Élet-Stílus

Magyar légió: Torghelle góllal szomorkodott

Torghelle Sándor gólja sem segített az egyre mélyebbre süllyedő Carl Zeiss Jenán. Buzsáky Ákos újabb gólpasszal szolgálta csapatát, ellenben Hajnal Tamás kellemesebb születésnapi ajándékot is el tudott volna képzelni.

A 24. forduló előtt a német bajnokság 10. helyén állomásozó, s a kiesés elől menekülő Bielefeldet fogadó Hannover szakvezetője, Dieter Hecking több kulcsjátékosa – a sérült Tarnat, Vinicus és Lauth – nélkül küldte pályára övéit, Huszti Szabolcs természetesen helyet kapott a kezdőben.

Az első félidőben az Arminia lefocizta a hazaiakat, a vendégek megérdemelt előnnyel vonulhattak öltözőbe, sőt, a helyzetek alapján nagyobb is lehetett volna a különbség. Az 56. percben viszont egyenlített a házigazda.

Huszti szöglete után Ismael csúsztatott a nem sokkal korábban a kispadról beálló Stajnerhez, s a cseh támadó szintén fejjel bevette Fernandez kapuját.

Az egyenlítés után a Hannover már egyértelmű fölényben játszott, de győznie nem sikerült – nem utolsó sorban a két óriási helyzetet is eltékozló Stajner jóvoltából. A találkozót végigjátszó Huszti teljesítményét négyessel honorálta az 1-től ötig osztályozó kicker.de.

Elfogyni látszik a Karlsruhe lendülete. Az egy fordulóval korábban Münchenben még bekalkulálható vereséget szenvedő újonc ugyanis az üldöző Frankfurt ellen vesztett csatát hazai pályán, s így a hetedik helyről a kilencedikre csúszott vissza.

Hajnal Tamáséknak ezúttal nem volt sok örömük (sport1.de)

Hajnal Tamáséknak ezúttal nem volt sok örömük (sport1.de)

Az első negyedórában agresszív játékkal előrukkoló hesseniek a 25. percben szereztek vezetést Michael Fink révén, s a második játékrész elején is veszélyeztettek, a 68. percben Fenin kapufája után Miller rebeghetett hálát.

A KSC nem tudott felpörögni, így maradt a 0-1: a 27. születésnapját ünneplő, s Husztihoz hasonlóan a 4-es osztályzatot kiérdemlő Hajnal Tamás legnagyobb bosszúságára. A 0-0-ra végződött rostocki találkozón Dárdai Pál nem kapott szerepet a Herthában.

Torghelle csak szépíteni tudott

A Bundesliga II-ben Löw Zsolt végigjátszotta a Hoffenheim-Erzgebirge Aue találkozót, a Kicker által magas, 2,5-ös osztályzattal dicsért magyar hiba nélkül teljesített a hazaiak színeiben. Löw csapata már a második a tabellán.

Folytatódott a Carl Zeiss Jena negatív sorozata. A kelet-németek a Kickers Offenbachtól szenvedtek 2-1-es vereséget, a vendégek gólját a szünetben pályára küldött Torghelle Sándor szerezte a 89. percben. A Jena az utolsó előtti helyen áll, s ami még rosszabb, hátránya 11 pont a menekülő St. Paulival szemben.

Felemás magyar nap

Az olasz másodosztályban a Filkor Attilát foglalkoztató újonc Grosseto a tavaly még élvonalbeli Messina csapatához látogatott. A magyar középpályás végigjátszotta az 1-1-es döntetlennel végződött, kiegyenlített bajnokit.

A vendégek Graffiedi tizenegyesével már a 2. percben vezetést szereztek, a hazaiak a hajrában egyenlítettek Degano találatával. Filkor eddig öt mérkőzésen szerepelt (kétszer volt mindvégig a pályán, az 1-től 10-ig osztályzó Gazzetta dello Sport 5,88-ra taksálja a fiatal magyart). A Grosseto a 16. helyen áll a 22 csapatos Serie B-ben.

Filkorék korán szereztek vezetést Messinában (usgrosseto.com )

Filkorék korán vezetést szereztek Messinában (usgrosseto.com )

A két magyar játékossal rendelkező Brescia a mantovai Danilo Martelli stadionban vendégeskedett, s a találkozó szintén 1-1-el végződött. A korábban kisebb sérüléssel bajlódó Vass Ádám a 92. percben váltotta Zambrellát, míg Feczesin Róbert mindvégig a cserepadon vesztegelt. A Brescia jelenleg a hatodik a táblázaton.

A Pisa szakvezetője, Giampiero Ventura a Kutuzov-Castillo támadóduónak szavazott bizalmat az éllovas Albinoleffe elleni hazai mérkőzésen, így Rajczi Péter csak a kispadról figyelhette, ahogy övéi Trevisan és Titone góljaival legyűrik a vendégeket. Győzelmüknek köszönhetően a pisaiak a negyedik helyre léptek előre. A Rimini együttesét 2-1-re felülmúló Avellinóban Kenesei Krisztián nem kapott lehetőséget. A hazai csapat győzelmének köszönhetően elmozdult a kiesőzónából.

Kikaptak a kupaspecialisták

Az angol másodosztályban az FA-kupában “óriásölő” Barnsley ezúttal a Crystal Palace otthonában lépett fel. A Selhurst Parkban nem sok babér termett a vendégeknek, a vendéglátók 2-0-ra győztek. Ferenczi Istvánt a 61. percben cserélte le edzője, a magyar a 34. percben hatalmas helyzetet puskázott el, amikor Fonte átadása után közelről Speroniba bombázott.

Gera Zoltánt is bő egyórás játék után hívták le – a Leicester elleni hazai mérkőzésen remekül kezdő West Bromwich ekkor már 1-2-re állt. A Koren megpattanó lövésével vezetést szerző házigazdák a 35. percben Moore kiállítása miatt megfogyatkoztak, s a vendégek maximálisan kihasználták az emberelőnyt: McAuley a szünet előtt egyenlített, míg Howard a második játékrészben három további góllal biztosította a győzelmet. A vendégeknél Bori Gábor és Laczkó Zsolt ezúttal (is) pihenőt kapott.

Halmosi Péter és Tímár Krisztián csapata, a Plymouth Argyle a listavezető Bristol City együttesének otthonában szerepelt, nem is rosszul. A vendégek Fallon duplájával már 2-0-ra vezettek (Halmosi végigjátszotta a mérkőzést, Tímár ellenben egy percet sem kapott), a 66. perctől Vaskó Tamást is bevető otthoniak Lee Trundle büntetőjével szépítettek, s akár egyenlíthettek volna, de Dele Adebola két ziccert is kihagyott.

Joggal örültek a Queens Park játékosai (qpr.premiumtv.co.uk)

Joggal örültek a Queens Park játékosai (qpr.premiumtv.co.uk)

A Scunthorpe ellen Luigi De Canio ismét Buzsáky Ákonsnak ítélte a karmesteri pálcát, és nem bánta meg. Bár a vendégek vezetést szereztek a 8. percben, a Queens Park Rangers még a félidő előtt egyenlített egy vitatható tizenegyessel, szünet után pedig a maga javára fordította a történéseket.

A hazaiak rohamaiban kulcsszerep jutott a klub honlapján nemes egyszerűséggel csak „Magical Magyar”nak titulált Buzsákynak: a középpályás előbb egy kapáslövéssel veszélyeztetett, majd a 79. percben pazar labdával indította Agyemangot, aki nem hibázott. Ezt követően Buzsáky átadta a helyét Mahonnak, míg társai a 90. percben Vine góljával növelték a különbséget.

A Blackpoolban fellépő Preston North End együttesében Priskin Tamást az 54. percben váltotta a Liverpoolban is megfordult Mellor, a mérkőzés 0-0-val zárult, a magyar támadó elsősorban helyzet-előkészítésben jeleskedett – az első félidő hajrájában Evattot táncoltatta meg alaposan a tizenhatos előterében, a védő felrúgta, ám Carter veszélyes szabadrúgását védte Rachubka.

A Burnley-Wolverhampton összecsapáson Király Gábort többször is cserbenhagyták a társak, a magyar védései ellenére a Wolves 2-1-es győzelemmel távozott, s ezzel megszíkította Burnley 2008-as otthoni veretlenségét.

Megtorpant a PSV

A holland bajnokság éllovasa, a PSV Eindhoven hétvégén Bodor Boldizsár együttesével, a Rodával mérkőzött, a címvédőnél Dzsudzsákot a 82. percben, 1-0-s vendégvezetésnél hívta le a pályáról Sef Vergoossen, míg Bodor végigjátszotta a meccset.

A gól nélküli első félidőt követően a hazaiak hatalmas lehetőséget hagytak ki – Bodor erőteljes lövését ugyanis nagy bravúrral hárította Gomes. Pillanatokkal később már vezettek a vendégek, a 67. percben Jefferson Farfán szerezte meg az eindhoveniek 4000. bajnoki találatát.

A végén már elsősorban a védekezéssel törődő PSV nem úszta meg a hajrát – két másodperccel a vége előtt Meeuwis egyenlített egy szögletet követő fejessel.

Egy országgal odébb, Belgiumban Juhász Roland a Bayern elleni 0-5 után egy másik ötöshöz asszisztált: az Anderlecht ugyanis sima ötössel küldte haza a KSV Roeselare együttesét, s ezzel pontszámban beérte a Cercle Brugge csapatát, s csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul le a dobogóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik