Élet-Stílus

Józanságot kérnek az Erste Banktól

Hat zöldszervezet nyílt levélben fordult az Erste Bank magyarországi vezérigazgatójához, hogy a pénzintézet ne vegyen részt a szlovákiai mohi (Mochovce) atomerőmű újabb blokkjainak finanszírozásában.

A környezetvédők szerint az Erste Bank tagja annak a kilenctagú konzorciumnak, mely 800 millió eurós vállalati hitelt nyújtott az olasz Enel tulajdonában álló Slovenské Elektrarnénak (Enel/SE). A cég az összeg 85 százalékát a mohi atomerőmű harmadik és negyedik reaktorának befejezésére kívánja fordítani.

A konzorciumban részt vevő bankoktól származó információk alapján a zöldek úgy vélik, hogy az Enel/SE nem mutatta be a projekt minden lényeges részletét. A mohi atomerőmű két, mára elavult technológiát képviselő, befejezendő reaktora csak több mint húsz évvel ezelőtti előírásoknak felelnek meg. Ezért a reaktorok az európai antinukleáris mozgalom érdeklődésének középpontjába kerültek, a projekt számos civilszervezet tiltakozását váltotta ki Európa-szerte.

“Spontán” tiltakozás az Erste bejáratánál

A civilszervezetek tájékoztatják a vezérigazgatót: a konzorciumvezető ING – miután a Greenpeace bemutatta a projekttel kapcsolatos aggályokat – garantálta, hogy az ING által rendelkezésre bocsátott összeget nem fogják felhasználni a mohi reaktorok befejezéséhez. A mohi reaktorok lényegesen veszélyesebbek, mint a ma Európában épülő reaktorok, annyira elavultak, hogy gyakorlatilag lehetetlen a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelő szintet elérni. Mindez különösen aggasztó annak fényében, hogy Mohi a szlovák-magyar határtól alig negyven, Budapesttől pedig mindössze nyolcvan kilométerre található – figyelmeztet a dokumentum.

A társadalmi részvétel és a környezeti hatásvizsgálat kérdésében tanúsított hozzáállás az 1986-os, kelet-európai országokra jellemző elvárásoknak felel meg, nem a 2008-as európai uniós előírásoknak. Szlovákia kitart amellett, hogy az 1986-ban kiadott építési engedély mindmáig érvényes. A jelentős változtatások ellenére Szlovákia nem tervezi sem környezeti hatástanulmány készítését, sem a határokon átnyúló hatások vizsgálatát.

Légiósok tüntettek tavaly Budapesten (fotó: Greenpeace)

Légiósok tüntettek tavaly Budapesten (fotó: Greenpeace)

„A fent említett okok miatt, kérjük, hogy ne támogassák a reaktorok megépítését. Egy felelősségteljes banktól elvárható, hogy eleve elzárkózzék egy teljes mértékben elavult nukleáris atomerőmű építésének finanszírozásától, mivel a reaktorok egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentenének több millió európai állampolgárnak” – zárja levelét a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország Egyesület és az Energia Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik