Élet-Stílus

Számháború az olimpiai támogatásokról

admin
admin

2008. 04. 01. 19:03

Újjáéledt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a sport-szakállamtitkárság között a vita arról, hogy időben avagy késve érkeznek-e az olimpiai felkészülés állami támogatásai - derült ki az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülésén.

Molnár Zoltán MOB-igazgató szerint a pekingi olimpiai részvétel költségeire előirányzott 500 millió forintról forintról – ebből 440 milliót jár a MOB-nak, 60 pedig a Magyar Paralimpiai Bizottságnak (MPB) – még a támogatási szerződés sem készült el, s a játékokra készülő sportolók, valamint edzőik még nem kaptak idén Gerevich-ösztöndíjat. Az igazgató szerint ez rossz üzenet a sportolók felé a kormányzat részéről.

Gömöri Zsolt, az MPB elnöke úgy fogalmazott, hogy a paralimpiai felkészülés szakmailag biztosított, pénzügyileg viszont nem. Kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint Athén előtt, s a 31-34 paralimpikon felkészülésére fejenként még 840 ezer forint sem jut, ami egy kerekesszék ára.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár szerint az elhangzottak csak részletei a valóságnak. Az állami sportirányítás vezetőjének írásos beszámolója szerint a versenysport támogatása 2008-ban – a miniszterelnök által biztosított 660 milliós olimpiai céltámogatással együtt – összesen 3 milliárdot tesz ki. Hangsúlyozta, hogy az olimpiai felkészülés támogatására szánt 2008-as összeg 58,5 százalékát már február 1-jén átutalták a szövetségeknek. “Büszkék lehetünk erre, amely a közös munkánk eredménye” – fogalmazott a szakállamtitkár, majd hozzátette az idei költségvetésből fennmaradó részt – 1,19 milliárd forintot – a tervek szerint áprilisban kapják meg az érintettek.

Mint kiderült, az olimpiai részvétel költségeit biztosító 500 millió forint átutalásának feltétele egy miniszteri rendelet megszületése, amelyet Elbert szerint már szerdán ellenjegyezhet Bajnai Gordon sportot felügyelő miniszter, majd ezután megtörténhet a támogatói szerződések aláírása is. Szóba került még, hogy a Gerevich-ösztöndíjak utalásában azóta vannak fennakadások, amióta az összeg nem a szerencsejátékok adóiból érkezik, ennek megszüntetése érdekében törvénymódosítást kezdeményeznek a képviselők.

Ami az olimpiai pénzek körüli számháborút illeti, abban a sport- és turisztikai bizottság tagjai nem tudtak eligazodni. Ezért úgy határoztak, hogy a MOB és a sport-szakállamtitkárság bevonásával több olimpiai ciklusra visszatekintő elemzést készítenek az ötkarikás támogatásokról, és az április 15-i bizottsági ülésen visszatérnek a kérdésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.