Élet-Stílus

Robbanás egy solymári veszélyes üzemben

Nem sokkal éjfél után robbanás történt egy solymári veszélyesanyag-begyűjtéssel foglalkozó cég telephelyén. A levegőbe nem jutott káros anyag és személyi sérülés sem történt.

A robbanástól körülbelül 500 méterre egy lakópark található, de semmilyen, a lakosságra veszélyes anyagot nem találtak a levegőben, így a lakók kimenekítésére nem volt szükség – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az egyik veszélyeshulladék-konténerben tárolt zárt hordóban körülbelül 40 kilogramm, amin katalizátort is tartalmazó hulladékot helyeztek el későbbi elszállításra és megsemmisítésre. Eddig ismeretlen okból a hordóban túlnyomás keletkezett, amely a hordót szétfeszítette és a hulladékkonténer teteje megnyílt. Tűz nem keletkezett. A környéken érezhető szag az amintartalomra vezethető vissza – tudatta közleményben Demjén Zoltán, a balesetben érintett Elastogran Kemipur Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyár solymári telephelye (fotó: MTI)

A gyár solymári telephelye (fotó: MTI)

A Vegyi Felderítő Szolgálat vegyészmérnöke a levegő koncentrációját több ízben megmérte közvetlenül a konténerben, a konténer mellett és távolabb is. Kimutatható mértékű szennyeződést a levegőben egyszer sem talált. A tűzoltók homokkal semlegesítették a terepet. A konténer tartalmát átcsomagolták, a szennyezéssel átitatott homokot összegyűjtötték, a szakszerű elszállítás és ártalmatlanítás folyamatban van. A balesetben személyi sérülés nem történt, anyagi kár mindössze a hulladéktároló konténerben keletkezett. A baleset okait vizsgálják – tudatta cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik