Élet-Stílus

A bécsiek már többet buszoznak, mint autóznak

Az Osztrák Autóklub felmérése szerint a bécsiek már több utat tesznek meg tömegközlekedési eszközökkel, mint autóval. Ráadásul csökkent a forgalomban lévő gépkocsik száma is.

Ausztriában egyedülálló módon Bécsben több utat tesznek meg tömegközlekedési eszközökkel, mint autóval – derül ki az Osztrák Autóklub (VCÖ) legújabb felméréséből. Napi teendőik intézése során a bécsiek ugyanis már szívesebben döntenek a busz és a villamos, mint az autó mellett. Akárcsak tíz évvel ezelőtt, útjaiknak 34 százalékát ugyan autóval teszik meg, nőtt viszont a tömegközlekedési eszközök használatának aránya (35 százalék). A tíz évvel ezelőttihez képest veszített népszerűségéből a gyaloglás (27 százalék), ugyanakkor egyre többen pattannak biciklire a rövidebb utakra (4 százalék).

Jól tükrözik a változást a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien utasforgalmi adatai is: míg a bécsi buszok, a metró és a villamosok 1995-ben 687,5 millió utast szállítottak, addig 2006-ban már 772,1 milliót.

A város történetében először, tavaly 658 100 autóról 657 430 kocsira csökkent a forgalomban lévő személygépkocsik száma. Az EU-csatlakozás és az ingázók nyomán nőtt ugyanakkor a városi autópályák forgalma. 1998-ban egy átlagos munkanapon 13 179 teherautó dübörgött végig a Praterbrückén, míg 2007-ben viszont már 17 700.

A Osztrák Autóklub szakértője, Martin Blum szerint a jövő legnagyobb kihívása, hogy visszaszorítsák a teherautóforgalom növekedését, illetve elkövetkező években minél több ingázó vegye autó helyett a tömegközlekedési eszközöket igénybe a munkába járáshoz. Az Autóklub célja, hogy a jövőben egyre kevesebb dugó legyen, csökkenjen Bécs zajszennyezése, és javuljon a levegő minősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik