Élet-Stílus

A tiltakozóknak nincs helyük az olimpián

Walther Tröger, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német tagja minden sportolót kizárna a pekingi játékokról, aki a tibeti helyzet ellen tiltakozik.

„Az olimpia a sportról szól, a versenyzőknek az a dolguk, hogy a hazájukért küzdjenek, nem pedig a demonstrálás” – jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német tagja. – Az olimpiai charta sem engedi, hogy a sportolók propagandacélokra használják fel a versenyeket. Tehát a jogi háttér is adott ahhoz, hogy mindenkit, esete kivizsgálását követően azonnal kizárjunk, aki az ötkarikás versenyek alatt bármilyen formában jelzi politikai hitvallását. Más kérdés, hogy a NOB kíván-e élni ezzel a lehetőséggel. Szerintem hiba lenne, ha nem tenné.”

Tröge elmondta: eredmények törlésére nincs lehetőség, ha valaki az eredményhirdetést használja fel politikai nézeteinek ismertetésére, akkor legfeljebb utólag indítható ellene fegyelmi eljárás, az olimpiai érmétől azonban emiatt egyetlen sportolót sem lehet megfosztani.

Walther Tröger (jobbra) kizárná a tiltakozókat (viewimages.com)

Walther Tröger (jobbra) kizárná a tiltakozókat (viewimages.com)

A nemzetközi és az országos sporthatóságok egyaránt elutasítják az olimpiai bojkott minden formáját, ugyanakkor politikai véleménynyilvánítások előfordulhatnak Pekingben. Az egyik legjobb norvég kerekes, Thor Hushovd már bejelentette, hogy kész távol maradni az olimpia megnyitóünnepségéről, ekként tiltakozva a kínai kormányzat Tibet-politikája ellen.

Lelkes az Önkéntesek

Huszonkétezer külföldi jelentkezett önkéntesnek a pekingi nyári olimpiára és paralimpiára. A szervezőbizottsághoz összesen 1 millió 126 ezer jelentkezési ív érkezett be. A jelentkezők közül a szervezők 100 ezer embert választanak ki, 70 ezret az olimpiára, illetve 30-at a paralimpiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik