Élet-Stílus

Magyar-szlovén: Gera nélkül

Várhidi Péter szövetségi kapitány kijelölte 20 fős keretét a jövő szerdai, szlovénok elleni zalaegerszegi barátságos labdarúgó-mérkőzésre -a listán nem szerepel Gera Zoltán neve, akinek a múlt héten kislánya született.

A meghívottak vasárnap este találkoznak a margitszigeti Danubius Thermál Hotelben, ahol hétfőn 10:15 órától sajtótájékoztatóra kerül sor.

Várhidi Péter az utolsó kísérletezésre szánt meccsnek tartja a szeptemberben rajtoló vb-selejtezők előtt a jövő szerdai, szlovénok elleni barátságos találkozót a magyar labdarúgó-válogatott számára.

A Zalaegerszegen 18 órakor kezdődő összecsapásra kihirdetett 20 fős kerettel kapcsolatban a szakvezető megjegyezte, Lőw Zsoltnak, a Hoffenheim csapatkapitányának szerepeltetésétől azért tekint el, mert együttese jövő pénteken a feljutás szempontjából rendkívül fontos bajnoki előtt áll, míg Gera Zoltán maga kérte, hogy kislánya születése miatt ne játsszon.

Gera kihagyja a szlovénok elleni találkozót (MTI)

Gera kihagyja a szlovénok elleni találkozót (MTI)

“A tavalyi év jó alapot jelent, de vannak még hibapontok, éppen ezért az idei első két meccs még a kísérletezésről szól. Ennek jegyében három új futballista kapott helyet a keretben. Tímár Krisztián hetek óta nagyon jól futballozik a Plymouth-ban, Orosz Péternek szintén meg kívánom adni a bizonyítási lehetőséget, akárcsak Ferenczi Istvánnak. Utóbbi két játékosnál az is szerepet játszik, hogy center poszton különösen fontos a meccsrutin” – mondta Várhidi a sajtóbeszélgetés alkalmával.

A várható taktikáról annyit mondott a szakember, hogy a válogatottjától megszokott támadó szellemű futballt szeretné játszatni a szlovénok ellen, ugyanakkor hozzátette, a februárban szlovákok ellen látott, védekezőbb felfogás sem volt véletlen, ugyanis már a svédek elleni vb-selejtezőre előretekintve kíváncsi volt a gárdára ilyen felállásban.

30 meccs kell a csapattá váláshoz

“Ez már nem az a fiatal válogatott, amely elindult 2006 végén, hanem a jövő csapata, amely jelenleg is a lehető legjobb magyar válogatott. Jómagam Baróti Lajos elveiben hiszek. Az azonos csapat a legfontosabb, nem az, ki van a legjobb formában. Utóbbiról az elmúlt húsz évben bebizonyosodott, hogy milyen eredményeket lehet vele elérni” – fejtette ki azon álláspontját Várhidi, hogy 7-8 játékosának stabil helye van kezdőcsapatában, illetve a kerethirdetésnél 15 futballistán “gondolkoznia sem kell”. A biztos csapattagok között említette Fülöpöt, Szélesit, Juhászt, Vanczákot, Vasst, Gerát, Hajnalt, Priskint, Husztit, Halmosit és Dzsudzsákot.

“Mivel a mi csapatunkban nincs igazi sztárjátékos, ezért a csapatszellemre helyeztük a hangsúlyt, én ebben hiszek. Ez a csapat valóban egységet alkot, s éppen ez viheti még előbbre a magyar válogatottat. Úgy gondolom, hogy 30 meccs kell a megfelelő nemzetközi tapasztalatokhoz, mi most 15-nél járunk és a vb-selejtezőkig további négy meccsünk lesz. Mindig is azt mondtam, hogy ennek a gárdának a 2012-es Eb lehet az igazi kiugrási pont” – tekintett a távolabbi jövőbe a kapitány.

A szlovének elleni találkozóra a válogatott keret tagjai vasárnap este találkoznak, majd szerda délutánig Hévízen edzőtáboroznak. Hétfőn 17:30-től nyilvános edzése lesz a csapatnak, kedden Várhidi Andráshidán tart tréninget, amelyen hét gyermek is részt vehet majd.

A találkozóra telt házat vár a szövetség, ami 9-10 ezer szurkolót jelentene, eddig 2000 jegy kelt el, s a szlovének 650 belépőt igényeltek. A mérkőzés szünetében köszöntik Zalaegerszeg négy korábbi válogatott futballistáját.

A magyar válogatott kerete

Kapusok:
Fülöp Márton (Sunderland), Balajcza Szabolcs (Újpest)
Védők:
Szélesi Zoltán (Strasbourg), Csizmadia Csaba (Mattersburg), Juhász Roland (Anderlecht), Vadócz Krisztián (Nijmegen), Tímár Krisztián (Plymouth), Vaskó Tamás (Bristol), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások:
Hajnal Tamás (Karlsruhe), Tőzsér Dániel (AEK), Vass Ádám (Brescia), Zsidai László (MTK), Buzsáky Ákos (Queens Park), Huszti Szabolcs (Hannover), Halmosi Péter (Plymouth), Dzsudzsák Balázs (PSV)
Csatárok:
Ferenczi István (Barnsley), Orosz Péter (Wacker Tirol), Priskin Tamás (Watford)

A szlovén keret

Kapusok:
Saso Fornezzi (Austria), Samir Handanovic (Udinese)
Védők:
Miso Brecsko (Hamburg), Bostjan Cesar (West Bromwich), Branko Ilic (Betis), Bojan Jokic (Sochaux), Mitja Mörec (Herclija), Marko Suler (Gent)
Középpályások:
Amer Jukan (Koper), Andraz Kirm (NK Domzale), Darijan Matic (Interblock Ljubljana), Dalibor Stevanovic (Alavés), Mirnes Sisic (Olimpiakosz), Anton Zlogar (Anorthoszisz)
Csatárok:
Valter Birsa (Sochaux), Zlatko Dedic (Piacenza), Tim Matavz (Groningen), Milivoje Novakovic (Köln)

Játékvezetők:
Stefan Messner, illetve Klaus Strasser, Andreas Kollegger (osztrákok)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik