Élet-Stílus

Meneküljön a locsolók elől Madridba vagy Bécsbe!


Tojáshegyek és Schumann

Húsvéti vásárokkal, zenés programokkal és a már hagyományosnak mondható húsvéti komolyzenei fesztivállal készül a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére Bécs. A 19. alkalommal megnyílt Altwiener Ostermarkt fő jellegzetessége a negyvenezer tyúk-, fürj- és kacsatojás alkotta tojáshegy. A művészitől a csicsásig terjedő skálán a teljes szín- és mintaválasztékot felvonultató húsvéti tojáskínálatban mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A standoknál Ausztria különböző pontjairól érkezett kézművesek kínálják portékájukat: díszesen megmunkált húsvéti tojásokat, fajátékokat és az ünnep szerves részét képező ételeket. Amíg a felnőttek a standoknál nézelődnek vagy kóstolgatnak, addig a gyerekek bábjátékot nézhetnek vagy tojást festhetnek a húsvéti műhelyben.

Ritka dísztojások, spanyolországi körmenetek, húsvéti vásárok az ünnepekre

Ritka dísztojások, spanyolországi körmenetek, húsvéti vásárok az ünnepekre

Egy hatalmas piros tojás a jelképe a Schönbrunni kastély előtt berendezett húsvéti falunak, ahol a kézzel festett tojások mellett méhviasz gyertyák, fából faragott figurák, ólomkatonák, régi gyerekkönyvek, bádogjátékok, gyapjúból készült bárányok és rongynyuszik között válogathatnak az érdeklődők. A húsvéti marcipánműhelyben – cukrászok irányítása mellett – bárki elkészítheti a saját marcipánnyusziját vagy a csokoládéba mártott marcipántojásokat, miközben a háttérben halk dzsessz és soul szól.

A 12. alkalommal megrendezett komolyzenei fesztivál, az OsterKlang középpontjában az idén az „emberi hang” áll. Robert Schumann ritkán hallható oratóriuma, Az Éden és a Péri mellett programra tűzték Bach János passióját és fellép a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa is 15., 16. és 17. századi művekkel. A fesztivál a Bécsi Filharmonikusokkal veszi kezdetét, akik Nikolaus Harnoncourt vezényletével, neves szólisták és az Arnold Schönberg Chor közreműködésével Schumann oratóriumát mutatják be. A tíznapos rendezvénysorozat egy Beethoven-matinével ér véget húsvéthétfőn, amelynek főszereplője a sokoldalú zongorista, Melvyn Tan lesz.

Csábító húsvéti vásárok Bécsben

Csábító húsvéti vásárok Bécsben

Prágában az Óvárosi tér és a Vencel tér szolgáltatja a március 30-ig tartó húsvéti vásár helyszínét. A több mint 100 standon cseh népművészeti ruhába öltözött asszonyok kézműves árukat – többek között fababákat, cseh üvegtárgyakat, gyertyákat, hímzett ruhákat – és kézzel festett húsvéti tojásokat kínálnak, amelyre kérésre a vevő nevét vagy akár egy speciális üzenetet is felpingálnak. A prágai húsvéti vásár azonban nemcsak a vásárlás körül forog, az ételek (a szósszal leöntött, nyárson sült malac) és az italok (mint például a hideg Pilsner sör) is ugyanolyan hangsúlyt kapnak, mint a vásárfiák.

Csuklyások körmenete

Egyeseknek a spanyolországi Semana Santáról (nagyhét) minden bizonnyal a 2002-ben Mira Sorvino és Oliver Martinez főszereplésével készült Titkos rend című spanyol krimi jut az eszébe, amelyben a nagyhéten követnek el rituális gyilkosságokat Madridban. A Semana Santa már évszázadok óta a legfontosabb ünnepnek számít Spanyolországban, különösen Andalúziában (Sevilla, Valladolid, Toledo, Segovia, Burgos, Zamora és Cuenca városokban).

A városi fegyintézetekben is felvonulnak a csuklyás vezeklők (fotó: MTI/EPA)

A városi fegyintézetekben is felvonulnak a csuklyás vezeklők (fotó: MTI/EPA)

Már hagyománnyá vált, hogy a különféle testvériségek, vallásos egyesülések (cofradías) tagjai, akik általában egy-egy városrészben egymás közelében is élnek, a rájuk jellemző színű, rendszerint csúcsos süvegálarcba öltözve vonulnak végig a húsvéti körmenet során az óváros szűk utcáin, miközben érintik a székesegyházat. Sevillában például a virágvasárnap kezdődő és a húsvéthétfőn befejeződő körmenetet – amelyre közel 1 millióan kíváncsiak – mintegy 57 testvériség zárja a sevillai székesegyházban, amely a világ harmadik legnagyobb katedrálisa.

Természetesen helyi sajátosságok is akadnak: míg Aragóniában a körmenethez a nagypénteki dobolás is hozzátartozik, addig Madridban a csuklyások százai keresztet cipelnek, vagy béklyót erősítenek a bokájukra, így emlékezve Jézus keresztútjára és kínjaira.

Birkaszépségverseny és sonkaparti

Ha a húsvéti ünnepkor népszokásainak vagy éppen a tavaszköszöntő népszokásoknak (zöldágjárás, kiszehajtás) a felelevenítésére, megismerésére vágyunk, akkor irány a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol népművészek mutatják be a húsvéti tojás díszítésének a hagyományait. A Húsvétkertben a gyerekek húsvéti tojásjátékokat játszhatnak, többek között tojáskapkodásban, -gurításban és -ütésben mérhetik össze ügyességüket. A Játékudvarban már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat lehet kipróbálni. A kétnapos rendezvény bábjátékkal, népzenei bemutatókkal, táncházzal, sőt birkaszépségversennyel is várja az érdeklődőket. Ha pedig megéheznénk, akkor kuglóffal, fonott- vagy kürtőskaláccsal, kenyérlángossal csillapíthatjuk éhségünket, miközben a kisebbek többek között tojásfestéssel, -patkolással, -karcolással, gyertyamártással, csuhéfonással és fonaljátékokkal ismerkedhetnek meg közelebbről.

Különleges dísztojások a siófoki gyújteményben (fotó: MTI)

Különleges dísztojások a siófoki gyújteményben (fotó: MTI)

Míg télapókor és karácsonykor a nagykarácsonyi Mikulás-házat a legideálisabb felkeresni, addig húsvétkor a hazai tojásmúzeumok egyikét. A siófoki és a zengővárkonyi tojásművészeti magángyűjteményekben különféle technikával készült (például viaszlevonatos, berzselt, batikolt, maratott, karcolt) kézműves- és iparművészi értékű dísztojásokat csodálhatunk meg. A Zengővárkonyban található Míves Tojás Gyűjtemény több mint 5 ezer darabból áll. A tojások 19 ország 55 tájegységéből származnak, elsősorban Európából, kiemelten a Kárpát-medencéből, de az állandó tárlatban megtalálhatóak a távolabbi tájak kultúráját bemutató, izraeli, kínai, indonéziai különlegesebb darabok is.

Amennyiben Siófok felé vesszük az irányt, az ottani tojásmúzeumban mintegy 2 ezer darab dísztojással ismerkedhetünk meg, akár múzeumi tárlatvezetés keretében. Sőt, a tárlat során a tojásdíszítések motívumvilágáról és a díszítőtechnikákról is lehull a lepel.

Ha már amúgy is Siófokon járunk, érdemes ellátogatni a Fő térre, ugyanis idén rendezik meg első alkalommal a Balatoni Húsvéti Napok-fesztivált. A rendezvény nem titkolt célja a hagyományteremtő húsvéti napok elindítása, mely elsősorban a somogyi húsvéti népszokásokat elevenítené fel. A népművészeti vásár, húsvéti sonkaparti, kézműves foglakozások (mint például hímes tojás készítése), koncertek, táncház, néptáncbemutatók, tojásfa állítása, nyuszi- és báránysimogató, kalácssütés, illetve húsvéti képeslapok kiállítása közül biztosan megtaláljuk a kedvünkre való programot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik