Élet-Stílus

Magyar légió: Priskin és Buzsáky betalált

A magyar válogatott két kulcsjátékosa is lesérült a hétvégén, így rájuk nem számíthat a szlovénok ellen Várhidi Péter. Az angol másodosztályban eredményes Buzsáky Ákosra és Priskin Tamásra viszont igen. Németországban Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs lemásolta egymás produkcióját.

A német bajnokság 25. fordulójában Huszti Szabolcs a Hannover 96 kezdőjében kapott helyet. Duisburgban a magyar válogatott középpályás még csak meg sem izzadt, amikor a csapata emberhátrányba került. Az 5. percben lökdösődésért Mike Hankét kiállították, így nem csoda, hogy az első félidőben elsősorban a védekezésre koncentráltak vendégek.

A betömörült védelemmel nem tudott mit kezdeni a Duisburg, és a hannoveriek félóra elteltével egyre többször szabadultak ki a hazaiak szorításából. Az egyik ilyen támadás során Huszti a jobb szélen megnézhette magának, hogy hova íveli be a labdát, és Stajnernak három méterről csak a kapuba kellett bólintania.

A szünet után nagyot fordult a játék képe, az emberfórt kihasználó Duisburg óriási fölénybe került, de a tucatnyi helyzetéből csak egyet értékesített. Husztit a tréner a 76. percben levette a pályáról. Az idegenben szerzett ponttal a Hannover megőrizte a 10. helyét, három pont a lemaradás a Bundesliga másik magyaros csapatával, a Karlsruhével szemben.

Megsérült Hajnal

Hajnal Tamás kísértetiesen hasonló produkcióval rukkolt elő, mint válogatottbeli társa. A középpályás egy gólpasszt adott a Dortmund otthonában 1-1-re végződő meccsen, majd akárcsak Husztit, őt is a 76. percben cserélte le a trénere. Hajnal egy kisebb sérülést szedett össze, ezért haza sem utazott a szlovénok elleni válogatott meccsre.

Remélhetőleg nem komoly a baj (Sport1)

Remélhetőleg nem komoly a baj (Sport1)

A többi Bundesliga-magyarral ellentétben Dárdai Pálnak a hétvégén nem osztottak lapot. A Hertha középpályása a padról volt kénytelen végignézni, ahogy a csapata otthon kikapott a BL-helyekre pályázó Schalke ellen.

A német másodosztályban Lőw Zsolt csapata megőrizte a második helyét, miután az egyik közvetlen rivális, néhány éve még első osztályú Mainz otthonában játszott 1-1-es döntetlent. A magyar védő ismét jó teljesítménnyel rukkolt elő, de az elkövetkező fordulóban biztosan nem lehet csapata segítségére, mivel a 90. percben megkapta a második sárgáját.

A múlt héthez képest Torghelle Sándor a Carl Zeiss Jena kezdőjében kapott helyet, és a kiesés ellen küzdő csapat végre ismét győzni tudott. A Greuther Fürth ellen szerzett három pont azonban feltehetően nem fog segíteni, hiszen a biztonságot, azaz a bennmaradást érő 14. helyhez képest kilencpontos a lemaradás. A Jena gólját Simak a 11. percben tizenegyesből szerezte. Torghellének egy ígéretes megmozdulása volt: a magyar támadó a 64. percben egy látványos kapáslövéssel ijesztgette a vendégkapust, a labda azonban elkerülte, ha csak centikkel is a célját. Nem sokkal később Torghellét lecserélték.

Epizódszerep a magyaroknak

Az olasz másodosztályban két magyart is foglalkoztató Bresciában Vass Ádám végigjátszotta a Triestina elleni bajnokit. Feczesin Róbertet nem sokkal azután cserélte be a vendégek szakvezetője, hogy a Triestina megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját. A feljutásban bízó vendégek fontos pontokat vesztettek, akárcsak a hazai pályán a Pisa, ahol Rajczi hosszú szünet után végre ismét játéklehetőséget kapott.

Az egykori újpesti támadó csereként lépett pályára a Grosseto ellen, a vendégeknél Filkor Attila a második félidő közepe felé érkezett. Egyikük sem volt eredményes, így maradt a gólnélküli döntetlen. A Pisa jelenleg a legjobb magyaros csapatként az ötödik helyen tanyázik – nyakában a Bresciával – hat ponttal lemaradva a listavezető Bolognától. A Grosseto a tabella 16. helyén maradt, és az előnye egyelőre megnyugtató a kiesőzónához lépest. Nem úgy az Avellinónak, amely a 19. a 22 csapatos pontvadászatban.

Az angol második vonalban szereplő Gera Zoltánnak a múlt héten lánya született, ezért nem utazik haza a szlovénok elleni barátságos meccsre. A West Bromwich Albion színeiben azonban pályára lépett a hétvégén: csapata a Charlton otthonába látogatott, és némi szerencsével akár mind a három pontot elvihette volna, ha 1-1-es állásnál a magyar játékos kapáslövése nem a felső lécen csattan. A West Brom lemaradása öt pontos az éllovas Stoke-al szemben, de Geráék két meccsel kevesebbet játszottak.

Halmosit kiállították

Az FA-kupában a legjobb négy közé masírozó Barnsley-nak a bajnokságban már nem megy olyan jól. A szlovénok elleni keretben szereplő Ferenczi István és csapata hazai pályán kapott ki a Sheffield Unitedtől. A magyar támadót a 81. percben cserélte be az edzője, nem sokkal azután, hogy a vendégek Sharp találatával megszerezték a vezetést. A hetedik hazai vereséget a rutinos támadó sem tudta megakadályozni, így a Barnsley maradt a 18. helyen.

Halmosinak jól ment, amíg pályán volt (pafc.co.uk)

Halmosinak jól ment, amíg pályán volt (pafc.co.uk)

championship tabella

1. Stoke 68 pont
2. Bristol City 66 pont (Vaskó)

5. West Brom 63 (Gera)
6. Plymouth 59 (Halmosi, Tímár)

11. Burnley 55 (Király)

14. QPR 52 (Buzsáky)
15. Preston 50 (Priskin)

18. Barnsley 46 (Ferenczi)

21. Leicester 44 (Bori, Laczkó)

Halmosi Péter és Tímár Krisztián csapata a Plymouth Argyle hazai pályán fogadta a hétvégén a Watfordot. A vendégek a 34. percben megszerezték a vezetést, és még szinte ünnepeltek amikor a hazai csapat egyenlített. Halmosi a második félidőben megkapta a második sárgáját: az esetnél a magyar játékos combizomhúzódást szenvedett, és kénytelen volt lemondani a szlovénok elleni meccset.

A Plymouth emberhátrányban is közelebb állt a győzelemhez, de végül maradt a döntetlen. Tímár csak epizódszerepet kapott a meccsen, az edzője a 88. percben küldte a pályára. A védő először kapott meghívót Várhidi Pétertől, és a kapitány feltehetően a kezdőben számít rá.

Magyaros gólok

A hétvégi forduló előtt éllovas Bristol City magyarja, Vaskó a Cardiff ellen végigjátszotta az első félidőt, de a csapat mestere nem volt különösebben elégedett a produkciójával, és ezért a szünetben levette a pályáról. A sorozatban második meccsét elbukó (2-1) bristoliak visszacsúsztak a második helyre a tabellán.

A hétvégi forduló magyaros derbijén, a Preston-Burnley összecsapáson Priskin Tamás már az ötödik percben gólt lőtt Király Gábor helyettesének (a magyar portás a kispadon ült). A magyar támadó jó 16 méterről egy váratlan, de pontos lövéssel szerezte meg a vezetést. A szünet előtt egyenlített a Burnley, a hazaiak azonban a fordulás után újabb gólt szereztek, és ezzel három pontot szereztek. Priskint a 70. percben lehívta Alan Irvine.

A Queens Park Rangers magyarját többen vinnék (qpr.co.uk)

A Queens Park Rangers magyarját többen vinnék (qpr.co.uk)

Buzsáky Ákos is eredményes volt a hétvégén, a magyar játékos a 10. gólját szerezte a Queens Park Rangers színeiben. A középpályás 25 méterről eleresztett bombával vette be a Wolverhampton kapuját. Az izgalmas és gólokban gazdag mérkőzés végén azonban nem örülhettek, mivel a 90. percben a hazaiak harmadszor is kiegyenlítettek.

Címvédés küszöbén a PSV

Dzsudzsák Balázsék s hétvégén óriási lépést tettek a holland bajnoki cím felé, miután a PSV Eindhoven legnagyobb riválisa, az Ajax Amsterdam kikapott a Twente otthonában. A címvédő eközben gond nélkül lerendezte 3-0-ra hazai pályán a Groningent, és ezzel hétpontosra növelte az előnyét a tabellán.

Belgiumban Juhász Roland csapata, az Anderlecht 3–2-re győzött a Gent ellen. A magyar védő végigjátszotta a találkozót. Az Anderlecht kilenc ponttal van lemaradva a listavezetőtől. A szerdai szlovénok elleni meccsen Gera és Hajnal távollétében Juhász viseli majd a csapatkapitányi karszalagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik