Élet-Stílus

BL: angol döntetlen, angol vereség

Három angol csapat lépett pályára szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán, ám egyikük sem tudott nyerni. A szigetországi rangadón az Arsenal és a Liverpool 1-1-es döntetlent játszott Londonban, a Chelsea pedig - noha a szünetben még vezett - egy hatalmas bombagóllal 2-1-es vereséget szenvedett a Fenerbahce együttesétől.

Bár az Arsenalt és a Liverpoolt aligha kell bemutatni egymásnak (lévén a két angol csapat története során 200. alkalommal csapott össze), mégis közel húsz percig unalmas, tapogatózó játék folyt a londoni Emirates Stadion gyepszőnyegén.

Az Arsenalnak, pontosabban Robin van Persie-nek jutott először eszébe, hogy támadni, kapura lőni sem ártana. A holland csatár előbb 11 méterről fölé emelt, majd kisvártatva mintegy 20 méterről tűzte kapura a labdát, amely bizony be is fért volna a bal alsó sarokba, de Pepe Reina kapus jól tette a dolgát.

Nem úgy a 23. percben, amikor egy kis szögletet követően Van Persie a jobb oldalról a kapu elé kanyarította a labdát, a spanyol portás ugyanis a gólvonalon toporgott, miközben Emmanuel Adebayor 5 méterről a léc alá fejelt. Ünnepelt a hazai publikum, ám alig három perccel később már a liverpooliak ölelgették egymást, miután első helyzetüket mindjárt gólra váltották.

Steven Gerrard tört be a tizenhatoson belülre, középre adott, Dirk Kuyt pedig védővel a nyakán közelről kapuba sodorta a labdát. Gyors gólváltással a csapatok le is tudták a találkozó érdemi részét, az eredmény már nem változott. A szünetig hátralévő percek kiegyenlített játékkal, helyzetek nélkül peregtek le.

Nem bírtak egymással az angolok (Galéria)

Nem bírtak egymással az angolok (Galéria)

A második félidő aztán Kuyt próbálkozásával, Manuel Almunia védésével indult, a kapus később Fernando Torres éles szögből leadott lövését is fogta. Ezt követően rákapcsolt az Arsenal, nagy fölényben futballozott és helyzeteket dolgozott ki. Igaz, ezeket ki is hagyta. A Van Persie helyére beállt Theo Walcott lövése után a bal kapufa mellett süvített el a labda, majd Philippe Senderos fejese szállt fölé. Francesc Fabregas is helyzetbe került, góllal kecsegtető lövését azonban saját csapattársa, az ügyetlenkedő Nicklas Bendtner blokkolta.

Azért, hogy az Arsenal nem került, kerülhetett újra előnybe, Pieter Vink játékvezető is okolható, hiszen nem adott meg egy jogos tizenegyest a hazai csapatnak, holott Kuyt a büntetőterületen belül lerántotta a kilépő Alekszandr Hlebet.

A továbbjutás kérdése a jövő heti, liverpooli visszavágón dől majd el, persze idegenben szerzett góljával kétségkívül a tavalyi fianalista ‘Pool van kényelmesebb helyzetben. Egyébként – azért, hogy el ne szokjanak egymástól – szombaton is megütköznek a csapatok, Premier League-mérkőzésen hangolhatnak az újabb, immáron sorsdöntő BL-csatára.

A Fener megtréfálta a Chelsea-t

A negyeddöntőben először fellépő Fenerbahce szezonbeli ötödik hazai BL-meccsét is megnyerte, hátrányból felállva 2-1-re verte a Chelsea-t. Az angol együttes tíz perc után átvette a játék irányítását az isztambuli „pokolban”, helyzeteket dolgozott ki, és viszonylag korán, a 13. percben a vezetést is megszerezte.

Igaz, góljához nem kevés szerencse is kellett. Florent Malouda adott be a balról, és a labda a menteni igyekvő Deivid lábáról került a hálóba. A 28 éves brazil játékos pillanatokig magába roskadt – a végén viszont hősként ünnepelték. De ne szaladjunk ennyire előre…

Az előny még inkább meghozta a Chelsea játékkedvét, és ez csaknem újabb gólokat eredményezett. Michael Essien azonban a felsőlécet találta el, Frank Lampard fejese után pedig centiméterekkel a bal kapufa mellett ment el a labda, Didier Drogba lövését pedig Volkan Demirel védte a bravúrral. A török hálóőr később – Michael Ballack indítása után – a kapujából kifutva tisztázott az elefántcsontparti támadó elől.

Mintegy fél óra elteltével magasabb sebességi fokozatra kapcsolt az addig mindössze két „kacska” lövést felmutató Fener, komoly helyzetet azonban nem tudott kidolgozni.

A térfélcsere után Alex veszélyes csúsztatása és Mateja Kezsman ollózása jelezte, a törökök komolyan gondolták, hogy képesek legyőzni a Chelsea-t, igaz, az angoloknak is akadtak helyzetei. Drogba lapos lövését védte Volkan, majd Lampard szabadrúgása után az előrehúzódó Ricardo Carvalho fejelt kapu fölé. A mérkőzés végéhez közeledve az addigiaknál is nagyobb elánnal próbálkozott a Fener, s ennek meg is lett az eredménye. A 65. percben Mehmet Aurélio indította a csereként beállt Kazim Kazimot, aki 10 méterről a kapu baloldalába bombázott.

Deivid - a hős (AP)

Deivid – a hős (AP)

A Zico-csapat a végén a győzelmet jelentő gólt is megszerezte, a találkozó elején még szánt Deivid 30 méterről, elemi erővel lőtt a bal felső sarokba – a Petr Cecht helyettesítő Carlo Cudicininek esélyese sem volt a hárításra. A jövő heti visszavágót ugyan előnnyel várhatja a török bajnok, ugyanakkor a párharc még nincs lefutva, a Chelsea otthonában kiharcolhatja a továbbjutást. De ehhez 90 percig kell koncentrálni.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
Arsenal (angol)-Liverpool (angol) 1-1 (0-0)
London, Emirates Stadion. V.: Vink (holland)
Gól: Adebayor (23.), ill. Kuyt (26.)
Arsenal: Almunia – Touré, Gallas, Senderos, Clichy – Fabregas, Flamini – Eboué (Bendtner, 67.), Hleb – Van Persie (Walcott, 46.), Adebayor
Liverpool: Reina – Carragher, Hyypiä, Skrtel, Fabio Aurelio – Mascherano, Xabi Alonso (Lucas Leiva, 77.) – Kuyt, Gerrard, Babel (Benajun, 58.) – Fernando Torres (Voronyin, 85.)

Fenerbahce (török)-Chelsea (angol) 1-2 (0-1)
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. V.: Bo Larsen (dán)
Gól: Kazim (65.), Deivid (81.), ill. Deivid (13., öngól)
Fenerbahce: Volkan Demirel – Önder Turaci, Lugano, Edu Dracena, Vederson – Maldonado, Mehmet Aurelio, Ugur Boral (Kazim, 54.) – Deivid, Alex – Kezsman (Semih, 72.)
Chelsea: Cudicini – Essien, Terry, Ricardo Carvalho, Ash. Cole – Makelele – J. Cole (Anelka, 86.), Ballack, Lampard (Mikel, 76.), Malouda – Drogba

Keddi eredmények:
AS Roma (olasz)-Manchester United (angol) 0-2
Schalke 04 (német)-Barcelona (spanyol) 0-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik