Élet-Stílus

Szerbia kisajátítja a jugoszláv olimpiai érmeket

A Horvát Olimpiai Bizottság elutasítja, hogy Szerbia egyedüli örökösként kisajátítja az összes olyan ötkarikás medált, amelyet Jugoszlávia széthullása előtt szereztek az egykori szövetségi köztársaság tagállamai.

A Horvát Olimpiai Bizottság álláspontját Antun Vrdoljak tiszteletbeli elnök tolmácsolta a nemzeti televízió adásában, leszögezve: ellenzik, hogy Szerbia egyedüli örökösként kisajátítsa és kizárólagosan a magáénak
vallja a jugoszláv olimpiai érmeket. „Valamennyi exköztársaság utódnak számít” – érvelt zágrábi tévényilatkozatában Vrdoljak.

A Szerb Olimpiai Bizottság internetes oldalán az áll, hogy a horvát sportolók, mint például a bokszoló Mate Parlov, a kosárlabdázó Drazen Petrovic, Kresimir Cosic és Dino Radja, vagy a vízilabdázó Perica Bukic érmeiket Szerbiának szerezték.

A kosárlabdázók szerezték az első horvát érmet

A kosárlabdázók szerezték az első horvát érmet

Zágrábi számítások szerint a közös jugoszláv zászló alatt a horvát sportolók mintegy száz medált nyertek a nyári játékokon, többet – együtt a szerbekkel – különböző csapatsportokban. Horvátország önállóan az 1992-es, barcelonai olimpián vett részt először, amikor férfi kosárlabda-válogatottja ezüstöt érdemelt ki az Egyesült Államok úgynevezett álomcsapata, a Dream Team mögött.

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság 16 esztendővel ezelőtt szűnt meg, amikor Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Macedónia kinyilvánította függetlenségét. Montenegró 2006-ban vált le Szerbiáról, idén februárban pedig az albán többségű tartomány, Koszovó deklarálta önállóságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik