Élet-Stílus

Felezzük meg a melegvíz-számlát!

A magyar háztartások nagy része villanybojlert használ a víz felmelegítéséhez. Helyes használatával lényegesen csökkenhet a villanyszámla: a fűtés után a melegvízzel spórolunk - energiatakarékossági tippek a FigyelőNeten.

Egy átlagos háztartás a felhasznált energiájának körülbelül 10-15 százalékát fordítja melegvíz-előállításra, érdemes tehát itt is átgondolni néhány egyszerűen megvalósítható energiamegtakarítási lehetőséget.

A bojler elhelyezése

Tervezéskor célszerű ügyelni arra, hogy a bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, a kivitelezés során pedig, hogy a tárolótartály és a csővezeték megfelelően legyen szigetelve a hőveszteség csökkentése érdekében – tanácsolja az Energia Klub.

Tekerjük lejjebb!

A víz felmelegítése nagyon sok energiát emészt fel, és felesleges is túlzottan felforrósítani a vizet, hiszen utána úgyis hideg vizet keverünk hozzá. Ha egy 120 literes bojlerben 80 Celsius-fokos víz helyett 50 fokosat állítunk elő, a költségek nagyjából felét megtakaríthatjuk!

A hőtárolós bojler termosztátját 40 Celsius-fokra érdemes beállítani. Ha sok meleg vízre van igényünk, akkor a hőfokszabályzót átmenetileg feljebb is csavarhatjuk, azonban nem célszerű 60 foknál melegebbre állítani. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a hőveszteség is nagyobb és a vízkőképződés is gyorsabb. Egy milliméter vastag vízkő akár 10 százalékkal növelheti az energiafelhasználást, érdemes tehát évente szakemberrel tisztíttatni a villanybojler fűtőszálát!

A következő részben a zuhanyzás, a mosogatás és a csöpögő csapok kerülnek terítékre – nem is gondolnánk, mennyi pénz folyik ki ilyenkor a zsebünkből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik