Élet-Stílus

Erdély a Szabadság téren

Március 30-ig látható az MTV székháza előtt a „100 féle Erdély” című fotópályázat 100 legjobb alkotása. Az Erdély sokszínűségét bemutató szabadtéri kiállítás éjjel-nappal megtekinthető.

A soknemzetiségű Erdély kulturális különbözőségei nyomon követhetők az építészetben, a tárgykultúrában, a hagyományokban, és magukban az ott élő emberekben. E sokszínűség mellett a tárlat azt is bemutatja, milyen példaértékű a különböző kultúrával és hagyománnyal rendelkező közösségek békés egymás mellett élése Erdélyben.

Fejér István: Jófejek (Képgaléria)

Fejér István: Jófejek (Képgaléria)

Technikai érdekesség, hogy a fotókat speciális fóliára nyomtatták és kétoldalú, kimondottan erre az alkalomra készített, úgynevezett backlight displayre helyezték. Ennek köszönhetően a képek nem csak nappal, de esti fényben is megtekinthetők a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt, egészen március 30-áig. Különleges hangulatot ad a tárlatnak, hogy a kiállítást hanginstalláció egészíti ki, amelyet Kamondi Ágnes zeneszerző állít össze Erdélyhez köthető zeneművekből és egyéb akusztikai elemekből.

Érdemes tehát kisétálni a Szabadság térre, de aki otthon szertné megnézni a kiállítás képeit, az megteheti a tárlat honlapján is.

Silviu Ghetie: Nő Poienile Izeiből (Képgaléria)

Silviu Ghetie: Nő Poienile Izeiből (Képgaléria)

A fotópályázat kiírója a Magyar Televízió és a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Román Fotóművészek Szövetsége közreműködésével. A szervezők neves művészeket és szakértőket kértek fel a beérkező pályázatok elbírálására.

A zsűri elnöke Korniss Péter, Kossuth-díjas fotóművész, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, Szamody Zsolt, a Magyar Fotográfusok Szövetségének elnöke, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Tóth István a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke, valamint dr. Cristian Lascu, a National Geographic Romania főszerkesztője. A fotókiállítás művészeti vezetője Göbölyös Luca képzőművész, Balogh Rudolf-díjas fotográfus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik