Élet-Stílus

Géntilalom Romániában

Románia betiltotta a Monsanto által létrehozott MON810 elnevezésű génmódosított kukoricafajta termelését – közölte a Greenpeace.

A román kormány döntése mérföldkő a génmódosítás elleni küzdelemben, hiszen az Európai Unióban a kukorica az egyetlen génmódosított termény, melynek kereskedelmi termesztése engedélyezett – áll a zöldszervezet sajtóközleményében. A román környezetvédelmi miniszter, Kórodi Attila bejelentése következtében Európa legnagyobb vetésterületű kukoricatermelő országa mostantól génmódosítás-mentes-

A ma született román géntilalom hatalmas jelentőséggel bír. Európa a világ legfontosabb élelmiszerpiaca, nem engedhet meg ilyen óriási környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot, melyet a génmódosítás hordoz – véli Geert Ritsema, a Greenpeace nemzetközi kampányfelelőse.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a MON810 jelű kukoricamollyal szemben génsebészeti úton ellenállóvá tett kukoricafajta komoly környezeti kockázatot jelent a Kárpát-medence élővilágára. Szakértői vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a kukoricamoly egyáltalán nem jelentős kártevő sem hazánkban, sem Romániában – írja a greenpeace Magyarország.

A román fogyasztók többsége elutasítja a génmódosítást, mivel feleslegesnek és veszélyesnek tartják mind az emberi egészségre, mind a környezetre jelentett kockázatok miatt – mondta el Gabriel Paun, a Greenpeace román kampányfelelőse. Hazánkat illetően tavaly Brüsszelben az EU környezetvédelmi tanácsában született precedens értékű döntés arról, hogy fennmaradhat a 2005 óta érvényben lévő MON810 kukoricafajtára vonatkozó géntilalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik