Élet-Stílus

A Valencia kiejtette a Barcelonát

A bajnokságban a vártnál gyengébben szereplő Valencia csütörtök este 3-2-re legyőzte a Barcelonát, ezzel bejutott a labdarúgó Spanyol Kupa döntőjébe.

A Barcelona az idén is az elődöntőben bukott el kupában, éppen úgy, ahogy tavaly. Akkor a Getafe, ezúttal a bajnokságban finoman szólva sem brillírozó, csak a 11. helyen álló Valencia búcsúztatta Frank Rijkaard csapatát, miután az idegenbeli 1-1-et követően hazai pályán 3-2-es győzelmet aratott.

Noha katalán lehetőséggel kezdődött a mérkőzés (Gabriel Milito fejese után Hedwiges Maduro a gólvonalon tisztázott), egy remekül eltalált, pazar lövéssel a házigazda Valencia került lépéselőnybe – a 18. percben Ruben Baraja mintegy 20 méterről bombázott a bal felső sarokba, Victor Valdes tehetetlen volt.

Mint ahogy a barcelonai támadók is, Bojan Krkic, majd Eric Abidal is egyenlíthetett volna, a labda azonban mind a két esetben elkerülte a hazaiak kapuját. Átellenben viszont újabb gól született: a félidő végén, a 45. percben egy gyors kontratámadás végén Joaquín került nagy helyzetbe, de elhagyta a labdát, azt David Villa találta meg, majd Juan Matához passzolt, aki 8 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

Valenciai öröm (AP)

Valenciai öröm (AP)

A térfélcsere után sokáig nem változott az eredmény, a hajrában aztán felpörögtek az események. A 72. percben szépített a Barcelona: Silvinho jobboldali beadását követően a csereként beállt Thierry Henry két védő között felugorva 11 méterről fejelt a hálóba úgy, hogy a labda kapufát is érintette.

A vendégek azonban nem sokáig reménykedhettek, egy perccel később ugyanis visszaállt a kétgólos különbség, David Silva beadása után Mata 7 méterről terelte a labdát a bal alsó sarokba – sem Valdes kapus, sem pedig a bevetődő védő nem tudott menteni. S ezzel még nem volt vége: a 81. percben Samuel Eto’o csavart a bal alsó sarokba, igaz, ez a gól nem sokat ért, a 3-2-es veresége miatt a Barcelona kiesett a kupából. Nem árt rögzíteni: 2-2-vel vagy 3-3-mal a korábbi 24-szeres győztes katalán gárda került volna a döntőbe.

„Nem lenne igaz azt állítani, hogy ezzel a sikerrel minden megváltozott, egy csapásra minden gondunk megoldódott, de a döntőbe jutás lélegzetvételnyi időt és persze önbizalmat ad nekünk. Nem mellékesen: a Barcelona legyőzésével szép estét szereztünk a szurkolóknak, akiknek az utóbbi időben bizony nem sok örömben volt részük” – magyarázta Ronald Koeman, a Turia-partiak edzője. A Valencia ellenfele az UEFA-kupában negyeddöntős Getafe lesz az április 16-án esedékes fináléban.

Spanyol Király Kupa, elődöntő, visszavágó:
Valencia-Barcelona 3-2 (2-0)
Gól: Baraja (17.), Mata (44., 73.), ill. Henry (72.), Eto,o (80.)
Továbbjutott: a Valencia, 4-3-as összesítéssel.

Szerdán játszották:
Racing Santander-Getafe 1-1
Továbbjutott: a Getafe, 4-2-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik