Élet-Stílus

Ki lesz a magyarok ellenfele?

Egyelőre nem tudni, hol és kikkel játszik a női kézilabda-válogatott a jövő hétvégi olimpiai selejtezőn. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a tavalyi botrány után az ázsiai (AHF) és nem a nemzetközi szövetségnek (IHF) adott igazat.

A tavaly augusztusi ázsiai selejtezőt a kazah női csapat nyerte, így ötkarikás kvótát szerzett. Csakhogy az IHF bírói részrehajlás miatt törölte a torna eredményét, és új lebonyolítására kötelezte az AHF-t.

A januári viadalt viszont bojkottálta a kontinentális szövetség, csak a japán és a dél-koreai válogatott vett rajta részt, utóbbi nyert, és egészen mostanáig abban a hitben volt, hogy indulhat a pekingi játékokon. Ezután az AHF a CAS-hoz fordult.

Az IHF a megismételt torna eredménye alapján osztotta be a selejtezős csapatokat csoportokba. A magyarok egészen mostanáig úgy tudták, hogy jövő héten Nimes-ben a házigazda franciákkal, valamint a kongóiakkal és a japánokkal mérkőznek, és az első két helyezett jut ki az olimpiára.

Görbiczék egyelőre nem ismerik ellenfeleiket (MTI)

Görbiczék egyelőre nem ismerik ellenfeleiket (MTI)

A mostani CAS-döntéssel viszont elképzelhető, hogy Hajdu János szövetségi kapitány alakulata Romániában a házigazdával, valamint a lengyel és japán együttessel mérkőzik majd. Sinka László elmondta, úgy tűnik, a magyar együttesnek nem kell tartania egy esetleges helyszíncserétől.

A magyar szövetség főtitkár még a csütörtöki CAS-döntés előtt beszélt telefonon Alekszandr Kozsuhovval, az IHF versenybizottságának elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy amennyiben a dél-koreai női csapatnak mégis kvalifikációs viadalon kell részt vennie, akkor a spanyolok kiesnek és az ázsiai együttes a németországi kvartettbe kerül.

“Nem vagyok nyugodt, majd csak akkor, ha az IHF-től írásban is megkapom, hogy a mi csoportunkat nem bolygatták fel és ugyanúgy Nimes-be kell utazni. Azért gondolja az IHF, hogy a másik két, vagyis a romániai és a franciaországi csoportot nem módosítja, mert már a televíziós közvetítéseket leegyeztették, a csapatok lefoglalták a repülőjegyeket és a szállásokat” – mondta Sinka.

Főszereplők lehetnek: Hornyák Ágnes, Kovacsicz Mónika és Vérten Orsolya küzdelme (MTI)

Hornyák Ágnes, Kovacsicz Mónika és Vérten Orsolya (MTI)

A férfiaknál hasonló volt a gond, Kuvait jutott ki először, a megismételt tornán pedig a Koreai Köztársaság, ebben a szakágban viszont a CAS az IHF-et támogatta, és így a dél-koreaiak vehetnek részt az olimpián.

A valószínűsíthető csoportok

1. csoport (Lipcse): Németország, Svédország, Koreai Köztársaság, Kuba (a spanyolok kiestek)
2. csoport (Bukarest): Románia, Horvátország, Elefántcsontpart, Lengyelország
3. csoport (Nimes): Franciaország, Magyarország, Kongó, Japán (a három csoportból az első 2-2 helyezett jut ki a pekingi olimpiára)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik