Élet-Stílus

Mosley fejét követelik volt világbajnokok

Nem javasolja a hétvégi Bahreini Nagydíj helyszíni megtekintését a szexbotrányba keveredett Max Mosley-nak a Forma-1-et irányító Bernie Ecclestone. Több egykori világbajnok szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének tarthatatlanná vált a helyzete.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) angol elnöke a News of the World című bulvárlap beszámolója szerint öt, náci kosztümbe öltözött prostituált társaságában szado-mazochista orgián vett részt. Az újság információit azóta sem cáfolta Max Mosley, így egyre valószínűbb, hogy ő látható az ominózus videofelvételen.

Nemkívánatos személy

„Mosley a jelenlétével csak elvonná a figyelmet a futamról, és olyasvalamire irányítaná rá, amihez senkinek semmi köze. Ráadásul valószínűleg a királyi családnak sem tetszene a felbukkanása” – jelentette ki a 77 éves Ecclestone, hozzátéve, hogy nem tartja szükségesnek honfitársa lemondását.

15 éve a FIA élén (vezess.hu)

15 éve az FIA élén (vezess.hu)

Az F1-főnök attól is eltanácsolta Mosley-t, hogy pert indítson a csaknem ötórás szexvideó miatt, mondván: azzal csak további alapanyagot szolgáltatna a sajtónak – jelentette az MTI.

Mosley levele

A Die Welt című német lap azt állítja, hogy a birtokába került egy Mosley által írt levél, amelyben a sportvezető közli a FIA tanácsának tagjaival: nem mond le posztjáról. Az újság szerint a 67 éves FIA-elnök az írásban nem cáfolta, hogy ő az ominózus videó egyik főszereplője.

“A legtöbb országban törvényellenes, hogy a magánélet ilyen részleteit nyilvánosságra hozzák. A News of the the World durván beleavatkozott a privát szférámba, amiért jogi úton kérek majd elégtételt.” idézi a Die Welt a FIA-t 1993 óta vezető Mosley sorait.

Az esetet tovább bonyolítja, hogy a sportdiplomata – akit a történtek miatt brit zsidó szervezetek máris lemondásra szólítottak fel – édesapja az 1931-ben létrejött, majd betiltott brit fasiszta feketeinges mozgalom alapítója volt.

Mégis marad?

Mosley-t, aki tavaly még a McLaren kémügye kapcsán erkölcsről prédikált, valószínűleg nem sokáig maradhat már a posztján.

A brit versenyzőlegendát, Stirling Mosst idézi a vezess.hu: „Nem tudom, hogyan folytathatná. Azért remélem, hogy képes lesz rá, mert jó abban, amit csinál. Ami zárt ajtók mögött történik, az az ő dolga, de amire most fény derült, az egyszerűen megdöbbentő.”

A háromszoros világbajnok, Jackie Stewart, akit tavaly Mosley félkegyelműnek titulált, mert kritizálta a kémügy kezelését, most úgy gondolja, hogy az elnöknek itt az ideje elgondolkodni a jövőjét illetően. „Őszintén szólva, nem nekem kell ezt kommentálnom, sokkal kíváncsibb vagyok arra, hogy ő mit mond. De úgy gondolom, hogy alaposan meg kell fontolnia a jövőjét, és ezután nyilatkozni” – mondta Stewart.

A volt F1-es versenyző, Martin Brundle is kivívta Mosley haragját korábban, egy cikke miatt perben is állnak. Érdekes adalék, hogy a botrányt kirobbantó News of the World ugyanahhoz a kiadóhoz tartozik, mint a lap, ahol Brundle publikál. Az angol veterán szerint is itt a vége a történetnek: „Egy globális szervezet feje nem viselkedhet így.”

1979 világbajnoka, Jody Scheckter, akit zsidó származása miatt az ügy náci felhangjai is érzékenyen érinthetnek, ugyancsak Mosley távozását követeli, sőt másokat is erre buzdít. „Egy ilyen ember nem irányíthatja ezt a sportot, sőt semmilyen sportot sem. Szerintem egyértelműen mennie kell, és szeretném, ha a sajtó is erre ösztökélné” – mondta a dél-afrikai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik