Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők

A húsvéti hosszú hétvégére különleges táncesteket, toxikus elektropartit, Erik Sumo-koncertet, lipótmezei katasztrófajátékot és Spring Fesztivált ajánlunk többek között. A tévében pedig lesz a Holt költők társasága és a Bridget Jones is.

Az időjárás még nem döntötte el, hogy most tavasz vagy tél akar-e lenni. A naptár viszont igen: a hétvégével beköszönt a naptári tavasz. Ezt pedig mindenképp meg kell ünnepelni. Elektro-partival, népzenei koncerttel, táncszínházzal, vagy Erik Sumóval, mozival, kiállítással, mindegy. Mozduljunk ki, érdemes. Ha mégsem, akkor legalább a tévében válasszunk jó filmet.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, március 21.

… egy különleges táncestre a Millenárisra

A Tavaszi Fesztivál keretében ép mozgásúak és mozgássérültek – a Bozsik Yvette Társulat mellett a Tánceánia Együttes, és a Gördülő Tánccsoport – közösen adják elő a Lélektánc című különleges Bozsik-koreográfiát. A Tánceánia Együttes Bóta Ildikó vezetésével halmozottan sérült, beszédképtelen fiatalokkal folytatott többéves terápiás műhelymunka eredményeként 2002-ben alakult meg, s azóta számos nagy visszhangot kiváltó táncszínházi előadást hozott létre.

A Gördülő Tánccsoport

A Gördülő Tánccsoport

A Gördülő Tánccsoport 1999 májusában alakult meg. Műsoraikban – Európában is egyedülálló módon – mindnyájan kerekes székben mutatják be a speciális koreográfiát igénylő repertoárjukat. A Jean-Philippe Heritier svájci zeneszerző eredeti zenéjére komponált mű nem szánalmat és sajnálatot szeretne ébreszteni a nézőkben, hanem megmutatni, hogy az emberi test és természet korlátok nélkül tud szárnyalni.

… DJ Quest-partira az A38 Hajóra

A hosszú hétvégét az elektronikus tánczene határait feszegető angol kiválóságok talpalávalójával is nyithatjuk. A lemezjátszóknál az Atomic Hooligan (UK), dj Quest (UK), Odissi live (UK), Erká, Rori Breaker b2b Rockchild, Bergi, Nils, Joe Soft live, és Acryl keseríti a bakelitek barázdáit. Pörgős kis estének ígérkezik, az biztos, nézzék meg, például ezt a kis Atomic Hooligan opust:

—-Szombat: Toxic Avenger, Erik Sumo—-

szombat, március 22.

… toxikus elektropörgésre a Trafóba

A Trafó-buli különleges vendége ezúttal a Toxic Avenger lesz. Toxie justice-ból, daft punk-ból, emotronicból, punkból, indie rockból, 70-es 80-as évekbeli trash filmzenékből kutyulva fejlesztette ki gyilkos hangzását – így született meg a toxikus elektró. Hatása tökéletes és semlegesíthetetlen: azonnal lekapcsolja az agyat, és esztelen őrjöngésre készteti a testet, amíg az össze nem rogy. Lehet, hogy amit Toxie csinál az “gonosz”, ám fura mód, aki átesett a zenéjén, annak utána sokkal jobb lesz. És hogy még jobb legyen, a házigazdák közül ezúttal Tmx készül spéci szettel, amiről csak annyit árult el, hogy mindenki gondoljon sok szmájlira…

Egy kis ízelítő a toxikus elektróból:

… Erik Sumo-koncertre az A38 Hajóra

Van-e még valaki e kies hazában, aki nem ismeri a kacat-pop felfedezőjőt és mestermívesét, Tövisházi Ambrust és annak Erik Sumo Bandjét? Nyilván nincs, de, ha mégis lenne, akkor az illető képzeljen el némi finom downtempót, kis westernhangulatot, csipetnyi szinticountryt, megkeverve sanzonnal és bárdzsesszel.

Az Eric Sumo Band

Az Erik Sumo Band

Jókedv és melankólia: ilyesfajta elegy az Erik Sumo Band zenéje. Mindehhez kitűnő énekesnők, mint például a Kiss Erzsi Zene elbűvölően halandzsázó névadója. A hajón nyilván telt ház lesz, érdemes jó előre beszerezni a jegyeket. Annál is inkább mert DVD-felvétel készül az estéről.

—-Vasárnap: Nibelung lakópark, Spring Fesztivál—-

vasárnap, március 23.

… a Nibelung lakóparkra az Lipótra

Térey János A Nibelung lakópark című verses drámája katasztrófajáték. A világ, melyet a lakópark jelképez, bajban van. Az ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén áll. Siegfried és társa eltávolították Hagent, az uralkodó család legkisebb gyermekét a vezetői székből, a walkür Brünhilde és Nibelung barátnője leszbikus kapcsolatukkal űznek gúnyt a mítosz férfiszereplőiből.

Nibelung-lakópark

Nibelung-lakópark

A kortárs színjátszás egyik legizgalmasabb csapatát, a Krétakört, a kortárs magyar film egyik legkülönösebb alakja, Mundruczó Kornél rendezi. A helyszín pedig ezúttal a Lipótmező, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Ez már önmagában sokatmondó…

… Spring Fesztiválra a Gödörbe

Tulajdonképpen már péntektől zajlik a VIII. Backpackers’ Spring Festivál az Erzsébet téren. Első nap leginkább a népzene-táncház, második nap a punk vonalon futnak az események. A magunk részéről leginkább a vasárnapot ajánlanánk, amikor is a legjobb hazai underground zenekarok lesznek terítéken.

Üllői Úti Fuck

Üllői Úti Fuck

Elsőként a régen nem hallott Vidámpark együttes csap a húrokba, hogy Őz Zsolt egyedi dalaival varázsolja el a húsvétoló közönséget. Utánuk a Pál Utcai Fiúk lép a nagyérdemű elé, őket az Üllői Úti Fuck követi egy teljesen megújult műsorral, végül a Korai Örömmel zárul a fesztivál koncert része. A különleges vizuállal kiegészülő koncert után még a Korai’s Banditos zenéjére táncolhat mindenki, aki reggel nem megy locsolkodni. (Vagy aki innen megy, ugye.)

—-Hétfő: Szilvásy és Méta—-

hétfő, március 24.

… Szilvási Gipsy Folk Band-koncertre a Corvin Tetőre

A locsolkodás (miszerint nagy legális alkoholfogyasztási ünnep) estéjén, aki bír másszon fel a Corvin tetejére, mert mint minden hétfőn, ezen a különlegesen is Szilvásyék nyomják a cigány folklór különböző dialektusaiból vett hagyományos népzenéket. Előadásmódjukra jellemző a gyors ritmus és az improvizáció ugyanúgy, mint a nagyon szomorú, „hallgatós dalok”. A Blaha fölött az ég is táncra perdül.

… métamorfózisra a Müpába

A Tavaszi Fesztivál keretében ünnepli 25 éves születésnapját a Méta együttes, amelynek tagjai archív felvételekről és saját gyűjtéseikből tanulják a zenei anyagaikat. Mindmáig tartó gyűjtőmunkájuk során az egész magyar nyelvterületet bejárták Moldvától Somogyig, hogy a sajátos előadásmód mellett a zene és tánc belső törvényeit is elleshessék.

Méta

Méta

A magyar folkmozgalom egyik reprezentánsaként Amerika mellett Isztambulban, Franciaországban és Németországban is rendszeresen koncerteznek, s 1999 óta a Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként is dolgoznak. Az ünnepi est vendégei: az ír Cathal Hayden és a 4menandadog, valamint a Bágyi Balázs Quartet, a Heavy Méta, a Kormorán Memory Band, a Magony és a Muzsikás együttes, a Pravo Zenekar, Radics Ferenc valamint a Honvéd Táncszínház.

—-Mozi, kiállítás—-

… moziba

Húsvét közeledtén – nyilvánvalóan a locsolkodás mellett, helyett – a mozikba tóduló családokra apellálnak a forgalmazók, amikor több mesefilmet küldenek a mozikba: Horton, A Spiderwick-krónikák. Csütörtöktől látható egy új magyar film is, Bacsó Péter Majdnem szüze. A maga módján mesei a 27 idegen igen című romantikus vígjáték, ijesztőbb a Földrengések zongorahangolója című szürreális mese. A hétköznapi emberek problémáival foglalkozik az angol Hallam Foe és a török Takva – Az istenfélő Muharrem.

Majdnem szűz

Majdnem szűz

bővebben>>


… kiállításra

A XX. század egyik legjelentősebb és legőrültebb festőművészének, Gulácsy Lajosnak látható kiállítása a Kogart Házban július 20-ig. A festmények és grafikák mellett eredeti fotók, levelek mellett látható Gulácsy Na’ Conxypanhoz összeállított szótára is.

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők 7

bővebben>>

—-Tévéajánló—-


maradjak…

péntek, március 21.
m2, 21:00,

Holt költők társasága

Peter Weir filmje 1990-ben Oscar-díjat kapott a forgatókönyvéért, de nem ezért szeretjük. Hanem, mert bemutatja minden valaha volt, mostani, és leendő diák romantikus álmainak tanárszemélyiségét. Az ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember (Robin Williams emlékezetes alakítása) kezdi meg működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között.

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők 8

Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.

szombat, március 22.
m1, 24.00

Az élet nélkülem

A 23 éves, kétgyermekes Annről hirtelen kiderül, hogy halálos beteg. A fiatal nő úgy dönt, hogy nem mond el semmit a családjának, és elkészít egy listát az utolsó tíz dologról, amelyet még meg kell tennie, mielőtt meghal: gyakrabban mondani a lányoknak, hogy mennyire szereti őket, kazettákon rögzíteni a szülinapi üzeneteket nekik 18 éves korukig, meglátogatni az apját a börtönben, megismerni egy másik férfi ölelését.

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők 9

vasárnap, március 23.
m1, 23:55

Az állomásfőnök

Finbar McBridge, mivel a sors nagyon apró termettel áldotta meg, ki van téve az emberek állandó kíváncsiságának. Bár ezzel már megtanult együtt élni, mégis amikor elveszíti egyetlen barátját, úgy dönt, inkább remeteként folytatja tovább, és átköltözik egy vidéki hangulatú, elhagyatott öreg vasútállomására. Itt azonban magány helyett szomszédjául kap egy frusztrált festőnőt, Oliviát és egy folyamatosan fecsegő hot-dog árust Joe-t…

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők 10

hétfő, március 24.
Tv2, 16:45

Bridget Jones naplója

“Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből.

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Holt költők 11

Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról. A tejes igazságot.” Így kezdődik a singlik örök alapműve, amelyből Renée Zellweger főszereplésével 2001-ben készítettek egy vicces-elbűvölő, s csak kicsit szirupos filmet. Igazi húsvét délutáni kikapcsolódás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik