Élet-Stílus

A franciák ellen jubilálhat David Beckham

A Magyarország-Szlovénia meccs mellett szerdán 26 összecsapást rendeznek világszerte. Közülük talán a legérdekesebb az angol-francia párharc lesz, de a négy évvel ez előtti Eb-döntő visszavágóját is érdemes lesz figyelni, akárcsak a világbajnok olaszok spanyolországi vendégszereplését.

A százasok klubjában

Első alkalommal hívta meg az angol válogatott keretébe az új szövetségi kapitány David Beckhamet. Fabio Capello a Svájc elleni összecsapáson erőnléti gondjai miatt hagyta ki a Los Angeles Galaxy sztárját, aki századik fellépésére készül a nemzeti tizenegyben. “Büszke vagyok rá, hogy újra itt lehetek a csapattal. Itt nem a jubileumról van szó, hanem arról, hogy sikerült eljutnom újra a válogatottba és szeretnék minél tovább maradni, akár a 2010-es világbajnokságig is” – mondta a 32 éves középpályás.

“David nagyon sokat tett az elmúlt években az angol válogatottért. Ha kezd vagy becserélik, mindenképpen őt illetné meg a kapitányi karszalag” – nyilatkozta John Terry a 32 éves csapattársáról. A szövetségi kapitány azonban másképp gondolja.

“Fabio Capello a felkészülési mérkőzéseken több csapatkapitányt próbál ki, és csak ezek után jelöli meg végleges döntését” – áll a szövetség (FA) hivatalos közleményében. Szerda este Rio Ferdinandra bízta a feladatot Capello. Az olasz szakember debütálásakor Svájc ellen Steven Gerrard vezette ki az együttest, elődjénél, Steve McClarennék John Terry volt a vezér.

Történelmi meccsre készül (Getty)

Történelmi meccsre készül (Getty)

Ha Beckham játéklehetőséget kap, akkor ő lesz az ötödik olyan angol focista, aki eléri a századik válogatottságot. Idáig Peter Shilton (125), Bobby Moore (108), Bobby Charlton (106) és Billy Wright (105) húzta fel többször a címeres mezt.

A franciáknál több neves klasszis hiányozni fog a Stade de France-ben megrendezésre kerülő barátságos meccsen: Thierry Henry (FC Barcelona) és Karim Benzema (Olympique Lyon) sérülés miatt nem játszhat. A franciák szövetségi kapitánya Raymond Domenech pótlásukra reaktiválta az általa hosszú ideje mellőzött David Trezeguet-t (Juventus).

A franciák 24 órával korábban Mali válogatottját látják vendégül, így a Capello irányítása alatt újraépülő angol együttes számít az összecsapás esélyesének.

Lemarad del Piero az Eb-ről?

A világbajnok olaszok szerda késő este Elche városában lépnek pályára a spanyol válogatott vendégeként. A szövetségi kapitány meglepetésre nem hívta meg a keretbe Alessandro del Pierót. A Juventus sztárja korábban már bejelentette visszavonulását a válogatottságtól, de aztán megváltoztatta a véleményét. Néhány napja a sajtóban üzente meg Roberto Donadoninak, hogy áll a rendelkezésére, a kapitány azonban kihagyta. Ott lesz viszont két világbajnok játékos, Mauro Camoranesi és Gianluigi Buffon, akik az utóbbi meccseken nem kaptak szerepet.

A spanyolok keretében három új névvel találkozhatunk. Rubén De La Red (Getafe), Alvaro Arbeloa (Liverpool) és Fernando Navarro (Mallorca) is debütálhat a válogatottban, Bojan Krkic viszont biztosan nem lép pályára. A hétvégén a Valladolid ellen brillírozó fiatal támadó a spanyol U21-esekhez kapott meghívót.

Revans az Eb-fináléért

A magyar válogatottal szeptembertől azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő portugálok Cristiano Ronaldo és Nani nélkül az Európa-bajnok görögöket fogadják. A két együttes négy éve az Európa-bajnokság döntőjében találkozót, és akkor hosszabbításban egyetlen góllal a görögök bizonyultak jobbnak.

A luzitánok az elmúlt négy találkozásokból egyszer sem tudták legyőzni a görögöket, ennek ellenére bizakodva várják a düsseldorfi mérkőzést. A két manchesteri sztár mellett különböző okokból nem lép pályára Petit, Maniche, Quim and Makulula, ám a portugálok brazil trénere nem aggódik. „A lehető legjobb összeállításban lépünk szerda este pályára” – nyilatkozta Felipe Scolari.

A többi selejtezőbeli ellenfelünk is érdekelt lesz szerda este. A svédek az 1958-as vébédöntő játsszák újra Londonban a brazilokkal, a dánok a cseheket fogadják, az albánok Moldovába látogatnak, Liechtenstein pedig Máltán készül bravúrra.

A szerdai program:
Észtország-Kanada, Tallin 17 ó
Málta-Liechtenstein, Ta,Qali 17
Bulgária-Finnország, Szófia 17
Litvánia-Azerbajdzsán, Vilnius 18
Magyarország-Szlovénia, Zalaegerszeg 18 (Sport1)
Ukrajna-Szerbia, Odessza 18
Dél-afrikai Köztársaság – Paraguay 18
Fehéroroszország-Törökország, Minszk 19
Románia-Oroszország, Bukarest 19:30
Montenegró-Norvégia, Podgorica 19:30
Bosznia-Hercegovina – Macedónia, Zenica 20
Szlovákia-Izland, Zilina 20:15
Dánia-Csehország, Herning 20:15
Luxemburg-Wales, Luxembourg 20:15
Portugália-Görögország, Düsseldorf 20:30 (SportKlub)
Ausztria-Hollandia, Bécs 20:30
Lengyelország-Egyesült Államok, Krakkó 20:30
Svájc-Németország, Bázel 20:45
Észak-Írország – Grúzia, Belfast 20:45
Svédország-Brazília, London 20:45
Belgium-Marokkó, Brüsszel 20:45
Skócia-Horvátország, Glasgow 21
Franciaország-Anglia, Párizs 21
Spanyolország-Olaszország, Elche 22
Moldova-Albánia, Podgorica
Venezuela-Bolívia
Andorra-Lettország, La Vella
Tunézia-Elefántcsontpart, Evry-Bondoufle
Örményország-Kazahsztán, Amszterdam
Kongó-Szenegál, Párizs
Izrael-Chile, Tel-Aviv

Ajánlott videó

Olvasói sztorik