Élet-Stílus

Megvannak az idei legjobb színházi előadások

Kukorelly Endre író, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó válogatója nyilvánosságra hozta, hogy mely előadásokat választott ki a 2008. június 5-14. között futó POSZT versenyprogramjába.

A 8. alkalommal meghirdetett fesztiválon a nagyszínpadon Az öreg hölgy látogatása (rendező: Zsótér Sándor; József Attila Színház, Budapest), az Asztalizene (Bagossy László; Radnóti Színház, Budapest), a Nagyratörő (Csizmadia Tibor; Gárdonyi Géza Színház, Eger), az Úri muri (Vidnyánszky Attila; Csokonai Színház, Debrecen), az Ivanov (Funk Iván; Pécsi Nemzeti Színház) és a Szabadaz Á! (Réthly Attila; Csiky Gergely Színház, Kaposvár) verseng Pécsett.

Az öreg hölgy ltogatása (Fotó: MTI)

Az öreg hölgy ltogatása (Fotó: MTI)

A POSZT stúdiószínházi programjába összesen tíz előadás került be: A Démon Gyermekei (rendező: Pintér Béla; Pintér Béla Társulata, Budapest), a Frankenstein-terv, (Mundruczó Kornél; Bárka Színház, Budapest), a Hullámtörés (Guelmino Sándor; Magyar Színház, Budapest), a Fotel (Bodó Viktor; Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza), a Plazma (KoMa Társulat, Budapest), a Czukorshow (Dömötör Tamás; Kamara Savaria, Szombathely), a Vihar (Balázs Zoltán; Bárka Színház – Maladype Találkozások Színház, Budapest), az Yvonne, burgundi hercegnő (Bocsárdi László; Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy), a Love & Money (Göttinger Pál; Nézőpont Színház, Székelyudvarhely) és az Urbi et Orbi (Urbán András; Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka).

Asztalizene (Fotó: MTI)

Asztalizene (Fotó: MTI)

Kukorelly Endre 141 előadásközül választotta ki a versenyműveket, amelyekre a szerencsésebbek jegyet is vehetnek majd 3500 forintért. A legelszántabb nézők ugyanis már a hajnali órákban le szoktak táborozni a Pécsi Nemzeti Színház pénztára előtt, hogy biztosan jegyhez jussanak. A szokásoknak megfelelően idén is három zsűri lesz: a Magyar Színházi Társaság által delegált szakmai zsűri (minden tagozatát képviseli majd valaki); a MASZK Országos Színészegyesület színész zsűrije, valamint a közönségzsűri. Ez utóbbinak a tagjait azok közül sorsolják ki, akik március 27-én, a színházi világnapon megnézik a Pécsi Nemzeti Színházban a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékot, s a helyszínen leadják jelentkezési szelvényüket (ezt érkezéskor kaphatják meg a teátrumban).

Pécs önkormányzata hetvenötmillió forinttal támogatja az idei fesztivált, a kulturális minisztérium ugyanennyit biztosít, ehhez adódik még a szponzorok pénze, így összesen 174,5 millióból gazdálkodhatnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik