Élet-Stílus

Ma is jégkorszakban élünk

Ma is a jégkorszakban élünk, de annak egy felmelegedő szakaszában – mondta Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója mikor megnyitotta a Jégkorszak című kiállítást, ahol a látogatók megtekinthetik Gyimát, a 40 ezer éves mamutborjú-múmiát.

A természettudományi múzeumban nyíló kiállításon a mamutmúmia mellett megnézhetünk kitömött európai bölényt, grizzly medvét, hóbaglyot és jegesmedvét is. Az érdeklődők megcsodálhatják még a havas hófajdot, a nyugati földikutyát vagy a jégkori kőszáli kecskét is. A tárlaton, melyet videóinstallációk, természeti fotók egészítenek ki, a kitömött állatok mellett több szárított növény – déli ostorfa, komlógyertyán, valamint törpenyír – is helyet kapott.

Szemtől szembe a jégkorszakkal (KÉPGALÉRIA)

Szemtől szembe a jégkorszakkal (KÉPGALÉRIA)

A november 17-ig megtekinthető tárlaton az intézménynek a jégkorszakhoz kapcsolódó anyagát mutatják be, a legaktuálisabb ismereteket szeretnék átadni a látogatóknak. Gyima, a Szibériában talált 40 ezer éves mamutborjú-múmia azért kapott helyet a tárlaton, mert valami “különlegeset” is akartak prezentálni.

A megnyitó ünnepségen Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára úgy vélte: a természettudományi múzeumban látható Jégkorszak című kiállítás hozzájárulhat a környezettudatos életmód kialakításához: “Közös ügyünkké vált környezetünk” – fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve, hogy, Magyarországon is átalakult a természethez, a környezetvédelemhez való viszony. Rámutatott arra: noha a politikai élet sok szempontból megosztott, a klímastratégia elfogadásakor egyhangú döntés született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik