Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista

Március utolsó hétvégéjére Bahamadia-partit, Ludditák-, After Crying, FreshFarbrik-koncertet ajánlunk többek között. Fellép a spanyol jazzlegenda és megnézhetjük az Iskola a határon színpadi változatát.

Búcsúztassa el ki-ki a maga ízlése szerint a márciust: a partiarcok BB Queenel, az alter-hip-hop kedvelői a Ludditákkal, a kortárs zene szerelmesei az After Cryinggal, a rockerek a Freshfabrikkal, a britpopra esküdők a HS7-tel. Futnak jó filmek a mozikban, és kiállítások is csábítanak. Az otthonülők kiváló filmekre lelhetnek, ha jól átböngészik a műsorújságot (vagy az FN ajánlóját).

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, március 28.

… Bahamadia koncertre a Merlinbe

A BombTheJazz pótrendezvényén a hiphop koronázatlan királynője BB Queen lesz a fő attrakció. Annál is inkább, mert – művésznevének művésznevén – Bahamadia ezúttal saját zenekarral érkezik. BB Queennel a hiphop élet krémje éppúgy készített közös felvételeket, mint a neo-soul éra vezetői is.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 1

Énekelt többek közt Roni Size legendás New Forms lemezén, de rappelt a Brand New Heavies-nek és a Morcheebának is. Ez önmagában felcsigázó a péntek esti kikapcsolódni vágyóknak, de itt lesz még Jaguar Wright is, aki egyebek mellet Jay Z mellett tette le névjegyét. Szóval zúzós kis hip-hop-funk estének nézünk elébe.

… Les Touffes Krétiennes és Ludditák-bulira a Gödörbe

Az örömtelien bolond és pimaszul groovy francia fanfár-kollektíva sokkoló energiával fújja a a Clash, Kinks, Lounge Lizards-vonalból induló, de azt erősen kibelező és felturbózó őrületét.

Ludditák

Ludditák

Úgy szokták bekonferálni a koncertjeiket, hogy “a színpadon a Les Touffes Krétiennes, melynek látása és hallása azonnali függőséget okoz.” Az este kezdetén a Korai Öröm új formációja a Fókatelep hevíti a hangulatot, a francia zenekar után a magyar hip-hop királnyői, a bátaszéki zseniális testvérpár, a Luditták lép színpadra.

… After Crying-koncertre az Erzsébetligeti Színházba

A 22 éves zenekar és alkotóműhely munkássága egyedülálló a hazai palettán, de a nemzetközi mezőnyben is ritkaságszámba megy. Zenéjük egyfajta „korszerű komolyzene”, amely egyszerre kíván saját kora közönségének és az örökkévalóságnak szólni. Az AC hosszú szünet után, most először lép színpadra.

bővebben>>

—-Szombat: Kaláka, FreshFabrik, HS7—-

szombat, március 29.

… Kaláka-koncertre a Marczibányi térre

A Kaláka együttes ezúttal elsősorban felnőtteknek szóló műsorral készül, saját szerzeményeiből, többek között Jeszenyin,Villon, Kosztolányi, Tóth Árpád, és József Attila megzenésített verseiből építi fel műsorát.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 3

Az együttesről már mindent megírtak, Kányádi Sándor szerint „kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

… FreshFabrik-zúzásra a Pecsába

A dallamos, modern metálban utazó FreshFabrik idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, ez idő alatt öt nagylemezt, egy koncertalbumot adott ki, harminc válogatás albumon szerepel, illetve több film betétdalát is a csapat szerezte.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 4

Felléptek például az AC/DC vagy a Ramstein előzenekaraként, albumjaik megjelentek ausztrál, holland, brit, olasz és cseh földön is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 90-es évek egyik legjelentősebb hazai modern metal zenekara volt a FreshFabrik. Ünnepi koncertjükkel nyilván majd bebizonyítják, azok, még ma is.

… Heaven Street Seven koncertre az A38 Hajóra

A “magyar britpop” vezető zenekara 1995-ben alakult, és a napokban jelentette meg hetedik nagylemezét. A komoly nemzetközi sikereket is arató HS7-et elegáns, remekül hangszerelt, gitáralapú számai, nagyszerű hangulatú koncertjei, Szűcs Krisztián jellegzetes éneke méltán teszik a hazai gitárpop legnépszerűbb együttesévé.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 5



—-Vasárnap: Perico Sambeat, Iskola a határon—-

vasárnap, március 30.

… Perico Sambeat-koncertre a Columbus Hajóra

A spanyol Perico Sambeat fuvolistaként indult, majd 1991-ben New Yorkba költözött, ahol neves jazz zenészekkel játszott együtt (Jimmy Cobb, Lee Konitz). Autodidaktaként tanult szaxofonozni, majd hamarosan az amerikai jazz klubok és fesztiválok rendszeres szereplője lett.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 6

Játszott többek között Pat Methenyvel, Louis Bellsonnal, Bob Mintzerrel, Michael Breckerrel. Perico kvintettje mutatja be legerősebben a zenekarvezető flamencóhoz való kötődését. Repertoárja főként különböző eredeti flamenco dallamokra épül (bulería, siguirilla, tango, tanguillo, rumba, satöbbi), de egészen sajátos módon átitatva a jazz harmóniák hatásával. Mindezt most a budapesti jazz-hajón mutatja be.

… Iskola a határonra a Bárkába

Ottlik Géza Iskola a határon című kultuszkönyvének színpadi adaptációját adják elő a Bárkában vasárnap. Egy regényt színpadra vinni mindig kihívás, a siker titka a rendező, Vidovszky György szerint az, hogy a darab a regény egyik fő nyomvonalán haladjon, ne törekedjen a cselekmény teljességének bemutatására, inkább egyfajta szellemiség, hangulat átadására.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 7

Gyarmati Kata átiratának fő gondolata a regény zárójelenetében elhangzott mondatra épül: “a világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.”

—-Mozi, kiállítás—-

… moziba

Március utolsó hetének filmpremierjei így vagy úgy, de mind érintik a baráti kapcsolat kérdését. Az utolsó kívánságaiknak áldozó öregek (A bakancslista), az érzelmileg szegény gazdag ember (Van barátod?) éppúgy, mint testvéri-baráti kötelék és a követelőző környezet közt hintázó legények (Az éjszaka urai), vagy a húsz év közösség után sem gyűlölködő ír zenész fiúk (U2 3D).

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 8

bővebben>>

… kiállításra

100 féle Erdély

Március 30-ig (tehát még ezen a hétvégén!) tart az MTV székháza előtt a „100 féle Erdély” című fotópályázat 100 legjobb alkotása. Az Erdély sokszínűségét bemutató szabadtéri kiállítás éjjel-nappal megtekinthető. Ha jó idő van, ideális délutáni program a gyönyörű, nagyméretű fotók között sétálni.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 9

bővebben>>


—-Tévéműsor-ajánló—-

maradjak…

tévézni …

péntek, március 28.
Duna Tv, 22:25

A zongorista

Roman Polanski megrázó, több Oscar-díjas filmjében egy zongorista (Adrien Brody) a nácik által megszállt Varsóban a föld alatti mozgalomnál keres segítséget.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 10

Különböző védett házakba bújtatják, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. Többek között a zeneszerető német Wilm Hosenfeld százados segítségével megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.

szombat, március 29.
m2, 22:31

A cigányok ideje

Emir Kusturica egyik legjobb filmje bemutatja a jugoszláv nincstelen, szegény cigányok és a gazdag maffiózók, a cigány “keresztapák” közötti áthidalhatatlan szakadékot. A film gyerek főhőse Perhan, Olaszországba megy beteg lábú kishúgával együtt, hogy az ottani kórházak valamelyikében meggyógyítsák a kislány lábát.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 11

Aki kivitte őket, arról kiderül, hogy a cigány maffia vezetője, s ezzel megpecsételődik a gyerekek sorsa. A film minden érzelmünket megmozgatja, nem lehet hatása alól kibújni. Nem hiába volt 1989-ben Cannes-ban Kusturica a legjobb rendező…

vasárnap, március 30.
RTL Klub, 20.00

A szállító

Adott egy volt zsoldos, aki Dél-Franciaországban szállítóként dolgozik. Bármilyen tárgyat vagy személyt bárki megbízásából, bárhonnan bárhova elszállít megfelelő díjazás ellenében és soha nem tesz fel kérdéseket.

Menjek vagy maradjak – Ludditák vagy A zongorista 12

Egyszer megszegi saját szabályait, és belekukkant egy szállítandó csomagba, és ott egy gyönyörű kínai lányt talál. Leszállítja, de később – miután féltett autóját felrobbantják – visszatér, és megmenti a lányt. Naná, itt még nem ér véget a sztori, már csak azért sem, mert egyik forgatókönyvírója maga Luc Besson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik