Élet-Stílus

Massa győzött, tarolt a Ferrari

Felipe Massa vezetésével kettős sikert aratott a Ferrari a 2008-as Bahreini Nagydíjon. Robert Kubica csak megszorongatni tudta a Ferrarikat, a győzelem nem jött össze. A harmadik helye így is remek. Hamilton a rajtnál hibázott, majd belement Alonsóba, és F1-pályafutása során először fejezett be pont nélkül egy versenyt.

Felipe Massa megtette, amit elvártak tőle, megismételve tavalyi sikerét, megnyerte a Bahreini Nagydíjat. Ezzel megszerezte pályafutása hatodik győzelmét, az ezért járó tíz ponttal pedig versenybe a szállt a világbajnoki címért. A csapat is örülhet, hiszen Räikkönen a második lett.

Massa már a rajtnál elment az élről induló Robert Kubica mellett. De nemcsak ő, hanem Kimi Räikkönen is már a futam elején beállította végső helyezését. A rajtnál lehagyta ugyan egy időre Heikki Kovalainen a honfitársát, de aztán a ferraris visszavette a helyét, sőt Kubicát is megelőzte.

Dögunalom az élen

Räikkönen a győzelemről sem mondott le, próbálkozott, de Massa most gyorsabb volt, a finnt pedig a forgalom is hátráltatta. “Nem volt jó a kocsi, nem tudtuk megfelelően beállítani. De így is második lettem, ezért örülök” – mondta a finn.

Galéria

Galéria

Kubica lassúsága sem volt véletlen: “Olaj és törmelék volt a pályán a futam elején. Azért kerültem hátra, mert azt hittem, defektet kaptam, és ki kell állnom a bokszba. Nem kaptam egyértelmű információkat” – sajnálkozott a lengyel.

Miközben Kubica két helyet veszített a futam elején, csapattársa ugyanennyit nyert: Nick Heidfeld megelőzte Jarno Trullit és Heikki Kovalainent is. Végül csak azért nem ez lett a futam végeredménye, mert a második bokszkiállásnál Trulli is Kovalainen elé került. Ám nem ez volt a legrosszabb, ami ezen a napon a McLarennel történt.

Hamilton szenvedett

Lewis Hamilton elképesztően rosszul rajtolt, a 11. helyre esett vissza. Aztán egy körrel később, amikor Fernando Alonso mögött autózott, hátulról belerohant a spanyolba, összetörve a McLaren orrát, amit a bokszban javítottak ki. Bár változtatott a csapat taktikán, a mezőny végéről nem tudott felzárkózni a brit. Azaz Hamiltonnak is van már nullás versenye.

Alonso ugyan folytatta a versenyt a baleset után, de nem sok babér termett neki. A mezőnyben küzdött, de csak 10. lett, pontot így nem kapott. Csapattársa, Nelson Piquet pedig a váltó hibája miatt be sem fejezte a versenyt.

Tovább menetel viszont a Toyota. Nemcsak Jarno Trulli hatodik helyét érdemes megemlíteni, de Timo Glock kilencedikje sem rossz, miután négy helyet javított a futamon. De hasonlóan jól teljesített a 11-ről a 7. helyig jutó Mark Webber is. A verseny üde színfoltja azonban Giancarlo Fisichella volt, aki a középmezőnyben vitézkedett a Force Indiával.

Vezet összetettben a BMW

A BMW erejét jól mutatja, szinte teljesen tudták tartani a Ferrari tempóját, úgy, hogy ugyanannyi üzemanyaggal vágtak neki a versenynek. A futam végén egészen közel voltak a vörösökhöz. Miközben a McLaren gyenge versenyt zárt, a BMW ismét remekelt. Egyértelműen győzelemre esélyesek, már a bajor gyártó vezeti a konstruktőri pontversenyt. Az egyéniben Kimi Räikkönen került az élre.

Továbbra is izgalmas a világbajnokság, hiszen az évad három futamán eddig három győztesnek örülhettünk. A mezőny Európában folytatja az idényt.

—-Végeredmény, vb állása—-

Bahreini Nagydíj (57 kör, 308,238 km):
1. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:31:06.970 ó (átlag: 202,974 km/órás átlagsebesség)
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 3.339 mp hátrány
3. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 4.998 mp h.
4. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 8.409 mp h.
5. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 26.789 mp h.
6. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 41.314 mp h.
7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 45.473 mp h.
8. Nico Rosberg (német, Williams) 55.889 mp h.
9. Timo Glock (német, Toyota) 1:09.500 p h.
10. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1:17.181 p h.
11. Rubens Barrichello (brazil, Honda) 1:17.862 p h.
12. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) 1 kör h.
13. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1 kör h.
14. Nakadzsima Kazuki (japán, Williams) 1 kör h.
15. Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) 1 kör h.
16. Anthony Davidson (brit, Super Aguri) 1 kör h.
17. Szato Takuma (japán, Super Aguri) 1 kör h.
18. David Coulthard (brit, Red Bull) 1 kör h.
19. Adrian Sutil (német, Force India) 2 kör h.

Az állás a harmadik futam után (még 15 van hátra)
Pilóták:
1. Kimi Räikkönen 19 pont
2. Nick Heidfeld 16
3. Lewis Hamilton 14
4. Robert Kubica 14
5. Heikki Kovalainen 14
6. Felipe Massa 10
7. Jarno Trulli 8
8. Nico Rosberg 7
9. Fernando Alonso 6
10. Mark Webber 4
11. Nakadzsima Kazuki 3
12. Sébastien Bourdais 2

Csapatok:
1. BMW-Sauber 30
2. Ferrari 29
3. McLaren-Mercedes 28
4. Williams 10
5. Toyota 8
6. Renault 6
7. Red Bull 4
8. Toro Rosso 2

Következik: Spanyol Nagydíj (április 27., Barcelona)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik