Élet-Stílus

Hiddink 2010-ig orosz kapitány lesz

Guus Hiddink, az orosz labdarúgó-válogatott holland szövetségi kapitánya a 2010-es dél-afrikai világbajnokság végéig meghosszabbította a szerződését.

A 61 éves holland szakvezető húsvéthétfőn írta alá új szerződését, amely szerint a 2010-es világbajnokság végéig lesz az orosz labdarúgó-válogatott kapitánya. Eredeti szerződése júliusban járt volna le. A hosszabbítás tényéről beszámoló Andrej Maloszolov, az Orosz Labdarúgó-szövetség szóvivője arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy Guus Hiddink mennyit keres majd a jövőben. A helyi sajtó szerint nem keveset, hiszen eddig is évi kétmillió euró körüli összeget tehetett zsebre; a fizetését egyébként Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos tulajdonosa álja a nemzeti futballakadémián keresztül.

Érdekes, hogy az oroszok többsége eleinte nem örült annak, hogy külföldi edző dolgozik a nemzeti labdarúgócsapat élén, és ez a helyzet csak azután változott meg, hogy a korábban a holland, a dél-koreai és az ausztrál válogatottat is irányító Hiddink kijutatta a szbornaját a 2008-as kontinensviadalra, ráadásul úgy, hogy ezzel kiejtette az angol együttest.

Guus Hiddink az orosz válogatottal is sikeres (AP)

Guus Hiddink (középen) az orosz válogatottal is sikeres (AP)

A klubedzőként a PSV Eindhovennel roppant sikeres Hiddink a holland válogatottal negyedik lett az 1998-as vb-n, és ezt a teljesítményt négy évvel később dél-koreai kapitányként ismételte meg. Ezt követően 32 év után kijutatta a világbajnokságra az ausztrál csapatot, amely tovább is jutott a csoportjából a 2006-os németországi seregszemlén.

A vb után állt az orosz szövetség szolgálatába, és a szbornajával sikerrel abszolválta a kontinenstorna selejtezőjét, az Európa-bajnokságon pedig a címvédő Görögországgal, Spanyolországgal és Svédországgal került egy négyesbe.

„Volt egy kis bizonytalanság, de most mindannyian boldogok lehetünk. Most már csak arra koncentrálok, a csapatomat minél jobban felkészítsem a nyári tornára” – nyilatkozta az edző, becenevén „Hiddink király”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik