Élet-Stílus

Szarvas József az első Kaszás Attila-díjas

admin
admin

2008. 03. 17. 07:52

Szarvas József, a Nemzeti Színház tagja kapta meg első alkalommal a Kaszás Attila-díjat a március 16-án, a teátrum nagyszínpadán tartott gálaest végén.

Szarvas József

Szarvas József

A XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által alapított elismerést a hazai és határon túli magyar színésztársadalom szavazatai alapján ítélték oda. A díj oklevéllel és plakettel, valamint nettó félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül.

A Nemzeti Színház március 16-ra, Kaszás Attila születésnapjára jótékonysági estet szervezett, ahol az egykori pályatársak idézték meg a színész emlékét. A rendezvény bevételét a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művész családja javára ajánlották fel.

A jótékonysági est végén került sor első ízben a Kaszás Attila-díj átadására. Mint azt Pokorni Zoltán elmondta, ez az elismerés abban különbözik a színészek által elnyerhető egyéb díjaktól, hogy a szavazásra regisztrált kollégák választják ki maguk közül a nyertest, ezzel is segítve, hogy a művésztársadalom függetlenebbé válhasson a hatalomtól, a politikától és az üzleti szféra kegyétől.

Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke hozzátette: a Kaszás Attila-díj a névadó szellemiségét igyekszik majd megidézni, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

Ahogy az első díjazott, Szarvas József az elismerés átvételekor megjegyezte, a kitüntetés azért is különösen fontos neki, “mert ez a díj Attilához tapad még”.

Csatlakozva a XII . kerületi Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület kezdeményezéséhez, a Magyar Hírlap a Kaszás Attila-díj szavazása során legtöbb jelölést kapó határon túli művészt, László Sándort, az újvidéki színház igazgató-rendezőjét, színművészét részesítette különdíjban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.