Élet-Stílus

Schmitt ne vegyen részt az olimpiai megnyitón!

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság (TST) elnöke pénteken arra kérte Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első emberét, hogy ne vegyen részt a pekingi ötkarikás játékok augusztus 8-án esedékes megnyitóünnepségén.

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke a Magyar Sport Házánál felolvasott levélben azt kéri, hogy Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke ne vegyen részt a megnyitón, továbbá a MOB fontolja meg és helyezze kilátásba az olimpia bojkottját, ha Kína továbbra sem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és minden tiltakozásra brutalitás a válasza.

Hendrey emellett azt javasolja a magyar sportolóknak, ne fogjanak kezet kínai hivatalnokokkal, s úgy véli, azzal, hogy Kína otthont adhat a játékoknak, beszennyeződik az olimpiai eszme. Ezt alátámasztandó a társaság tagjai olyan képeket tartottak a magasba, melyeken megvert és megkínzott tibetiek láthatóak.

A levelet Molnár Zoltán, a MOB ügyvezetője vette át, aki megígérte, mérlegelik a lehetőségeket. Az olimpia bojkottjának lehetősége azután merült fel világszerte, hogy március elején buddhista szerzetesek tüntetéssorozatot kezdtek Tibetben, megemlékezve a 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetéséhez vezetett. Egyúttal tiltakoztak az ellen, hogy Peking nyerte el a 2008-as játékok rendezési jogát. A megmozdulások zavargásokba torkollottak, a hatósági fellépéseknek állítólag több száz halálos áldozata van.

Schmitt Pál a bojkott ellen van (MTI)

Schmitt Pál a bojkott ellen van (MTI)

A nemzetközi és az országos sporthatóságok egyaránt elutasítják az olimpiai bojkott minden formáját. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) belga elnöke úgy vélekedett a kérdésben, hogy nem lát nemzetközi elszántságot a sporteseménytől való távolmaradásra. Schmitt Pál MOB-elnök is a bojkott ellen emelt szót néhány napja.

A norvék kerekes tiltakozik

Az egyik legjobb norvég kerekes, Thor Hushovd kész távol maradni a pekingi olimpia megnyitóünnepségéről, ekként tiltakozva a kínai kormányzat Tibet-politikája ellen. Erről a 30 éves biciklista a Faedrelandsvennen című norvég lapnak nyilatkozott. Szerinte a sportolóknak ilyesfajta demonstratív lépésekkel van módjuk kifejezésre juttatniuk egyet nem értésüket, ám nem híve más jellegű megmozdulásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik