- vagy gázfűtéstől.

Takarékossági tippek


■ Szabadságunk idejére, illetve éjszakára csökkentsük a benti hőmérsékletet. Ez a legegyszerűbben időprogramos szabályozókészülékkel valósítható meg.
■ Meggondolt használati-
melegvíz-fogyasztással költséget takaríthatunk meg. Érdeklődjünk a takarékos tusolás, valamint a használati meleg víz hőmérsékletszabályozásáról, amivel elkerülhetjük a hosszadalmas kézi beállítások által okozott veszteséget.
■ A helyiség-hőmérsékletet olyan értékre állítsuk be, hogy az éppen elegendő legyen a kellemes hőérzethez. Minden egyes, ezt meghaladó fok hatszázalékos többlet-energia-
felhasználást jelent.

A Naptól a Földig
Napkollektornak nevezik azokat a speciális üveggel fedett szerkezeteket, amelyek egyre több épület tetején láthatók.
A Nap hősugárzását felhasználva hőenergiát nyerhetünk velük, ez elsősorban használati meleg víz előállítására alkalmas, de fűtés támogatására is. A beruházási összeg egy-két millió forint, a befektetés 10 éven belül megtérül, amennyiben használati meleg víz előállítására vagy medence fűtésére hasznosítjuk. Az éves energiafelhasználás 70 százalékát fedezi a napenergia, ha használati meleg víz előállítására fordítjuk, de csak 15 százalékát, ha fűtésre. Ennek oka, hogy a mi éghajlatunkon csak márciustól október végéig használható fűtésrásegítésre a napenergia.

Környezetbarát fűtési rendszer létrehozására megoldás még a hőszivattyú telepítése. A hőszivattyú körülbelül egynegyed rész áramot és háromnegyed rész környezeti hőt használ a fűtéshez. „A földben, a vízben vagy a levegőben elraktározódott energiát hasznosító készülék előnye, hogy télen fűtésre, nyáron hűtésre is hasznosítható” – mondja Ádám Béla, az Építéstudományi Egyesület hőszivattyú-szakosztályának elnöke.

Hátránya, hogy 4–6 milliós beruházást igényel, és a technológia miatt főként új építésű házak esetében jöhet szóba. Régieknél a hőleadót, vagyis az összes radiá-tort le kell cserélni felületfűtő panelekre vagy fain colra. A fűtési előremenő hőmérséklet ugyanis alacsonyabb, mint a hagyományos radiátorokban.
Felújítás során ott érdemes alkalmazni, ahol már padlófűtés, falfűtés vagy mennyezetfűtés van. A hőszivattyú használt termálvízből vagy talajvízből, esetleg földszondával nyeri az energiát. A hőszivattyúk általában 10 éves megtérülési idejét nagyon befolyásolja a magyarországi gázár, illetve a pályázati támogatások mértéke. Ezek változása esetén öt–hat évre is csökkenhet.

Energiafalók helyett 2

Ne csak fűtsünk, hűtsünk is!
Lakásunk fűtésének korszerűsítése során egyéb épületgépészeti felújításra is sor kerülhet. Egyre többen vásárolnak energiafaló légkondicionálót. Pedig drágán üzemel, gyakran okoz megbetegedést, és épp akkor teszi labilissá az elektromosenergia-ellátást, amikor a legnagyobb bajt okozza a leállása. A legnagyobb kánikulában is hűvösen tarthatjuk lakásunkat légkondi nélkül, ha nappal zárunk, éjszaka pedig szellőztetünk. A zárás nem csak az ablakok zárását, hanem a teljes árnyékolást is jelenti. „Az árnyékolás hatékonysága is fontos, legjobb a külső mozgatható árnyékolás (zsalu, redőny, textíliák, fémlamellák), majd következik a külső fix, a két üveg közötti, mozgatható a belső hővisszaverő sötétítő” – mondja Sulyok Éva, a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. kereskedelmi igazgatója. Nem véletlen, hogy az OTÉK módosítása már előírja: „építészeti eszközökkel (pl. külső árnyékoló, növényzet) kell biztosítani a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik