Élet-Stílus

Szepesi bronzérmes, Cseh Eb-csúcsot úszott

Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmet érdemelt ki a 200 m hát döntőjében, ugyanitt Verrasztó Evelyn negyedik lett. Bodor Richárd 100 m mellen nyolcadikként végzett, Cseh László elsőként jutott a 200 m vegyes döntőjébe.

Az eindhoveni fellépés előtt mindkettőjüknek egy-egy hatodik helyezés volt a legjobbja felnőtt kontinensviadalon ebben a számban, így aztán javítottak pozíciójukon.
Alaposan.

A 20 éves Szepesi megannyi világversenyes kísérletezés, ilyen-olyan jó, de medált nem hozó helyezés után most végre révbe ért: felállhatott az Eb-dobogóra. Az ezüstöt élete második legjobbjával, 2:09.90 perccel érdemelte ki, a 2:09.46-ot az itteni elődöntőben úszta. Hosszú Katinka keddi ezüstje után ez a magyar csapat második eindhoveni medálja.

“Bevallom, nagyon számítottam rá, hogy érmet nyerek. Jól ment már a selejtezőben és az elődöntőben is, bár a döntő izgalmai átragadtak rám, talán ezért is maradt el az újabb egyéni csúcs. De ezzel az újabb 2:10-en belüli idővel is elégedett vagyok. Száz háton szintén döntőt várok magamtól, s jó lenne, ha a vegyesváltóban is érmet tudnánk szerezni” – nyilatkozta Szepesi.

Szepesi végre révbe ért (MTI)

Szepesi Nikolett végre révbe ért (MTI)

A 18 esztendős Verrasztó is pompásan versenyzett, a hátsó régióból előretörve szép hajrát mutatott be, s lett negyedik 2:10.45 perccel, ami élete eddigi legjobbja.

A következő érmes a címvédő Cseh László lehet – bár mástól is ugyanolyan örömmel vennék a magyar színekért szorítók -, miután valósággal leiskolázta a teljes mezőnyt a 200 m vegyes elődöntőjében, s 1:57.90 perces, Európa-bajnoki rekordot jelentő ragyogó idővel az első helyen jutott be a csütörtök esti fináléba.

Hiányozni fog innen ugyanakkor Kerékjártó Tamás, aki a medencében Cseh mögött érkezett be, utóbb azonban szabálytalan fordulójára hivatkozva kizárta őt a versenybíróság.

Cseh László Eb-rekordot úszott (MTI)

Cseh László Eb-rekordot úszott (MTI)

A szerdai döntők közül 100 m férfi mellen volt még magyar induló: Bodor Richárd 1:02.12 perccel a nyolcadik lett. A nap további történései közé tartozik, hogy Kis Gergő második országos csúcsát érte el, s a legjobb idővel lett tagja a csütörtöki döntőnek 800 m gyorson. Az ajkai versenyző 7:58.75 percről 7:57.33-ra vitte le a rekordját, amivel – merthogy egyfelől ő volt a leggyorsabb, másfelől a szám itt, Eindhovenben része először az úszó Eb-k hivatalos versenyprogramjának – alap-Európa-csúcsot is felállított.

A 200 m férfi vegyes délelőtti selejtezőjében – Cseh és Kerékjártó mögött – a hatodik lett az összesítésben Verrasztó Dávid, mégsem jutott tovább, mivel nemzetenként csak két versenyző folytathatja a szabályok szerint. A 100 m-es női gyorsúszásban három magyar is hiába próbálkozott: Mutina Ágnesnek a 22., Tompa Orsolyának a 33., Hosszú Katinkának a 49. hely jutott. 200 m férfi gyorson Gercsák Balázs a 32., Kovács Norbert a 46., 100 m női mellen Bor Katalin a 29. lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik