Élet-Stílus

Merkel nem vesz részt az olimpia megnyitóján

Sem Angela Merkel német kancellár, sem pedig Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nem vesz részt a pekingi nyári olimpia megnyitóünnepségén, de ennek nincs köze Tibethez - közölte a német külügyminiszter.

Steinmeier a döntést nem hozta összefüggésbe a tiberi eseményekkel, és közléséhez hozzátette: „tudomása szerint” Wolfgang Schäuble, a sportért is felelős belügyminiszter sem tervezi a részvételt a pekingi megnyitó ünnepségen.

Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta: nem lemondásról van szó, mert nem is tervezték a részvételt az olimpiai megnyitón.
A német külügyminiszter nem számol azzal, hogy a brdói értekezleten a nyitóünnepségről való esetleges távolmaradás ügyében szóba kerülne egy közösen kialakítandó álláspont az EU-tagországok kormányai részéről. Minthogy nem lehet tudni, hogy egyáltalán ki akar részt venni az olimpiai megnyitón, „nem is jöhet szóba megállapodás a részvétel lemondásáról”.

Angela Merkel nem parolázik a megnyitón, ott se lesz (MTI/EPA)

Angela Merkel nem parolázik a megnyitón, ott se lesz (MTI/EPA)

Egyúttal ismételten állást foglalt a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottja ellen. „Egy ‘nem’ az olimpiára saját lelkiismeretünk megnyugtatására” nem jelent segítséget sem a Kínában élő emberek, sem a sportszövetségek számára. Az olimpiához hasonló rendezvények nem korlátozódhatnak olyan régiókra mint Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Korea és Japán, hanem az egész világra ki kell terjeszteni őket – mondta.
Nicolas Sarkozy francia elnök – a világ vezetői közül elsőként – kedden lehetőségként felvetette a megnyitó ünnepség bojkottját, mint Kína megbüntetésének lehetséges eszközét.

A múlt héten több volt vezető politikus és másként gondolkodó, köztük Václav Havel cseh elnök és Frederik Willem de Klerk egykori dél-afrikai államfő kétségbe vonta, hogy egyáltalán meg kell-e rendezni az olimpiát. Ám a teljes bojkott ötlete nem nyerte el az EU támogatását, s azt a dalai láma is elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik