Élet-Stílus

Összecsapások az olimpiai láng londoni körútján

Összecsapások és folyamatos tiltakozó megmozdulások közepette utazott át Londonon vasárnap az olimpiai láng, amely 50 kilométer megtétele után este ért célba. A rendőrség több tucatnyi személyt őrizetbe vett a Kína tibeti politikája ellen tiltakozók közül.

A nyári pekingi olimpiai játékok jelképes lángja előző este érkezett Szentpétervárról a londoni Heathrow repülőtérre, és vasárnap egymást váltó fáklyavivők – köztük élsportolók, ismert közéleti személyiségek – vitték végig a következő, 2012-es nyári olimpiát rendező brit fővároson.

A láng csaknem nyolcórás útja a világhírű Wembley stadionban kezdődött, ahol az első fáklyával Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el. Alig hagyta el azonban a Wembley belterületét, azonnal dulakodás kezdődött, és rendőrségi beavatkozásra volt szükség, mivel a következő futó kezéből három tiltakozó ki akarta ragadni a fáklyát.

Poroltóval támadtak

Innentől szinte egymást követték a hasonló incidensek, és a fáklyavivők kettős gyűrűben haladtak: a belső gyűrűt kék formaruhába öltözött kínai sportolók és olimpiai tisztviselők, a külsőt a Scotland Yard rendőrei alkották, akik hol gyalog, hol kerékpáron kísérték a lángot.

Galéria

Galéria

A menetet gyakran meg kellett állítani a tiltakozók akciói miatt. Az egyik leglátványosabb incidens a Notting Hill városrészben történt, ahol egy demonstráló odaugrott az éppen soros fáklyavivőhöz, Konnie Huqhoz, a BBC tévé egyik ismert fiatal műsorvezetőjéhez, és csaknem sikerült kitépnie kezéből a fáklyát. Az illetőt a földre teperték és őrizetbe vették. Nem sokkal később a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül.

A vártnál jóval hevesebb tiltakozások miatt többször is módosítani kellett az útvonalat és a fáklyavivők sorrendjét.

Módosított útvonal

Fu Jing (Fu Ying), Kína londoni nagykövete például az eredeti tervek szerint a Bloomsbury Square-en, a British Museum közelében tett volna meg egy távot a soros fáklyával, ám a lángot itt várta a legnagyobb és leghangosabb, tibeti zászlókat lengető tiltakozó tömeg.

Ezért a nagykövet asszony az utolsó pillanatban eszközölt, be nem jelentett módosítás után néhány száz méterrel délebbre, a londoni kínai városrész, a Chinatown erre az alkalomra pazarul feldíszített főutcáján futott végig fáklyájával. Ebben a negyedben nem volt tiltakozás, a helyi kínai lakosság éljenzéssel fogadta őt.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal rácsos kapuján szoros rendőri gyűrűbe zárva vitték be a lángot, miközben a rácson kívül folyamatosak voltak az összecsapások a rendőrség és az itt összegyűlt mintegy ezer tüntető között. A rezidencia előtt Gordon Brown kormányfő és Tessa Jowell sportminiszter fogadta az olimpiai fáklyát.

Ellentüntetőkkel is összecsaptak

A tiltakozók több helyütt nemcsak a rendőrséggel, hanem kínai zászlókat lengető ellentüntetőkkel is szembetalálták magukat; a Trafalgar téren a rendőrségnek kellett szétválasztania a két tábort.

A Scotland Yard kétezer rendőrrel biztosította a Wembleytől Greenwichig húzódó útvonalat; a nap folyamán az esti összegzés szerint 36 személyt vettek őrizetbe.

A láng vasárnap este a Temzén érkezett meg az O2 sport- és rendezvénycsarnokhoz, ahol az utolsó futó, Kelly Holmes kétszeres olimpiai bajnok brit atlétanő gyújtott meg vele egy jelképes, kicsinyített olimpiai gázfáklyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik