Élet-Stílus

Tapogathatják a Medicieket

A "Mediciek fénykora, élet és művészet a reneszánsz Firenzében" című kiállítás tapintható tárlatán a fogyatékkal élők szervezeteinek képviselőit látta vendégül a Szépművészeti Múzeum.

A Reneszánsz Év eseménysorozatának nyitóprogramja, a Mediciek korának Firenzéjét bemutató kiállítás már január 24-én megnyílt, hétfő délelőtt azonban csak a fogyatékkal élőké volt.

A tapintható tárlatra a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Vakok Állami Intézetei, a Vakrepülés Színjátszó Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és a Magyar Paralimpiai Bizottság mintegy 150 képviselője látogatott el.

Hangos tárlatvezetés és tapintható tárgyak (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Hangos tárlatvezetés és tapintható tárgyak (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Tapogatható szobabelső

A Szépművészeti Múzeum új tapintható tárlata 2008-ban a Medici kiállítás mellett, de attól elkülönült részben kap helyet. Az egymás mellett lévő kiállító termek padlózatát és falait azonban hasonló design elemekkel díszítik, ami a kisebb, speciális kiállítást a nagy kiállítás szerves részévé teszi. A terem berendezése segít kontextusba helyezni a bemutatott mintegy 30 tárgyat, mert egy leegyszerűsített reneszánsz szobabelső stilizált berendezési tárgyai határozzák meg a bejárható teret.

A 2008 januárjában nyílt „A Mediciek fénykora. Élet és művészet a reneszánsz Firenzében” című kiállítás újabb lehetőséget teremt a tapintható tárgyak bemutatására. A tárlat újszerűsége nem a tér kiválasztásában, hanem az elkészített műtárgyak értelmezhetőségében nyilvánul meg. A kiállítás szervezői olyan módon állították össze a tárgylistát, hogy a rendelkezésre álló térben a tárgyak minél több fajta, de ugyanakkor egyszerűen feldolgozható információ forrásává váljanak.

Lorenzo asztalához ülhetünk

A látogatók egyrészt aszerint is megtapinthatják a tárlatot, hogy elindulnak a falon körben a Medici család híresebb tagjait bemutató műtárgyak mentén, amelyek időrendi sorrendben dolgozzák fel a család történetét úgy, hogy egyben egy reneszánsz szobabelső díszítményéül is szolgálnak.

Másrészt Lorenzo de Medici híres asztalához is odajárulhatnak. A reneszánsz ebédlőasztal, és a körülötte elhelyezett tíz szék tíz megállóhelyet, azaz ülőhelyet jelent, ahol a látogató az audiós hanganyag segítségével könnyen érthető információt kap olyan híres emberekről, akik akár ülhettek Lorenzo de Medici asztalánál.

Nem csak róluk szól az audiós hanganyag, hanem azokról a tapintható tárgyakról is, amelyeket az adott reneszánsz személyiség széke előtti asztalrészen rögzítünk. Minden esetben játékos feladatok segítik a tárgyak esztétikai feldolgozását és történelmi környezetbe helyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik